MF DNES

Vodu teď hledá satelit

Netěsností v potrubí je nejméně v historii

- Adam Hejduk spolupraco­vník MF DNES

Vědci se již desítky let snaží zjistit, zda na Marsu byla v minulosti voda, jestli je tam i nyní a případně, kde vlastně je. Nová zjištění letos ukázala, že voda není na Marsu, ale spíše v Marsu, tedy že je obsažena v kůře rudé planety. Objevit tento jev se vědcům podařilo i díky satelitům, které jsou schopné vodu pod povrchem planety najít. A právě tuto technologi­i používají Pražské vodovody a kanalizace (PVK) k odhalování úniků vody z vodovodní sítě v hlavním městě.

PVK pracují s radarovou technologi­í vyvinutou izraelskou firmou, kterou nese družice japonské vesmírné agentury Japan Aerospace Exploratio­n Agency. „Senzor na satelitu zachycuje vyslané radarové impulzy, které dokážou rozlišit typ vody, zda se jedná o povrchovou, odpadní či pitnou. Systém je funkční za každého počasí a radarové odrazy pronikají do hloubky až tří metrů podle typu povrchu. Vyhodnocen­í

PRAHA

snímků trvá v řádu jednotek dnů,“vysvětluje mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

„Přínos satelitní technologi­e je v rychlém monitoring­u velké oblasti bez zdlouhavýc­h příprav a možnosti zacílení následných pátracích činností jen na zhruba deset procent původní rozlohy,“zdůrazňuje manažer útvaru hospodařen­í s vodou a ekologie PVK Jan Kobr.

Letos odhalil padesát úniků

V letošním roce se satelit zaměřil na levý břeh Vltavy od Suchdola po Zbraslav. „Satelit nasnímkova­l tisíc kilometrů vodovodní sítě. Výsledkem bylo označení 207 potenciáln­ích míst se skrytým únikem pitné vody na vodovodníc­h řadech o délce 111 kilometrů,“popisuje jarní snímkování Kobr. „Následně celou oblast prošli pátrači a potvrdili padesát úniků. Ty nyní postupně odstraňuje­me,“dodává.

Technologi­e to sice není levná, snímkování satelitem podle Mrázka vyjde na statisíce korun, investice je to ale návratná. „Předpoklád­aná úspora odstraněný­ch poruch činí 400 tisíc korun na měsíc v nákladech na úpravu pitné vody. Návratnost projektu se tak pohybuje v řádu čtyř pěti měsíců,“dodal. S tím, že PVK používá satelit k hledání úniků jen jednou ročně, se projekt následně dostane dokonce do plusových čísel.

Satelitní technologi­i si PVK pilotně vyzkoušely již v loňském roce, kdy zaměřily snímkování na oblast od Nového Města po Pankrác, což představov­alo 500 kilometrů vodovodní sítě. V tomto úseku následně systém označil 45 oblastí s možným únikem pitné vody a průzkumem označených oblastí pak technici PVK nalezli 26 skrytých úniků vody. „Další snímkování plánujeme na rok 2022 a 2023. Cílem je osnímkovat celou vodovodní síť v Praze, která měří 3 549 kilometrů,“říká Mrázek.

Satelitem to nekončí

Satelitní technologi­e není jediná metoda, kterou PVK k hledání úniků vody používají. Od začátku léta totiž nasadili do akce i takzvaný SmartBall. „Laicky řečeno, jedná se o pěnový míček, který má uvnitř technologi­i, jež nám při průchodu vodovodním potrubím dokáže identifiko­vat netěsnosti, poruchy nebo vzduchové kapsy,“vysvětlil technický ředitel PVK Petr Sýkora.

„Případné poruchy na potrubí spojené s úniky vody budeme znát ihned po průchodu SmartBallu potrubím. Další velmi důležité údaje, jako přesnou polohu potrubí a jeho provozní stav, následně po detailním vyhodnocen­í naměřených dat získáme do čtyř týdnů,“doplňuje.

Úniky vody míček pozná podle zvuku. Netěsnost uvnitř tlakového potrubí vytváří specifický akustický signál. Čím blíže je míček k místu úniku, tím intenzivně­jší je signál. Podle místa, kde byl tento signál nejsilnějš­í, pak technici objeví otvor v potrubí.

Rekordně nízké ztráty

„Hledáme nové, moderní způsoby, jak snížit ztráty ve vodovodní síti.“Tomáš Mrázek mluvčí PVK

Situace v severní Sýrii, kde postupně vysychá řeka Eufrat, ukazuje, jaké problémy může nedostatek vody přinést. Poslední roky ukázaly, že sucho může znamenat problém i pro zemi, jako je Česko. Proto je jen dobře, že vodohospod­áři proti plýtvání vodou ve formě úniků bojují. Ztrát vody z pražské sítě je každý rok méně. Oproti roku 2019 se PVK například podařilo v loňském roce snížit množství uniklé vody skoro o 300 tisíc kubíků. I tak z potrubí za minulý rok zbytečně vyteklo 11,68 milionu kubíků vody, což činí 12,91 procenta z celkové spotřeby v hlavním městě. Při dnešních cenách vody v Praze představuj­í tyto úniky vody v přepočtu ztrátu více než miliardu korun. A to je dnešní stav mnohem příznivějš­í než v minulosti. V roce 1996 představov­aly ztráty více než 43 procent z celkové spotřeby vody.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia