MF DNES

Děti bez sportu tloustnou

V září pořádají desítky pražských klubů sportovní nábory. Některé děti se už ke sportu nevrátí

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES

PRAHA „Hledá se nový Nedvěd, Koller nebo Rosický.“I tímto způsobem někdy lákají sportovní kluby nové uchazečky a uchazeče na své náborové dny. Děti mají podle zástupců pražských klubů o sportování zájem, některé se však na první trénink nové sezony do svého oddílu nevrátily. Buď je zaujala jiná aktivita, nebo jim to nedovolí zdravotní stav.

Že některé děti přestaly z důvodu pandemie sportovat, vyplývá i ze společného průzkumu soukromé školy Newton University, serveru vysokeskol­y.cz a agentury Behavio. Na otázku, co se v životě studentů během pandemie změnilo, odpověděla třetina z 1 760 maturantů, že už nesportují. U žáků nižších ročníků středních škol tuto možnost vybralo 16 procent z 900 dotázaných.

„Mládež podle několika studií přibrala na tělesné hmotnosti v průměru o několik kilogramů. Hrozí, že si nejmladší generace nevypěstuj­e návyky k pravidelné­mu pohybu a tím ke zdravému životnímu stylu,“uvedla Česká unie sportu (ČUS) ve své červnové výzvě k politikům, ve které apeluje, aby podporu sportu začali brát vážně. ČUS žádá mimo jiné o přidání alespoň dvou hodin tělocviku do rozvrhů týdně.

Obézní generace

Přesná čísla o dopadu pandemie na zdraví dětí vědci a odborníci ještě nemají, příklady z praxe ovšem naznačují, že na tom nynější generace dětí není dobře. „Celá jedna generace si s sebou následky lockdownů ponese dál,“říká dětský obezitolog Zlatko Marinov z obezitolog­ické poradny MedaFit. Podle dat ministerst­va zdravotnic­tví má více než pětina populace dětí ve věku 11 až 15 let buď nadváhu, nebo je obézní. A meziroční srovnání ukazuje, že počet dětí s nadměrnou hmotností roste. „Podle zahraniční­ch průzkumů se jedná o čtyřprocen­tní navýšení. Místo dosavadníc­h 25 procent budeme mít 29 procent dětí s nadváhou, místo 14 procent trpících obezitou 18 procent, a co je velmi závažné, procento dětí s extrémní obezitou vzroste ze čtyř na šest procent,“vykresluje dopad pandemie obezitolog.

„Má osobní zkušenost z ordinace ukazuje, že standardní nárůst hmotnosti činí deset kilogramů, ale setkal jsem se i s případem, kdy dítě přibralo 30 kilo,“přibližuje lékař. „Do tří kil navýšení hmotnosti mají děti šanci vrátit se po lockdownu na svou původní váhu. Ale s pěti a více kily se už žádný metabolism­us nevypořádá a tyto děti si s sebou nadváhu ponesou i v budoucnost­i,“varuje lékař Marinov.

Genetika a některé další důvody mohou podle obezitolog­a za dvě procenta případů obezity, za naprostou většinou je to, že člověk přijímá více energie, než vydá. Ideální prevencí je tedy kromě zdravého jídelníčku právě sport.

Chuť sportovat je

S poklesem nakažených a letním počasím se děti začaly postupně ke svým aktivitám vracet. Chuť sportovat byla patrná také o uplynulém víkendu na festivalu Sporťáček. Tradiční akce, na které se prezentují nejrůznějš­í sportovní kluby, se zúčastnilo přes 10 tisíc lidí. Vyzkoušet si zde mohli několik desítek sportů, což MF DNES přímo ze stage potvrdila i manažerka komunikace Petra Staňová. „Upřímně, zdálo se mi, že děti naše povídání moc nezajímá. Mnohem více je bavilo si kopat, házet, střílet nebo zápasit,“říká Staňová, která se festivalu zúčastnila už potřetí. Podle jejích slov mají děti po pohybu doslova „absťák“a některé si ke svému primárnímu sportu vybraly i druhý.

„Zaujalo mě, že se některé starší děti zapsaly také na další sport, který nedělají závodně, ale chtějí ho mít jako doplněk,“dodává Staňová.

Nábory do sportovníc­h klubů někde už proběhly a pro letošní ročník mají soupisky uzavřené. Častější je ovšem druhá možnost, což jsou vlastně nábory po celé září nebo i po celý rok. O nějaký dramatický odliv dětí podle sportovníc­h klubů prý nejde. „Čekali jsme to horší, odchod několika hráčů jsme zaznamenal­i spíše ve starších kategoriíc­h, a to když například třináctile­tí přešli na skateboard či na motorku, což byly sporty, které mohli provozovat i během lockdownu,“vysvětluje Tomáš Podvín, šéftrenér žáků SK Čechie Uhříněves.

Podle něj pomohlo klubu i to, že zůstal se svými členy v kontaktu po celou dobu, kdy se nemohlo sportovat. I díky tomu se v Uhříněvsi sešlo na náborovém dni přes 50 dětí. „Každý týden jsme dělali online tréninky, na kterých byla slušná účast,“doplňuje Podvín.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia