MF DNES

Duna zažila v Benátkách šest minut ovací

-

BENÁTKY Filmový festival v Benátkách má za sebou nejsledova­nější projekci. Světovou premiéru tam zažila Duna, nová verze stejnojmen­né sci-fi Franka Herberta, jejíž start plánovaný už na loňský termín se kvůli koronaviru několikrát odkládal. Do českých kin vstoupí adaptace, kterou režíroval Denis Villeneuve, 21. října.

Benátského uvedení Duny se zúčastnili i představit­elé hlavních rolí Timothée Chalamet, Javier Bardem, Zendaya, Stellan Skarsgaard, Oscar Isaac, Chen Chang či Josh Brolin. Všichni měli po celou dobu promítání na obličejích roušky. A když film po 155 minutách skončil, režiséra s Chameletem uvítal sál šestiminut­ovým potleskem vestoje.

V příběhu, který knižně vyšel roku 1965, hraje Timothée Chalamet vévodu Paula Atreidese, klíčovou postavu mocenských bojů galaktické­ho impéria o jedinou planetu, na níž se nachází vzácné koření.

Villeneuve na festivalu vyzval diváky, aby si podívanou za 160 milionů dolarů, kterou uvede též HBO Max, dopřáli raději v kině: „Na velkém plátně je to fyzický zážitek. Snažili jsme se Dunu natočit tak, aby vás pohltila.“Recenze listu Guardian nazvala Dunu „vesmírnou operou“a dala jí sto procent. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia