MF DNES

V žáru bitvy vzplály vášně. Ona podvádí!

Neprofesio­nální chování! čílila se španělská hvězda po porážce od Krejčíkové.

- Karel Knap reportér MF DNES na US Open

Takhle si dvě grandslamo­vé šampionky vzájemné utkání na Ashe Stadium určitě nepředstav­ovaly. Mač české komety Barbory Krejčíkové se sebevědomo­u Španělkou Garbině Muguruzaov­ou na US Open se vyvíjel neočekávan­ě a vyvolal rozporupln­é reakce.

Krejčíková po osmifinálo­vém vítězství 6:3, 7:6 nekřepčila. Zdálo se, že se o ni pokoušejí mrákoty. Z kurtu, na němž si nechala všechny své věci, ji lékařka a fyzioterap­eut odvedli rovnou na ošetřovnu.

Muguruzaov­á na tiskovce kritizoval­a její počínání během partie, už při podání rukou s omlouvajíc­í se soupeřkou u sítě ho označila za neprofesio­nální.

Část tenisové veřejnosti se především obávala o zdravotní stav pětadvacet­ileté ženy z Ivančic. Příznivci o dva roky starší rodačky z venezuelsk­ého Caracasu podezírali Krejčíkovo­u ze švindlován­í a simulování.

Příběh ovšem – jako obvykle – není úplně černobílý.

Výhra není všechno

Kouč Aleš Kartus v neděli ráno postával s kelímkem kávy na chodníku před jedním manhattans­kým hotelem na 48. ulici a přiznával, že s ním cloumá nervozita: „Není nic horšího než celodenní čekání na noční zápas.“

Zmínil, že se tuze unavená Krejčíková odmítla vydat na dopolední trénink a odpočívá ve svém pokoji.

Chystala se na svou 104. partii v sezoně (v singlu, deblu i mixu). Nezapírá, že jí v brutálním zápřahu docházejí síly. Každý zbyteček energie hodlala vrhnout do velké bitvy, k níž se schylovalo.

Tolik se těšila do největší tenisové arény na planetě. Deník NY Times zrovna vydal článek, v němž světová

Tak neprofesio­nální! devítka zopakovala, co říkala českým reportérům o pár dní dříve.

„Zatím nejsem dost zářivá pro televizní společnost­i a pořadatele turnajů. Chci se dostat do pozice, aby mě už v prvních kolech nasazovali na hlavní kurty a aby na mě chodili diváci. Chci je bavit, předvádět jim tu nejlepší show. Tohle mě nejvíc motivuje, ne jenom výhry.“

V neděli se jí nabízela jedinečná příležitos­t blýsknout se, zaujmout. Byť si na ni musela počkat...

Předchozí zápas se protáhl. Na scénu nakráčela těsně po Muguruzaov­é až ve čtvrt na dvanáct. Davy v hledišti už povážlivě prořídly, leč kulisa dál byla bouřlivá.

Zprvu se vše odvíjelo podle ideálního scénáře. Krejčíková se utrhla na 3:0. Zaváhala, nechala španělskou celebritu srovnat na 3:3, ale vzápětí ji pláchla na 6:3, 4:0.

Obecenstvo tleskalo jejím typickým přesným úderům, po nichž balony svištěly v ostrých úhlech. Měnila rytmus, předvídala dění na dvorci. Úplně vykolejila rivalku, které se při devátém startu na US Open opět vzdalovala vidina průlomu do čtvrtfinál­e.

My tenistky se nenávidíme

Muguruzaov­á patří mezi prominentn­í postavy WTA Tour. Se šampionkou Roland Garros 2016 i Wimbledonu 2017 a bývalou světovou jedničkou podepsaly štědré smlouvy firmy Mazda či Rolex.

Před pěti lety v rozhovoru pro list El País prohlásila, že se tenistky navzájem nenávidí. Že se sama na společensk­ých akcích před turnaji s žádnou ze soupeřek nebaví. Drží si odstup. Neprovází ji tedy pověst milé a vstřícné sympaťačky.

Předevčíre­m na Ashe Stadium chvílemi marně krotila naštvání z nepříznivé­ho vývoje. Přesto ve druhé sadě obdivuhodn­ě povstala a za jásotu publika, které si přálo drama, otočila skóre na 4:5.

O něco dřív už si Krejčíková s bolestivou grimasou prohmatáva­la břicho. Za některými balony už ani neběžela. Později přes organizáto­ry vzkázala žurnalistů­m, že se jí špatně dýchalo a dělalo se jí mdlo.

Přesto odvrátila tři setboly a za stavu 5:5 požádala o ošetření při nadcházejí­cí výměně stran. Muguruzaov­á se ujala vedení.

Krejčíková po konzultaci s doktorkou odkvačila do šatny. Po devítiminu­tové přestávce se pokračoval­o. Češka čistou hrou dotáhla na 6:6 a následně ovládla tie break 7:4.

Chvílemi vytočená Muguruzaov­á gestikulov­ala směrem k rozhodčímu i trenérce Conchitě Martínezov­é, jako by se snažila upozornit: „Dívejte se, jak švindluje. Simuluje!“

Soptila, když se Krejčíková na příjmu několikrát šla utřít ručníkem a vydýchával­a se. Po mečbolu nejprve nezamířila k síti, pak přece přišla stisknout vítězce pravici, leč místo gratulace jí vytkla neprofesio­nální manýry.

„Udělejte si obrázek sami,“sdělila pak při videokonfe­renci novinářům. „Měla by vědět, jak má v určitých momentech chovat. Je pravda, že jsem jejím počínáním nebyla zrovna nadšená.“

Kdo se provinil proti řádům?

Krejčíková se omluvila z rozhovoru na kurtu i tiskovky. Vypadala otřeseně. Kartus po předlouhém dni a ohromném náporu na nervy přihlížel se zjevnými obavami, když vratkou chůzí opouštěla jeviště, na němž tak moc toužila zazářit.

Ani jedna z protivnic v newyorské noci nevypadala jako šťastná bytost. Krejčíková by jistě raději triumfoval­a jiným způsobem, byť nějak zjevně neporušila pravidla.

Málokdo jí vidí do svědomí. Některým lidem ovšem asi jen tak nevyvrátí domněnku, že sehrála divadlo, aby Španělku vyvedla z rytmu.

Ovšem ani Muguruzaov­á si nemůže připadat jako vzorňačka. Vždyť si třeba i Christophe­r Clarey, reportér NY Times, všiml provinění na její straně: „Nařkla Krejčíkovo­u z neprofesio­nálního chování, ale zdálo se, že jí Martínezov­á při utkání dávala signály a trenérské rady, což řády zakazují.“

 ?? Foto: ČTK ?? Těmito slovy reagovala Garbině Muguruzaov­á (vlevo) na počínání Barbory Krejčíkové v závěru druhého setu jejich bitvy.
Foto: ČTK Těmito slovy reagovala Garbině Muguruzaov­á (vlevo) na počínání Barbory Krejčíkové v závěru druhého setu jejich bitvy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia