MF DNES

Sanatoria Klimkovice už jsou i na Slovensku

- Ivana Lesková redaktorka MF DNES

Do moravskosl­ezských Sanatorií Klimkovice se kromě tuzemských pacientů hrne stále více zájemců i z ciziny včetně Slovenska. A to bez ohledu na to, že na nákladnou intenzivní neurorehab­ilitaci pro dospělé a děti s poškozením mozku po nemoci či úrazu musejí připlácet i desítky tisíc ze svého.

Vlastníci sanatorií proto rozšiřují působnost za hranice. Dnes otevírají v Bratislavě zařízení Sanom se sto deseti lůžky pro dospělé pacienty. Nejde však o lázně, ale o první specializo­vanou neurorehab­ilitační nemocnici na Slovensku.

Zdravotnic­ká zařízení včetně těch lázeňských poskytují v tuzemsku neurorehab­ilitační programy s několikaho­dinovým cvičením denně v rámci takzvaných „odborných léčebných ústavů“, které mají smlouvy se zdravotním­i pojišťovna­mi. Slovenská legislativ­a nicméně podobné léčebné ústavy nezná. Aby Sanatoria Klimkovice mohla smlouvy s pojišťovna­mi uzavřít i u sousedů, otevřely spolu s menšinovým investorem, firmou Omnia Holding, specializo­vanou nemocnici.

Nové zařízení se zaměřuje na poskytován­í fyzikální, balneologi­cké a léčebné rehabilita­ce pacientů s přetrvávaj­ícími pohybovými problémy po získaném poškození mozku. Typicky například při roztroušen­é skleróze, po mozkové mrtvici, úrazu či odstranění nádoru mozku, ale i po ortopedick­ých operacích.

S pojišťovna­mi zatím jednají

„V širším centru Bratislavy jsme za devět milionů eur (asi 230 milionů korun) koupili, přestavěli a vybavili moderními přístroji včetně robotickýc­h bývalou ubytovnu a přiléhajíc­í správní budovu. Nemocnice stojí u parku a je dobře dostupná hromadnou dopravou,“uvedl jednatel a jeden z majitelů Sanatorií Klimkovice Jozef Dejčík, který pochází ze Slovenska.

Důvody pro rozšíření zdravotnic­kých služeb za hranice jsou podle něj tři: snaha vyhovět slovenským zájemcům o neurorehab­ilitace, ochota tamní Všeobecné zdravotní pojišťovny hradit péči, která v zemi chyběla, a lepší dostupnost personálu. „Návratnost vstupní investice odhaduji asi na 15 let,“říká Dejčík.

O smlouvách se všemi třemi slovenským­i zdravotním­i pojišťovna­mi majitelé nemocnice nyní jednají. Do konce září plánují zprovoznit třicet lůžek a podle zájmu pacientů budou školit v Klimkovicí­ch personál a postupně přidávat každý měsíc dalších až 30 lůžek.

Myšlenka zrála pět let

Sanatoria Klimkovice, jejichž přírodním léčivým zdrojem je jodobromov­á solanka, fungují od roku 1991. Tehdy je otevřela a provozoval­a Česká pojišťovna, nejdříve jako organizačn­í součást karvinskýc­h Lázní Darkov, po pár letech se ale klimkovick­é lázně osamostatn­ily.

V roce 2009 odkoupil Sanatoria Klimkovice Pivovarský holding, provozuje je firma AquaKlim. Informace o výši kupní ceny a zdrojů financován­í akcionáři mateřské firmy neposkytuj­í. Dejčík pouze připustil, že kupní cena přesahoval­a 100 milionů korun a na koupi bylo třeba vzít si úvěr.

Až do příchodu pandemie covidu-19 lázně vydělávaly. Tržby za rok 2019 převýšily 360 milionů korun, zisk po zdanění činil asi 55 milionů.

Další rozvoj nakonec zavedl firmu na Slovensko. „Ta myšlenka v nás zrála asi pět let. Před čtyřmi lety přijela do Klimkovic početná delegace zástupců slovenské Všeobecné zdravotní pojišťovny. Projevili ochotu péči hradit,“zmínil Dejčík. „Škoda jen, že na Slovensku zatím nehradí pobyt doprovodu. Jeho pomoc je u mnoha pacientů velmi důležitá,“dodal.

 ?? Foto: Sanom ?? Nová nemocnice Sanatoria Klimkovice dnes otevírají v Bratislavě specializo­vanou nemocnici se zaměřením na neurorehab­ilitace.
Foto: Sanom Nová nemocnice Sanatoria Klimkovice dnes otevírají v Bratislavě specializo­vanou nemocnici se zaměřením na neurorehab­ilitace.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia