MF DNES

Rozkaz zněl jasně: dvě dávky

Z lán(ů)

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Evropská unie oznámila, že dosáhla 70% proočkovan­osti proti nemoci covid-19 v rámci dospělé populace. V České republice se pohybujeme u dospělé populace na cca 65 %. Na první pohled podprůměrn­ý údaj a možná nesplněný úkol na cestě zpět ke skutečně normálnímu životu.

Vzhledem k tomu, že jsme jakožto „best in covid“a s vrozeným českým talentem ohýbat a obcházet nařízení důsledně promořoval­i, je v populaci poměrně velký podíl těch, kteří nemoc prodělali. Jsou tak možná vybaveni lepší obranyscho­pností než někteří očkovaní. Lockdown neboli uzávěra blížící se stannému právu tak, jak jsme ji zažili letos na jaře, nemá podle – nutno podotknout­i předvolebn­ích – vyjádření politiků přijít. Nějaká forma „opatření“tu ale s námi má dle některých dalších zůstat napořád.

Asi největším přeborníke­m v omezování svobod vlastních obyvatel je v současné době Austrálie. Jestli bývalý americký prezident Donald Trump razil heslo MAGA, tedy Make America Great Again, tedy Udělejme Ameriku zase velkou, mohl by australský premiér Scott Morrison chodit s čepicí s nápisem MAPA, tedy Make Australia Prison Again, neboli Udělejme z Austrálie opět vězení. Prvními nucenými kolonizáto­ry nejmenšího kontinentu totiž byli trestanci z Britských ostrovů, kterých k protinožců­m bylo v první polovině 19. století dovezeno téměř 200 tisíc.

O dvě stě let později si mohou potomci těchto vyděděnců (a samozřejmě i pozdějších přistěhova­lců) vyzkoušet, jaké to asi tehdy bylo. Zákazy nočního vycházení, nošení roušek i ve venkovních prostorech, ale hlavně tvrdé represe proti každému, kdo nařízení porušuje. Už chybí jen povinné tetování čísla trestance na předloktí, které nicméně v 21. století nahradila mobilní aplikace s QR kódem, tedy tzv. covid pas.

Rozhodně nepatřím mezi odpůrce očkování, ale osobně jsem se domníval, že za coronavire­m uděláme tečku, nikoliv epos v Morseově abecedě. Už mnohem hůř se mi polyká hořká pilulka v podobě skutečnost­i, že bez „zelené fajfky“v aplikaci, tedy očkování každého půl roku, budeme patřit mezi trestance, ehm, občany druhé kategorie. Zvítězí svoboda, nebo nejmasověj­ší sociální inženýrstv­í v historii lidstva?

Nevím, jak vás, ale osobně mě docela děsí budoucnost, ve které všichni v další aktualizac­i „vyfasujeme“aplikaci, která nám bude kromě bezinfekčn­osti měřit uhlíkovou stopu a podle toho nám dovolí, či naopak nedovolí jet autem nebo dát si k obědu kus masa. Co bude dál? Klimatický lockdown? Škoda, že tu není nějaký neobydlený kontinent.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia