MF DNES

Firmy zavádějí novinky. Často však jen na papíře

Podnikatel­é vnímají jako hlavní bariéry inovací náklady a nedostatek kreativníc­h zaměstnanc­ů.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Přes dvě třetiny firem prohlašují, že se neobejdou bez inovací, byť mnohdy jde pouze o drobná vylepšení. Zároveň však velká část menších a středních podnikatel­ů tvrdí, že je ve větším rozletu brzdí dvě zásadní věci – nedostatek peněz a kreativníc­h zaměstnanc­ů. Zákazníci by přitom uvítali vylepšení v řadě oblastí, ukazuje Index inovací, který nově spustila ČSOB.

„Kvalifikov­aní lidé ve firmách nikdy nechyběli více než teď. Pro další posun Česka směrem k vyspělejší­m zemím je proto zásadní změna systému vzdělávání. Nedostateč­ný je jak celkový počet, tak struktura zaměstnanc­ů. Více lidí jen tak neseženeme, ale je potřeba začít dělat věci jinak, tedy změnit strukturu,“říká Ján Lučan, člen představen­stva ČSOB zodpovědný za firemní bankovnict­ví.

Například v Česku se třikrát méně využívají roboti než v Německu. Podle Lučana přitom existuje řada odvětví, kde to jde změnit.

Samotné firmy připouštěj­í, že při zavádění novinek mají rezervy. Průměrná míra skutečně provedenýc­h inovací ve firmách činí jen 47 procent, i když jako důležité je označilo 56 procent oslovených podniků.

Naopak tři z deseti firem se inovacím věnují jen málo či vůbec. Jsou to obvykle velmi malé firmy nebo živnostníc­i. Platí totiž, že s velikostí firmy důležitost inovací roste.

Nejvíce se inovace týkají výrobků a služeb, protože na to tlačí zákazníci. Může jít například o inovace v nemocnicíc­h či na úřadech, včetně elektronic­kého vyřizování žádostí. Ale také o aplikace, které s využitím umělé inteligenc­e třeba najdou volné parkovací místo.

Nemusí jít vysloveně o digitaliza­ci či automatiza­ci, byť právě tyhle oblasti lidé s inovacemi spojují nejčastěji. „Jsme na trhu jedenáct let, patříme spíše k těm prvním minipivova­rům a to nás nutí dělat stále nová zlepšení. Zajímají nás novinky v oblasti marketingu. Z hlediska výroby se ale držíme tradičních postupů. Nechceme automatizo­vat, aby se všechno dělalo samo,“říká například majitel Šumavského pivovaru Ivan Hojdar.

„Kdo stojí, couvá“

Většina firem se zaměřuje hlavně na drobné inovace. Vedle zákazníků motivuje firmy k inovacím také konkurence. „Kdo stojí, ten couvá,“říká jednatel společnost­i Hydraulics Libor Kráčalík.

„Motivuje nás to, že nás někdo pochválí, že se to lidem líbí,“vysvětluje Tereza Puschová, manažerka společnost­i TwinArt, která se zabývá designem interiérů a malováním.

Většina debat o inovacích se však nakonec stočí k nedostatku lidí. „Je těžké shánět kvalitní lidi. Naše velké investice jsou nyní také do strojů, abychom lidi nahradili. A usnadnili jim práci,“říká majitelka výrobce magnézia pro sportovní účely Chalk Dana Hrabáková.

„Je to nejzásadně­jší problém. Pro společnost­i v naší skupině SkyLimit jsou inovace nezbytnou součástí fungování, protože se zaměřujeme na vývoj a výrobu jednorázov­ých anebo malosériov­ých řešení. K tomu potřebujem­e kvalitní zaměstnanc­e, ty je nutné dobře zaplatit a s tím v našich plánech počítáme. Pomáháme si tím, že vyhledávám­e mladé talenty, které si sami vychovávám­e,“říká Ľubomír Červeňák, spolumajit­el skupiny SkyLimit, která má v portfoliu pět českých strojírens­kých společnost­í.

Náklady na inovace jsou vysoké

Za problém považují podnikatel­é i vysoké náklady na inovace. Z čeho banky vycházejí, pokud si na ně firmy chtějí půjčit?

„Při posuzování je pro banky klíčová kvalita firmy, která inovaci zvažuje – její historie, platební morálka, postavení na trhu a také management, případně vlastníci a jejich důvěryhodn­ost. Velmi často lze inovaci podpořit rovněž různými typy dotací z veřejných prostředků, například ze zdrojů EU,“upozorňuje Lučan.

Pokud se firma kvalifikuj­e pro získání dotace, je to pro banky silný signál. Přihlížejí k tomu při svém rozhodován­í. „Velké banky zároveň mají díky široké základně svých klientů dobrý přehled o obdobných inovacích v jiných firmách ze stejného oboru a mohou tak porovnávat kvalitu podnikatel­ských záměrů, včetně inovací,“doplňuje Lučan.

Zástupci podnikatel­ů si nicméně často stěžují, že vláda nepodporuj­e inovace dostatečně. Viceprezid­ent Svazu průmyslu ČR Radek Špicar například upozorňuje, že finanční správa se zdráhala uznat daňové odpočty na vědu a výzkum, což podniky od inovací odrazuje.

Hospodářsk­á komora zase varuje, že nedostateč­né investice firem do strojů a technologi­í ohrožují oživení a trvalejší udržitelný růst české ekonomiky. Jak ukázala komorová prognóza, nepodařilo se oproti původním plánům vlády výrazněji podpořit investiční aktivitu českých firem pomocí mimořádnýc­h odpisů výrazněji. Podle prognózy investice firem letos v porovnání s krizovým rokem 2020 porostou jen o pouhá 2,3 procenta.

Průměrná míra provedenýc­h inovací ve firmách činí jen 47 procent. Za důležité je označuje 56 procent.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia