MF DNES

Žáci byli opět negativní

Druhé kolo plošného testování potvrzuje výsledek z minulého týdne. Záchyty jsou výjimečné

- Alžběta Šimková reportérka MF DNES

Čtvrtý den školy čekalo na žáky druhé kolo testování. Stejně jako minulý týden, i včera oslovené školy ve většině potvrzoval­y negativní výsledky.

MF DNES oslovila přesně 33 škol po celé republice. Pouze ve dvou z nich zaznamenal­y pozitivní případy. V jednom případě byl pozitivní jeden žák, ve druhém případě dva.

„V jednom případě to bylo u děvčete, které ale covid prodělalo a má protilátky. Otestoval jsem ji pak ještě do třetice jiným testem a byla negativní. Druhý pozitivní byl chlapec, u toho jsme třetí test už nedělali. Zavolal jsem rodičům a děti odešly domů,“popsal ředitel Gymnázia Žďár nad Sázavou Vlastimil Čepelák. Oba studenti musí absolvovat kontrolní PCR testy. „Předpoklád­ám,

že jejich výsledky budou v pořádku, protože v antigenní testy nemám moc důvěru. Až do dnešního dne byly všechny testy u našich studentů negativní,“dodal ředitel Čepelák, jehož školu navštěvuje skoro pět set studentů. Přetestová­ní musel absolvovat také jeden žák ze Základní školy Havlíčkova v Litoměřicí­ch. Podle ředitelky školy Blanky Ježkové nemusela třída do karantény, a to díky tomu, že se žáci dva dny předtím neviděli. Ostatní oslovené školy měly výsledky testů negativní.

„U nás byl klid, tento ani minulý týden jsme neměli žádné pozitivní žáky. Snad to není jen klid před bouří,“doufá ředitel brněnské Základní školy Antonínská Libor Tománek. Žádný pozitivní výsledek ve druhé vlně testování už nemělo ani Cyrilometo­dějské gymnázium a základní škola v Prostějově. „Minulý týden jsme měli čtyři pozitivní případy, ale na PCR testu pak už byli žáci negativní, takže jsme měli asi nějaké vadné kusy testů. Tento týden už vše bylo v pořádku. Žádný pozitivní výsledek jsme neměli,“potvrdil ředitel Pavel Polcr.

Školám pomohlo očkování

Negativní výsledky ve školách nejsou úplně překvapivé. První kolo testování odhalilo u zhruba 1,4 milionu dětí, které minulý týden nastoupily do základních a středních škol, celkem 111 covid pozitivníc­h žáků. Výsledky nahlásilo podle ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha 86 procent škol. Proč ty zbylé data nedodaly, Vojtěch neví.

Na nízkém záchytu se podle ředitelů projevuje i očkování, a to zejména u vyšších tříd základních škol a u škol středních.

Podle ministra školství Roberta Plagy už je plně proočkován­o skoro deset procent dětí od 12 do 15 let.

Premiér Andrej Babiš pak v neděli uvedl, že se od 30. srpna zaregistro­valo zhruba 4 000 dětí.

Poslední kolo testování čeká žáky ve čtvrtek. Poté všechny výsledky vyhodnotí ministerst­vo zdravotnic­tví a rozhodne, zda bude nutné někde s testy pokračovat.

Třetí kolo je klíčové, protože pak už by v případě pozitivity mohla jít do karantény i celá třída.

S přispěním regionální­ch redakcí

 ?? Foto: Tomáš Blažek, MAFRA ?? Školní rok začal Žákyně základní školy Březinova v Jihlavě si otevírá 1. září testovací sadu. MF DNES udělala opět průzkum mezi školami a pozitivníc­h záchytů je i napodruhé málo.
Foto: Tomáš Blažek, MAFRA Školní rok začal Žákyně základní školy Březinova v Jihlavě si otevírá 1. září testovací sadu. MF DNES udělala opět průzkum mezi školami a pozitivníc­h záchytů je i napodruhé málo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia