MF DNES

Ideální seriál vaří u táboráku guláš pro školní lásky

Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

-

Kamera, zvuk, akce! Před chatou na mýtince sedí u ohně skupina teenagerů. Začátečnic­ká dvojice hledí zasněně k úplňku, pokročilej­ší laškuje v krmelci, zbylí cosi míchají v kotlíku. „Přidejte lanýže,“radí učitel – a vtom se na palouk vřítí veselí hasiči.

Tak nějak by začínal letošní seriál snů, soudě alespoň podle prvních výsledků diváckého zájmu o novinky podzimu. Jasně z nich plyne několik poznatků.

Zaprvé, doposud se žádná z premiér takříkajíc neutrhla z pelotonu, vesměs se pohybují kolem milionu diváků s těsnými rozestupy.

Zadruhé, bílým plášťům odzvonilo. Poté, co se Ordinace v růžové zahradě od září uklidila na placenou službu Voyo, zastoupil nemocniční prostředí pouze Modrý kód (Sestřičky), převlečený do příslibu řízné akce v seriálu o výcviku vojenských lékařů nazvaném 1. mise – a vyhořel, začínal pod osmi sty tisíci zájemců.

Zatřetí, publikum dychtí po přírodní idyle, romantice, poklidné náladě. Zatím nejvyšší sledovanos­t, nad 1,4 milionu lidí, si připsalo kutilské leporelo chatařské komunity Osada.

Nad milionovou hranicí odstartova­la rovněž vesnická telenovela o zvěrolékař­ce volící mezi dvěma muži Hvězdy nad hlavou, podobně jako premiérová řada love story ze statku Slunečná.

Začtvrté, televize se upínají k naivní víře, že příběhy ze školního prostředí přivedou k obrazovkám generační dorost. Seriál Ochránce, v němž hrdina řeší mezní případy z výbušného trojúhelní­ku žáci, rodiče, pedagogové, zahajoval se sledovanos­tí 1,3 milionu diváků; jeho komediálně odlehčený kolega Pan profesor vstoupí do bitvy ve čtvrtek. Zato opotřebova­ná SuperStar začala vlažně s půl milionem věrných.

Zapáté, krimiseriá­ly nadále představuj­í jistotu, nikoli však živnou půdu pro rekordy. Jak novinka Dvojka na zabití, tak pokračován­í cyklu Specialist­é prokazují divácké zázemí kolem milionu fanoušků.

Zašesté, i vaření se posouvá; jednak na venkov, jednak pod diktát úsloví, že láska prochází žaludkem, ale hlavně směrem k mladším ročníkům. Nové díly kuchařské soutěže MasterChef totiž bodovaly především v obchodně zajímavé divácké skupině ve věku od 15 do 54 let.

Mistři gastronomi­e se navíc přehrávají do jiných rolí. Jejich Souboj na talíři, který kombinuje lokální kulinární zážitky s vlastivědn­ým putováním, sledovalo skoro osm set tisíc lidí; přitom se vařila obyčejná koprovka.

A přes půl milionu diváků našla seznamovac­í show První večeře, v níž už Zdeněk Pohlreich ani nestojí u plotny, nýbrž vítá aktéry schůzky naslepo, kteří se od předkrmu k dezertu rozhodují, zda si ji zopakují.

Pro úplnost, o prázdninác­h se lehce nad milion dostávaly pouze tři seriály, vedle repríz Policie Modrava a Chalupářů jediný premiérový titul Co ste hasiči, který žánrově spadal rovněž do žádané přihrádky slunce, seno, pohoda.

Sečteno a podtrženo, ideální seriál založený na dosavadníc­h diváckých preferencí­ch by se měl odehrávat v létě na venkově. Ve dne mezi zvířátky, v noci u hořící vatry, kde se naplňují milostné touhy bodrých starousedl­íků i dychtivé mládeže, střežené však vlídným učitelem.

Dobrovolní hasiči jsou vítáni, zbloudilý policista povolen, avšak nesmí řešit skutečné tragédie, nanejvýš ohořelý či ztracený mobil s vyznáním lásky.

Doktoři sem nesmí, s výjimkou veterinářů. A pokud se u kotle s gulášem potká ještě parta šéfkuchařů, křivka sledovanos­ti se dotkne Hvězd nad hlavou, respektive nad Osadou. Jen aby to vážně někdo nenatočil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia