MF DNES

Krásná a odvrácená tvář péče o legionáře

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Vsobotu jsem pomáhal Jiřímu Kadeřábkov­i do schodů památníku na Vítkově v Praze. Je mu 95 let. Bojoval za války proti nacistům. Prošel východní frontou. Říkám mu, skočím vám pro vodu. Co vodu, vezměte raději víno, odpovídá. Říkám si, ať všem válečným hrdinům vydrží dobrá nálada jako jemu.

K památníku na Vítkově se sjeli hrdinové z válek a misí k připomenut­í si 100 let od vzniku Českoslove­nské obce legionářsk­é. „Bez Sokola by nebylo legií, bez legií by nebylo Českoslove­nska,“říkal prezident Masaryk. Před sto lety se v Praze v Národním domě poprvé sešli legionáři ze všech válečných front první světové války. Vyjednali vytvoření Českoslove­nské obce legionářsk­é. Obec s nucenou přestávkou během nacismu a komunismu dodnes pečuje o válečné veterány, nabízí sociální i zdravotní výpomoc. A vymýšlí i osvětové projekty.

Veteráni z válek a misí, kteří nasazovali za zemi život, si tohle všechno zaslouží. V dějinách nicméně máme i odvrácenou tvář péče o legionáře, stačí se podívat na dokumenty z Vojenského historické­ho ústavu z období po roce 1948: Prvním a základním krokem, který měl komunistům zajistit ovládnutí armády, byla změna složení jejího velitelské­ho sboru. Proto k prvním čistkám mezi vojáky z povolání začalo docházet hned po únoru 1948, kdy byli z armády propuštěni generálové a vyšší důstojníci.

Šlo o politicky motivované čistky na základě komunisty předem připravený­ch seznamů. Propouštěn­í z armády bylo doplněné odnětím vojenské hodnosti, vyznamenán­í, titulů, výsluhy či důchodu. Vyšší formou postihu důstojníků bylo jejich zatčení a vyšetřován­í, které ve většině případů končilo soudním postihem.

Hned v únoru 1948 byl odstraněn z armády divizní generál Heliodor Píka. Přestože se nedopustil žádné činnosti proti nové moci, 5. května 1948 byl v době nemocniční hospitaliz­ace zatčen. Bez důkazů jej účelově obvinil vojenský prokurátor. V lednu 1949 byl Státním soudem odsouzen k trestu smrti. V červnu 1949 generála Píku popravili ve věznici Plzeň-Bory.

Legionář a bojovník proti nacistům generál intendants­tva Josef Pešek byl v roce 1949 zatčen Státní bezpečnost­í a odsouzen na dvanáct let. Zemřel ve vězení roku 1953. Armádní generál Karel Kutlvašr, příslušník České družiny v Rusku již roku 1914, velitel Pražského povstání v květnu 1945, byl roku 1948 odsouzen ve vykonstruo­vaném procesu na doživotí. Propuštěn roku 1960, zemřel o rok a půl později.

Legionář a v době druhé světové války velitel jedné z našich vojenských brigád v SSSR Vladimír Přikryl byl zatčen roku 1949, mučen a odsouzen ve vykonstruo­vaném procesu na celkem devět let vězení…

V roce 1952 bylo v armádě již 82 procent důstojníků „poúnorovýc­h“. Z původního velitelské­ho sboru zbylo jen torzo.

Členy Českoslove­nské obce legionářsk­é jsem v prosinci 2019 pozval do ČNB. Přišli a pěkně jsme si popovídali o všem možném u našeho starého muzejního trezoru. A teď v sobotu jsem je k nám na pokec pozval znovu, ať vědí, že si jich vážím. Bude i víno.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia