MF DNES

SBOHEM, ROŠŤÁKU

Jedna z největších hvězd francouzsk­ého filmu a jeden z nejoblíben­ějších herců českých diváků zemřel včera v Paříži ve věku 88 let.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Dlouhá léta byl tradičním filmovým idolem žen uhlazený typ lva salonů. Pak přišel Jean-Paul Belmondo a zahájil novou éru.

Zrozen novou vlnou

Už žádný antický krasavec s klasicky řezanými rysy a s vybranými způsoby, nýbrž rošťák z předměstí, který odzbrojuje přirozeným šarmem plebejce a křivý nos mu nikterak nebrání v dobývání ženských srdcí. Obyčejný kluk odvedle, který přes všechna uličnictví přiroste k srdci, takže mu divák rád odpouští a drží palce bez ohledu na to, na které straně barikády právě stojí.

Takový byl Jean-Paul Belmondo, francouzsk­ý herec, producent – podílel se mimo jiné na výrobě filmů Policajt nebo rošťák či Muž z Acapulca, ve kterých měl hlavní role, i kaskadér; ostatně jednoho si zahrál v komedii Zvíře. A v neposlední řadě umělec spjatý se slavnou francouzsk­ou novou vlnou.

Psal se rok 1960, když Godardův projekt U konce s dechem změnil kinematogr­afii i Belmondovu zatím nevalnou kariéru. Do té doby herec usiloval spíše o divadelní slávu, třebaže pár menších postav před kamerou už měl za sebou. Ale teprve s filmařskou generací Godarda, se kterým natočil ještě Bláznivého Petříčka, Truffauta se Sirénou od Mississipp­i nebo de Broky a jeho Muže z Ria začal strmě stoupat výš.

S 60. lety totiž přišel jiný druh hrdinů. Blázniví dobrodruzi, gangsteři, ztracenci, provokatéř­i, odchovanci ulice. Chlapíci, kteří umějí rány dávat i přijímat a ještě během akce cedí jedovaté průpovídky.

Odtud už byl jen krůček k postavám na hraně zákona, zábavně škodolibým, kdykoli se jim podaří napálit komisní úředníky či neschopné policisty. Pochopitel­ně opět s pomocí akrobatick­ých kousků, které

Belmondo miloval, vymýšlel a zásadně prováděl sám, přestože se několikrát zranil, třeba při natáčení veseloher Zvíře a Bezva finta.

Mistr dvojrolí

Se stejnou ležérní nedbalostí nosil proletářsk­ý civil jako historické kostýmy v dobových snímcích od od Cartouche po Manžele z roku II, nicméně nonšalanci si uchoval, i když přestoupil na stranu spravedlno­sti ve filmech Strach nad městem, Samotář, Profesioná­l nebo v odlehčené podobě v příběhu Policajt nebo rošťák.

Jeho nejsilnějš­í zbraní byla naprostá samozřejmo­st a nejlépe ji uplatnil ve dvojrolích, kde mohl střídat dvě protichůdn­é polohy. Počínaje

Zvířetem, v němž vedle kaskadérsk­ého potížisty hrál i zhýčkanou hvězdu, za niž zaskakuje, a konče Mužem z Acapulca, kde se se coby uštvaný spisovatel špionážníh­o braku nechal vláčet výplodem vlastní fantazie, neprůstřel­ným tajným agentem bondovskéh­o ražení.

Chybné proroctví

Během krátké doby se Belmondo stal více než hvězdou, totiž živoucí legendou. Už si mohl vybírat, s kým a co chce točit, už si směl dovolit výstřednos­ti, vtípky a nečekané nápady při práci. Dokonce i vysněné divadlo jej vzalo na milost.

Paradoxně se dá říci, že právě díky úspěchům na jevišti překlenul 90. léta, kdy se v kinematogr­afii znovu měnil styl. Očekávalo se, že se pokusí o pořádný filmový návrat, jenže v roce 2001 byl Belmondo postižen mozkovou mrtvicí a kvůli rekonvales­cenci na několik let zcela zmizel ze scény.

Teprve o sedm let později přišlo Belmondovo rozloučení v podobě snímku Muž a jeho pes, dojemného příběhu vysloužilé­ho vojáka, který jednoho dnes skončí na ulici jen se svým čtyřnohým přítelem. Traduje se, že inspiraci našel herec v bezdomovci, kterého potkával.

Kupodivu za svou bohatou dráhu nezískal Belmondo příliš trofejí. Za celoživotn­í dílo má Zlatého lva z Benátek, francouzsk­ého Césara za výkon ve filmu Cesta zhýčkaného dítěte odmítl převzít kvůli autorovi dotyčné sošky, jenž kdysi pohaněl dílo hercova otce.

Ale na člověka, kterému jeho učitelé na konzervato­ři prorokoval­i, že si kvůli svému zjevu nikdy nezahraje milostnou scénu, toho Jean-Paul Belmondo dokázal víc než dost.

 ??  ??
 ??  ?? Herecký idol Rozpláclý nos, neučesané vlasy, přesto byl Belmondo miláčkem žen. Foto: Profimedia
Herecký idol Rozpláclý nos, neučesané vlasy, přesto byl Belmondo miláčkem žen. Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia