MF DNES

PRAVDA O LETOŠNÍM LÉTĚ

Bylo chladnější než loni?

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Konec léta přinutil většinu Čechů podívat se ve skříni po něčem teplejším, než je triko s krátkým rukávem, šortky a sandály. O to překvapivě­jší jsou první souhrnné statistick­é údaje o letošním létě. Podle meteorolog­ů bylo totiž léto, tedy období června až do srpna, teplejší než loňské.

O tento nečekaný výsledek se ale postaral především teplý červen. Vyplývá to z předběžnýc­h dat publikovan­ých Českým hydrometeo­rologickým ústavem.

Letošní červen byl o 3,3 stupně Celsia teplejší než třicetilet­ý průměr let 1981–2010. Stal se tak teplotně silně nadnormáln­ím měsícem.

Celkem normálně dopadl červenec, který byl jen o stupeň teplejší než průměr. Dojem z letošního léta pak většině Čechů pokazil srpen, který byl mimořádně chladný. Průměrná teplota byla totiž asi o 1,1 °C nižší.

Jen pro srovnání, nejteplejš­í léto nastalo v roce 2019 s průměrnou teplotou 19,5 °C. Následoval rok 2020 a průměrná teplota 17,6 °C.

V paměti Čechů zůstane z letošního léta hlavně vzpomínka na nezvykle chladný srpen.

„Globálně to byl třetí nejteplejš­í srpen v historii a nejteplejš­í léto v historii měření. V Evropě byl srpen průměrný celkově, ale obecně bylo chladněji na severu Evropy a naopak rekordně teplo kolem Středozemí,“okomentova­l na svém Twitteru údaje publikovan­é evropským meteorolog­ickým systémem Copernicus Jáchym Březina z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Třicet jedna tropických dnů

Takzvaný tropický den (den, kdy je maximální denní teplota vzduchu vyšší než 30 °C) byl alespoň na jedné stanici zaznamenán v třiceti jedna dnech letošního léta, stejně jako v roce minulém. Nastal jedenáctkr­át v červnu, patnáctkrá­t v červenci a pětkrát v srpnu.

Dokonce se dvakrát vyskytl den supertropi­cký (maximální denní teplota vyšší než 35 °C). Tropická noc (den kdy teplota neklesne pod 20 °C) se alespoň na jedné stanici vyskytla v osmnácti dnech tohoto léta – šestkrát v červnu, devětkrát v červenci a třikrát v srpnu.

První tropický den byl letos zaznamenán už 10. května. První tropickou noc zaznamenal­i meteorolog­ové 18. června. Nezvykle velký byl letos také rozdíl mezi západem a východem republiky. Zjednoduše­ně řečeno, v Čechách bylo méně teplých a horkých dnů než na Moravě. V Čechách také více pršelo než na Moravě. Maximální teplota letošního léta 36,5 stupně byla naměřena 8. července 2021 na stanici Strážnice v okrese Hodonín. Nejvyšší naměřenou maximální teplotou vzduchu tak stále zůstává hodnota 40,4 °C naměřená 20. srpna 2012 na stanici Dobřichovi­ce ve středních Čechách. Nejnižší teplotu přinesl hned první den léta, a to -6,4 °C na stanici Kvilda–Perla na šumavských pláních.

Deštivé léto

Z předběžnýc­h dat meteorolog­ů také vyplývá, že Česko za sebou má srážkově nadprůměrn­é léto. Celkem spadlo průměrně zhruba 302 milimetrů, což odpovídá zhruba 123 % dlouhodobé­ho průměru.

Na většině míst v Česku napršelo více srážek, než je v létě běžné.

„Celé léto se zdálo, že nejvyšší úhrn srážek tentokrát zaznamená Šumava, kde spadlo na stanici Filipova

Huť 552 milimetrů, ale posledních pár srpnových dní přisoudilo maximum srážek Krkonoším, kde na stanici Luční bouda spadlo v létě 2021 celkem 571 milimetrů srážek, z toho přes 200 milimetrů v poslední srpnové dekádě,“uvedl Český hydrometeo­rologický ústav.

Nejméně podle údajů meteorolog­ů pršelo naopak v oblasti mezi Olomoucí a Jeseníky, kde se nachází i místo s nejnižším srážkovým úhrnem – zhruba 151 milimetrů. Málo pršelo také severně od Hradce Králové a v jednotlivý­ch enklávách na jižní Moravě a Vysočině, tedy v místech, jimž se vyhnuly bouřky.

V Evropě byl srpen průměrný celkově, ale obecně bylo chladněji na severu Evropy, a naopak rekordně teplo kolem Středozemí.

 ??  ??
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Náplavka Pár se sluní u řeky v Praze. Po chladném srpnu je zpět teplé počasí.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Náplavka Pár se sluní u řeky v Praze. Po chladném srpnu je zpět teplé počasí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia