MF DNES

S Belmondem odešel starý hezký svět, říká Krampol

- — Tomáš Šťástka

Jeho hlas bude s tváří Jeana-Paula Belmonda už navždy spojen. Jiří Krampol totiž nadaboval téměř tři desítky filmů se slavným francouzsk­ým hercem.

„Je mi to strašně líto, měl jsem ho rád jako geniálního herce. Zemřel v požehnaném věku, ale stejně je z toho člověku smutno,“sdělil Krampol MF DNES.

S budoucí hvězdou francouzsk­ého filmu se poprvé setkal hned po škole. „Když jsem končil divadelní fakultu, existovala tehdy taková noční vysílání pro herce, kde dávali zvláštní filmy. Mezi nimi samozřejmě i Godardovo U konce s dechem. To byla Belmondova životní role, ke které se stále hlásil,“vzpomněl třiaosmdes­átiletý Krampol na film z roku 1960. Belmondo podle Krampola rozbil představu, že herec musí být hezoun: „Četl jsem jeho knihu Mých tisíc životů, kde zmiňuje, jak mu na konzervato­ři říkali: ,Ty bohužel hezký ženský nikdy v náručích držet nebudeš.‘ Když pak točil s nejkrásněj­šími ženami světa, tak na tu větu prý vždycky vzpomínal a smál se.“

Krampol připomíná, že u nás Belmonda dabovalo celkem asi čtyřicet herců. „Když Honza Tříska odešel do emigrace, nabídl to tehdy Vít Olmer mně. Tak jsem to zkusil, Olmerovi se to líbilo a lidem taky. Tak jsem u toho zůstal,“vzpomíná Krampol.

Prvním snímkem, kde slavný herec promluvil Krampolový­m hlasem, byl Sympatický dareba. Následoval­y Zvíře a Veselé Velikonoce. „Jeho herectví zrálo. Především si ale zachoval ten francouzsk­ý šarm, francouzsk­ou duši. Nejenom s Belmondem odchází ten starý hezký svět. Tedy ne že by byl jenom hezký, taky občas stál za... nechci říkat co. Ale s ním odchází to hezké,“uzavírá Krampol.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia