MF DNES

Jo Nesbo svou Žárlivost psal loni za lockdownu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Ještě loni norský spisovatel Jo Nesbo napínal čtenáře a nechtěl prozradit, jaká že bude jeho další kniha. Teď už je však jasno. Právě dnes vychází jeho nový titul Žárlivost a jiné povídky. Globálně úspěšný autor jej otevírá slavným citátem dramatika Williama Shakespear­a z tragédie Othello. „Střezte se, pane, žárlivosti. Ta zelenooká saň pohrdá tím, z čeho žije,“varuje čtenáře před obsahem dalších 220 stránek.

Vládne dialogu i myslím

Jo Nesbo, který loni oslavil šedesáté narozeniny, do souboru zařadil celkem sedm povídek. Otevírá jej vyprávěním s názvem Londýn a uzavírá příběhem Náušnice. A zatímco v první povídce Nesbo exceluje na poli dialogu a čtenáře vtahuje do konverzace dvou pasažérů letu do New Yorku z Londýna, v posledním zas předvádí schopnost detailně poodhalit mysl členů jedné výrazné komunity. V tomto případě taxikářské. Ve všech příbězích, s výjimkou třetí povídky Fronta, přitom hraje prim ona titulní žárlivost, potřeba vlastnit, ovládat či zbaběle podvádět bližního.

Soubor v českém překladu Kateřiny Krištůfkov­é vydává Kniha Zlín. Naposledy se Jo Nesbo, autor slavných detektivní­ch románů s vyšetřovat­elem Harrym Holem, připomněl českým čtenářům loni v listopadu, kdy vyšel jeho román Království. Příběh kypící zradou, smilstvem, hříchem i korupcí se odehrával na norském venkově a sledoval napjatý vztah dvou bratrů.

Z povídek bude možná film

Žárlivost a jiné povídky Nesbo sepsal během lockdownu v loňském roce, kdy měl původně vyrazit na světové turné ke zmiňovaném­u románu Království. To bylo kvůli pandemii zrušeno. Útěchou mu budiž alespoň fakt, že se nyní o Žárlivost a jiné povídky zajímá i Hollywood. Objevily se zprávy o tom, že by snad měl zájem jednu z povídek režírovat Angličan William Oldroyd, který v roce 2016 uvedl snímek Lady Macbeth.

Nesbo se kromě psaní intenzivně věnoval i hudbě. Působil v rockové kapele Di Derre. Živil se však také jako fotbalista, novinář či ekonom. Celosvětov­ě se prodalo přes padesát milionů výtisků jeho knih. Největší úspěch slaví pověstné „holeovky“, ale i dětské příběhy s postavou doktora Proktora. Přeloženy byly do více než čtyřiceti jazyků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia