MF DNES

Bára vyšla na kurt, odbouchala to a omdlela

- — Karel Knap

Než tenisový kouč Aleš Kartus v pondělí v půl šesté ráno usnul, proháněla se mu v mysli spousta věcí. „Přijeli jsme do hotelu asi ve tři. Mísily se ve mně různé pocity. Chvíli mi trvalo, než jsem si všechno v hlavě uspořádal,“vykládal včera do telefonu. Mluvil o potížích, jež zmohly jeho hráčku Barboru Krejčíkovo­u na US Open či o naštvání její sokyně Muguruzaov­é.

Jak se cítí Barbora?

Tak, jak se může cítit na konci velmi náročné sezony. Její baterie se vybíjí čím dál víc a častěji. Ale je v pořádku. Právě jsme přišli z oběda.

Skolila ji chvilková krize?

Tak to u sportovců bývá. Někdo při nadměrném výkonu zvrací. Jí se spíš motá hlava. Taková indispozic­e se náhle objeví a rychle odezní.

Nasčítalo se víc nepříznivý­ch vlivů? Pozdní začátek, psychický tlak, dlouhodobá únava...

O tomhle jsme se před chvílí bavili. Proto je tak obrovsky náročné vyhrát grandslam. Každý z nich trvá čtrnáct dní, během nichž musíte udržet formu. Každý má navíc svá specifika. Úskalím Roland Garros jsou delší výměny a dlouhé zápasy na antuce. Na Wimbledonu jsou záludné třeba proměny vlastností trávy podle denní doby a počasí. No a na US Open se hraje v noci.

Jak je obtížné nastoupit k utkání ve čtvrt na dvanáct?

Já si vůbec neumím představit, že bych v tu dobu hrál! Pozdní start k Bářiným potížím výrazně přispěl.

Po ošetření se vrátila na kurt a otočila druhý set z 5:6 na 7:6. O čem to svědčí?

Sebrala veškeré zbytky sil, které měla. Neustále se bavíme o tom, že když nemůže, musí zkracovat výměny. Zřejmě si vzpomněla, vyšla ze šatny, odbouchala to a omdlela.

Měl jste o ni strach?

Velmi. Velmi. Velmi. Velmi! Hned, jak to šlo, jsem za ní běžel do místnosti kousek od centrkurtu. Asi hodinu ji dávali dohromady, než vůbec byla schopná dojít do šatny.

Co říkáte na reakci soupeřky, jež ji obvinila z nefér chování?

Díval jsem se na záznam a nepřijde mi, že proběhlo něco mimo regule. Mezi výměnami má hráčka 25 vteřin, což Bára dodržela. A při „medical time outu“kolem ní skákalo pět lidí z WTA, takže předpoklád­ám, že oni věděli, jaká jsou pravidla. Bára neměla délku pauzy ve své moci.

Jak se dokáže připravit na čtvrtfinál­e se Sabalenkov­ou?

Sabalenka se kasala, že zrovna na US Open se skvěle připravila. Uvidíme, no. Bára posbírá zbytky energie a půjde na věc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia