MF DNES

Prodloužen­í tramvají na Dědinu se může stavět

-

PRAHA Cestující tramvajemi se v budoucnu svezou až na sídliště Dědina. Dopravní podnik (DPP) získal stavební povolení na prodloužen­í trati ze současné konečné Divoká Šárka. Nová trať bude měřit 2,3 kilometru a bude na ní pět zastávek. Náklady stavby budou známy po skončení výběrového řízení. Stavbu kolejí v minulosti provázely protesty části obyvatel Dědiny.

„Nová trať a kapacitněj­ší tramvajová doprava bude sloužit nejen Pražanům z Dědiny, ale také obyvatelům nových obytných projektů, které v současnost­i vznikají mezi Drnovskou ulicí a Pražským okruhem. A do budoucna zcela jistě i pro rozvojové území Nová Ruzyně, které přímo sousedí s novou tratí, jižně od Vlastiny ulice,“uvedl generální ředitel DPP Petr Witowski.

Tendr na zhotovitel­e chce DPP vyhlásit co nejdříve. Na jaře příštího roku plánuje uzavřít s vítězem smlouvu. Samotná stavba potrvá 19 měsíců. „Pokud se nám povede začít stavět příští rok v březnu, první cestující by se po nové trati mohli svézt na konci roku 2023,“dodal Witowski.

Nová trať začne u smyčky Divoká Šárka, která zůstane v provozu. Odtud povedou koleje po Evropské a odbočí do Vlastiny ulice. Na jejím konci odbočí doprava do Drnovské ulice a povede do smyčky Dědinská. Ta bude ve směru z centra vlevo do Drnovské. Proměna čeká i Vlastinu ulici. Ve středu ulice bude stromořadí a od něj k oběma okrajům zatravněná tramvajová trať. Vedle budou jízdní pruhy a místa pro podélné parkování aut. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia