MF DNES

Žalobce chce trest 14 let za korupci pro Švachulu

- — Zuzana Brandová

Čtrnáct let za mřížemi a propadnutí majetku. Překvapivě vysoký trest navrhuje státní zástupkyně v rozsáhlé korupční kauze Stoka pro bývalého místostaro­stu radnice Brno–střed Jiřího Švachulu (dříve za ANO).

„Není pochyb o vině všech obžalovaný­ch. Nahrávky a výpovědi svědků navíc jednoznačn­ě vypovídají o vůdčím postavení Švachuly. On určoval pravidla hry, byl hlavou organizova­né skupiny,“pronesla včera u Krajského soudu v Brně ve své závěrečné řeči žalobkyně Jana Vítková.

V případě Švachuly, který od začátku vinu popírá, je trestní sazba 10,5 až 16 let za mřížemi.

Podle Vítkové je zásadní výpověď obžalované­ho podnikatel­e Samana El–Talabaniho, jenž odkryl, jak celá organizova­ná skupina fungovala.

Jelikož je hlavní svědek v kauze spolupracu­jícím obviněným, navrhovaný

BRNO

souhrnný trest pro něj je podstatně nižší – a to čtyři a půl roku. Švachulův obhájce Kárim Titz ale včera znovu zpochybnil Talabaniho věrohodnos­t. „Byl opakovaně stíhán a je pravomocně odsouzen za křivé obvinění a za krácení daně,“uvedl obhájce.

V aktuálním případu rozsáhlých machinací veřejných zakázek na radnici městské části Brna–střed čelí obžalobě celkem jedenáct lidí a dvě firmy. Zakázky podle obžaloby získávaly vybrané spřátelené společnost­i. Úplatky činily obvykle deset procent finální ceny.

Předsedkyn­ě senátu včera ještě provedla zbývající listinné důkazy. Někteří z obhájců následně navrhovali k projednání ještě některé další důkazy, včetně výslechů dalších svědků, soud ale dokazování ukončil. Dnes hlavní líčení pokračuje závěrečným­i řečmi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia