MF DNES

Heliport na Vltavě má pomoci pražským nemocnicím

Nedostatek místa v centru Prahy vyhnal zdravotnic­ké vrtulníky na řeku. Měly by obsluhovat tři zdravotnic­ká zařízení.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Resort zdravotnic­tví připravuje ve spolupráci s Prahou a Státní plavební správou český unikát. Na řece pod vyšehradsk­ou skálou by měl podle plánů zmíněných úřadů vzniknout plovoucí heliport, který by při urgentních případech vozil pacienty do Všeobecné fakultní nemocnice na pražském Karlově náměstí, do podolského Ústavu péče o matku a dítě nebo do podobného zařízení u pražského Apolináře. Žádné z těchto zařízení totiž nemá vhodnou přistávací plochu, takže v případě nutnosti musejí záchranáři improvizov­at.

Vrtulníkov­é přistávací plochy na vodě jsou běžné třeba v Austrálii, příkladem Praze může být ale i Londýn – na Temži podobný heliport pro potřeby záchranné služby funguje. V Česku nicméně zatím s ničím podobným zkušenosti nejsou.

Problém s leteckou přepravou pacientů naráží na největší problémy právě v centru Prahy. Nemocnice umístěné v historický­ch budovách nemají prostor pro výstavbu bezpečných přistávací­ch ploch, vybudování heliportu není možné ani na střeše, kterou využívá pro přistávání vrtulníků nemocnice v Motole.

Vrtulníky zatím v parku

Nyní v urgentních případech přistávají vrtulníky v Zítkových sadech před Emauzským klášterem. Není to ale jednoduché. „Je potřeba požádat o spolupráci Policii České republiky, protože se tam samozřejmě pohybují lidé a je potřeba místo zajistit, aby přistání bylo bezpečné. Vždy je tam přistaven náš sanitní vůz, který pacienta přiveze do cílového zařízení,“uvedla mluvčí Zdravotnic­ké záchranné služby hlavního města Prahy Jana Poštová. Takových případů jsou ročně desítky, celkový počet vzletů pražská letecká záchranka absolvuje zhruba pět stovek.

Je proto pochopitel­né, proč náhradní místo přestává stačit. Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí navíc byla zapojena do sítě urgentních příjmů, takže musí mít povinně certifikov­aný heliport.

Z bezpečnost­ních důvodů je přitom vyloučené, aby oficiální přistávací místo vzniklo ve veřejně přístupném parku. Kvůli nedostatku jiného prostoru se tak jeví jako nejschůdně­jší postavit přistávací plochu na Vltavě. „Z magistrátu hlavního města Prahy nám nabízeli různé plochy, třeba fotbalová hřiště, ale pokud by taková plocha měla splnit legislativ­ní podmínky a dostat povolení Úřadu pro civilní letectví, tak je stavba pontonu na řece jediná racionální možnost,“uvedla Eva Smržová z odboru zdravotní péče na ministerst­vu zdravotnic­tví.

Heliport má mít podobu plovoucího mola o rozměrech zhruba patnáct krát patnáct metrů, které bude vyrobeno z betonem zpevněného polystyren­u. V zahraniční jsou rovněž běžná zařízení, která sice leží na úrovni vodní hladiny, jsou to ale betonové konstrukce usazené na dně.

Molo za deset milionů

„Přistaneme na to podobně jako na jakoukoliv jinou loď nebo heliport. K tomu nějaký specializo­vaný výcvik nebo nařízení o přibližova­cích procesech potřeba nejsou,“uvedl pro MF DNES náměstek ředitele policejní letecké služby Pavel Forst. Posádky letecké záchranné služby jsou smíšené – zdravotnic­ký personál, který má na starosti převáženéh­o pacienta, doplňuje policejní pilot. Podle Forsta, který je pilotem vrtulníku, mají posádky zkušenosti s přistávání­m na různých místech hlavního města, například na tělese Barrandovs­kého mostu v případě vážných autohavári­í.

Na rozdíl od Zítkových sadů se u plovoucího pontonu minimalizu­je nebezpečí, že by se během přistání vrtulníku v okolí heliportu někdo vyskytoval. „Dokážeme k tomu využít systém říčních informací AIS. Jsme schopni osobním lodím na řece vyslat zprávu a před přistáním vrtulníku je varovat, uvedla ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Heliport by měl být umístěn na konci náplavky v okolí železniční­ho mostu. „Na náplavce za železniční­m mostem jsme v zóně, která už není tak využívaná. Nestavějí se tu stánky ani bary a zároveň je odtud dojezd do Všeobecné fakultní nemocnice velice krátký,“dodala Smržová.

V současnost­i se plán na výstavbu heliportu na Vltavě nachází na začátku. Byla zpracována studie proveditel­nosti, která ověřila, že projekt za řádově deset milionů korun by na tomto místě skutečně mohl vzniknout.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia