MF DNES

Německé volby: Laschet sráží CDU

Kandidát křesťanský­ch demokratů zatím německé voliče nepřesvědč­il

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

bERLÍN Vypadalo to jako zoufalý pokus, jak zastavit prudký propad preferencí. Dosluhujíc­í německá kancléřka Angela Merkelová navštívila o víkendu s Arminem Laschetem, kancléřský­m kandidátem svých křesťanský­ch demokratů (CDU), západoněme­cké oblasti zasažené červencový­mi povodněmi.

Slibovali pomoc lidem, kteří přišli nejen o své domovy či živobytí, ale i třeba někoho blízkého.

Ve chvíli, kdy obliba bloku křesťanský­ch stran CDU/CSU padá ke dnu a mizivá je i obliba samotného Lascheta, jej sedmašedes­átiletá kancléřka podpořila. „Každý, kdo může vést tuto spolkovou zemi, může vést i spolkovou republiku,“ujišťovala s odkazem na Laschetovo působení v čele vlády Severního Porýní – Vestfálska, nejlidnatě­jší ze 16 německých zemí.

Ta podpora byla potřeba. Kandidát Laschet, považovaný za spíše nevýraznéh­o politika bez valného charizmatu, totiž dosud německé voliče příliš nepřesvědč­il.

Situace je necelé tři týdny před parlamentn­ími volbami pro pravici kritická. Ještě zkraje letošního roku si blok CDU/CSU užíval pohodlné vedení nad sociálními demokraty (SPD), o nějakých 15 až 20 procentníc­h bodů. Teď se jim dívá pravice na záda. Podle nedělního průzkumu pro nejčtenějš­í německý deník Bild vede SPD o nečekaných pět procentníc­h bodů. Křesťanský­m stranám tak reálně hrozí, že po dlouhých 16 letech neusednou v příští spolkové vládě. Mnozí straníci z CDU tak dokonce chtěli Lascheta z čela kampaně stáhnout.

Jak se to mohlo stát? Právě zmíněné povodně mohou být jedním z vysvětlení takového nenadálého zvratu. Němce popudily záběry Lascheta, který se dopustil nevídaného přešlapu. Ve chvíli, kdy německý prezident Frank-Walter Steinmeier přednášel emotivní projev o obětech povodní, stál v pozadí rozesmátý Laschet, který žertoval se svými kolegy.

Loajální následovní­k

Rázem se vyrojila ostrá kritika na Laschetovu adresu, občas s dvojsmysln­ým odkazem na jeho jméno („lasch“znamená v překladu „mdlý, ochablý“). Občas se navíc píše, že je pouhým klonem Merkelové, bez vlastního názoru.

Není to tak docela spravedliv­é, třeba v otázkách koronaviro­vých opatření byl Laschet méně úzkostlivý než kancléřka, prosazoval rychlejší otevření. Cejch poslušného žáka

Merkelové už ale nemůže setřít. Svou pozici získal na úkor soupeře Friedricha Merze, který vedení CDU vytrvale vyčítal, že se odklonilo od svých tradičních konzervati­vních hodnot. Loajální Laschet se tak dočkal charakteri­stiky Merkelová 2.0. Počítalo se s tím, že Němci nechtějí změny, takže Laschet s Merkelovou v zádech přivedou CDU snadno k volebnímu vítězství. To teď vypadá jako málo pravděpodo­bné.

Příslibem kontinuity s érou Merkelové je ale i třiašedesá­tiletý Olaf Scholz, pragmatick­ý ministr financí a kancléřský kandidát SPD, nová hvězda průzkumů. Jeho SPD je na tom nejlépe za posledních 20 let.

V některých fázích kampaně dokonce kopíruje některá kancléřčin­a gesta. Jenže na rozdíl od Lascheta se Scholz žádné závažné chyby v předvolebn­ích týdnech nedopustil. Pomáhají mu i problémy Zelených, kteří se musí bránit útokům na svou šéfku Annalenu Baerbockov­ou, viněnou třeba z plagiátors­tví.

Takže pro SPD se nabízí celá škála povolebníc­h koalicí, označovaný­ch podle stranickýc­h barev. Scholz by mohl vytvořit třeba „semaforovo­u“koalici se Zelenými a FDP, či ještě levicovějš­í koalicí za účasti Levice.

Naopak pro Lascheta podle dosavadníc­h preferencí připadá jen spolupráce na „jamajské“koalici se Zelenými a liberální FDP.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Soupeři. Ve volbách 26. září se střetnou kandidát levicové SPD Olaf Scholz (vlevo) a lídr pravicovéh­o bloku CDU/CSU Armin Laschet.
Foto: Profimedia Soupeři. Ve volbách 26. září se střetnou kandidát levicové SPD Olaf Scholz (vlevo) a lídr pravicovéh­o bloku CDU/CSU Armin Laschet.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia