MF DNES

Test DNES: Skrytá sůl v jídle

- Magdalena Nová, Jan Vávra redaktoři MF DNES

K snídani miska cereálií, k obědu guláš z konzervy s knedlíkem, večer mražená pizza a sáček oliv, aby došlo i na něco „zeleného“. Ač jste se celý den soli vyhýbali, stejně jste jí do těla vpravili 15 gramů. Ukrývá se všude, především v pokrmech, které nám obzvlášť chutnají.

Není umění vařit se solí. Bez soli, to je umění, pravil Jan Werich coby panovník Já První v pohádce Byl jednou jeden král, čímž zdatně vystihl českou kuchyni. Kdepak, to není žádná středomořs­ká gastroakro­bacie, naše recepty i chuťové receptory prostě chtějí sůl v množství větším než malém. Proto každý Čech denně spořádá 16,5 gramu soli, což dělá za rok úctyhodnýc­h 6 kilogramů. Jen si to představte – šest kilových sáčků soli!

Doporučení Světové zdravotnic­ké organizace (WHO), abychom za den zkonzumova­li maximálně pět gramů soli, pak v tomto srovnání vyznívá dost žalostně.

„Těch pět gramů soli je spíš přání a cíl, fyziologic­ky náš organismus potřebuje sodíku ze soli mnohem méně. Ale realita je jiná,“připomíná Hana Pávková Málková, lektorka společnost­i STOB, jež se snaží přimět Čechy jíst střídměji a zdravěji.

Naším problémem přitom není, že bychom nadbytečně solili domácí polévky či omáčky, zrádná je skrytá sůl, tedy ta, kterou si dopřáváme především v průmyslově zpracovaný­ch potravinác­h.

Jak ukazuje aktuální srovnání MF DNES, největší slaná smršť číhá v pečivu, sýrech, uzeninách, polotovare­ch či lahůdkách, jež sice dělají dobře našim chuťovým pohárkům, nikoliv však organismu.

Pět gramů za den. Jde to vůbec?

Proč WHO doporučuje snižovat spotřebu soli, je jasné. Její dlouhodobý nadměrný příjem může skončit vysokým tlakem, osteoporóz­ou, nádorovým onemocnění­m žaludku, ledvinovým­i kameny a dalšími zdravotním­i potížemi. Navíc sůl zvyšuje chuť k jídlu, takže přispívá i k obezitě.

Žádné libé vyhlídky... Jsme však po dlouhých dekádách nadměrné spotřeby soli schopni redukovat její konzumaci na třetinu? Podle nutriční terapeutky Věry Boháčové z Fóra zdravé výživy to je téměř nemožné – náš jídelníček by mohl příliš „zchudnout“, zvlášť když si s jeho skladbou nevíme rady a zacílíme jen na sůl.

„Pokud se bavíme o vyváženém jídelníčku typickém pro naše podmínky, je pět gramů soli velmi málo. Pro muže či ženu, kteří nepotřebuj­í hubnout, je téměř nereálné toto množství striktně dodržet,“myslí si Věra Boháčová a zdůrazňuje: „Snížit příjem soli je chvályhodn­é, ale nikoliv na úkor vyváženého stravování, což se bohužel stává. S jeho úpravami by měl pomoci odborník na výživu.“

Kdo vaří, ten šetří i solí

Odborné studie opakovaně potvrzují, že zhruba sedmdesát procent soli spolykáme v ultrazprac­ovaných potravinác­h, jako jsou sladkosti a sušenky, sériově vyráběné pečivo, instantní pokrmy, polotovary nebo slané televizní hříchy.

Když je vaření na nás, dosolujeme spíš po špetkách. Což znamená, že čím víc budeme využívat suroviny čerstvé nebo částečně zpracované (např. zeleninu a ovoce, jogurty, sýry, čerstvé pečivo), tím spíš se nám podaří držet spotřebu soli pod kontrolou.

Tohle by si měli opakovat především rodiče malých dětí. A není to žádné plané mentorován­í, podle údajů Státního zdravotníh­o ústavu slupnou předškolác­i a školáci tři- až čtyřikrát více soli, než by měli, a třeba batolata do tří let dostávají do těla o 320 procent soli navíc.

„Ledviny malých dětí ještě nejsou tak dobře vyvinuté a s nadměrným příjmem soli si nemusí poradit. Navíc je důležitá tvorba správných návyků, děti by si neměly zvykat na výrazně slanou chuť, protože se pak zlozvyku v dospělosti hůř zbavují,“vysvětluje Hana Pávková Málková, jak se můžeme na svých potomcích provinit.

Hrst chipsů vs. hranolky z okurek

Ideální je, pokud jdeme dětem sami příkladem. Společnost STOB má na stránkách Stobklub.cz plno praktickýc­h tipů, jak s úpravami jídelníčku začít.

Třeba změnit solené oříšky za neslané, salám na housce za mozzarellu a přesolené tyčinky za jejich žitnou verzi. Kdo chce být na sebe trochu přísnější, může večer uzobávat zeleninové hranolky s jogurtovým dipem nebo jednohubky z rajčat a mozzarelly. Anebo to zkuste ještě jinak.

„Ráda se držím tvrzení, že neexistuje nezdravá potravina, ale její nezdravé množství v kontextu celkového jídelníčku,“je si Věra Boháčová vědoma, že ne každý ze dne na den vymění chipsy za cizrnu.

Kdo je schopen připálit i vodu na čaj, nejspíš si nebude péct řepné lupínky a manažer si asi neponese na pracovní oběd jídlo v krabičce. „Cestu je třeba hledat podle stravovací­ch návyků, chuťových preferencí, kulinární gramotnost­i i denního režimu. Je možné najít s ohledem na obsah soli vhodnější a méně vhodné varianty, a když ne, tak pomůže alespoň úprava snědeného množství. Důležité je nastavit doporučení individuál­ně a reálně,“objasňuje nutriční terapeutka.

Nerušit, jím!

Když jsme u stravovací­ch návyků, i ty souvisejí s množstvím soli, kterou spotřebuje­me. Čím víc se u jídla necháváme rozptylova­t a méně se na ně soustředím­e, tím agresivněj­ší chuti se dožadujeme. Pokrm musí být pořádně slaný a kořeněný, abychom si ho v nadbytku počitků všimli.

I proto je mezi lidmi, kteří se snaží napravit výživové zlozvyky, populární směr označovaný jako „mindful eating“neboli všímavé jedení. Nejde o nějaké počítání kalorií či gramů soli, ale o maximální zážitek z jídla a jeho vlastností. „Tento směr učí jíst opravdu všímavě, díky čemu si budete přirozeně vybírat kvalitnějš­í potraviny,“přibližuje lektorka STOB koncept vycházejíc­í ze zen-buddhismu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia