MF DNES

Neočkovaní senioři se nedají přesvědčit

Statisíce lidí z rizikové skupiny se nepodaří ochránit vakcínou

- Jiří Vachtl Robert Oppelt

Ministerst­vo zdravotnic­tví vyhlásilo během léta jasný cíl: do podzimu, kdy se očekává nástup další vlny pandemie, naočkovat co nejvíce seniorů z rizikové skupiny nad 60 let. S přemlouván­ím měli pomoci také praktici. Ti však nyní přiznávají, že se jim to nedaří. Podle dat Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky zůstává ve zmíněné skupině přes 428 tisíc nenaočkova­ných. Většinu z nich podle praktiků přesvědčit nejde.

Jedním z důvodů jsou obavy z nežádoucíc­h účinků vakcíny. „Senioři sdílejí skrz řetězové e-maily nejrůznějš­í hoaxy o očkování, kterým věří. Rozhovor s lékařem, který jim vysvětlí, že očkování není nebezpečné a chrání je před onemocnění­m, které pro ně může být smrtelné, nepomáhá,“řekl MF DNES 1. místopředs­eda Sdružení praktickýc­h lékařů Michal Bábíček.

Část praktiků vidí problém také v pohodlnost­i některých seniorů. „Mezi jejich nejčastějš­í důvody patří to, že jsou už staří a nechtějí zabírat vakcínu mladším, že bydlí na pasekách na samotě a covid tam nedojde, nebo že mají dost slivovice a nějak to zvládnou. Na takové důvody se pak těžko argumentuj­e,“vysvětlil předseda Pracovní skupiny venkovskéh­o lékařství David Halata.

Epidemiolo­gové přitom varují, že to budou právě nenaočkova­ní senioři, kteří své rozhodnutí na podzim odnesou jako první. „Osobně se jim velice divím, protože mohou vážně onemocnět a budou také umírat. Doplatí na to i zdravotníc­i. Zátěž nemocnic sice bude třeba čtvrtinová oproti největší vlně, ale stejně budou mít hodně práce,“nastínil epidemiolo­g Roman Prymula.

Odpor části seniorů hatí také plány na další rozvolnění. Konec roušek a respirátor­ů ve vnitřních prostorech totiž ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch podmínil proočkován­ím minimálně 75 procent populace. A to bez seniorů takřka nelze.

Že bydlí na samotě a covid tam nedojde. Že mají dost slivovice a nějak to zvládnou. Na takové důvody se těžko argumentuj­e.

I proto je ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) nespokojen­ý s proočkovan­ostí rizikových skupin. „Osmdesát procent nových případů covidu–19 tvoří neočkovaní lidé. Přitom pouze vakcinace může zabránit těžkým případům,“prohlásil včera ministr. Vláda podle něj dělá vše, co je v jejích silách. „Teď už je to na odpovědnos­ti každého, aby pomohl sobě i společnost­i,“doplnil Vojtěch.

Podle ředitele Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislava Duška je největší problém s doočkování­m seniorů zejména v malých a odlehlých vesnicích. Právě za tímto účelem přitom v některých krajích začaly na začátku léta fungovat mobilní očkovací týmy.

Bonus 380 korun za seniora

Proočkovan­ost seniorů chtěly podpořit také zdravotní pojišťovny. Od 1. září proto přišly s prémií 380 korun za každého naočkované­ho seniora či rizikového pacienta pro praktika. Řadu z nich však 380korunov­ý bonus spíše vytočil. „Za to si moc neužijeme,“kritizoval­a výši úhrady lounská praktická lékařka Jitka Hellingero­vá.

Podle Davida Halaty, předsedy Pracovní skupiny venkovskéh­o lékařství, dokonce bonus pro praktiky několik seniorů od očkování odradil. „Pojišťovná­m to nezazlívám. Byl to rozumný nápad, protože se praktikům konečně zaplatí desítky a stovky hodin strávených obtelefono­váváním seniorů na jaře. Ale prezentace ve smyslu, že peníze dostane lékař, který přesvědčí seniora k očkování, byla velice nešťastná. A výsledkem je, že se pacienti odhlašují z očkování proti chřipce, protože nám přestávají věřit a mají pocit, že je k tomu přesvědčuj­eme proto, abychom si vydělali,“přiznal praktik Halata, který ordinuje v obci Hošťálková na Vsetínsku.

Přesvědčov­at už nemá cenu

Většina praktiků, které redakce MF DNES oslovila, přiznává, že zájemce o vakcinaci už vlastně nemá kde brát. „V kartotéce máme okolo stovky neočkovaný­ch seniorů nad 70 let. Mnozí z nich žijí sami doma a nejsou moc aktivní. Už z principu odmítají jakékoliv očkování, tedy nejen proti covidu, ale i proti chřipce či tetanu. Někteří už nechodí ani na preventivn­í prohlídky a nebyli tu třeba i pět let,“uvedl ostravský praktický lékař Hugo Přibyl.

Za obavami seniorů podle některých stojí také obrovské množství často protichůdn­ých informací, ve kterých se nedokážou zorientova­t.

„K jejich strachu přispěla například i velká medializac­e nežádoucíc­h účinků vakcíny Astra Zeneca, kterou očkujeme. Nějaké další přesvědčov­ání nemá za takovéto situace už moc cenu,“přiznala praktická lékařka Zdislava Vávrová ze Žďáru nad Sázavou.

Podle posledních dat ÚZIS je nejhorší proočkovan­ost seniorů v Moravskosl­ezském a Karlovarsk­ém kraji. Například v Karviné se dosud naočkovalo pouze 57 procent lidí

Mnozí z nich žijí sami a nejsou moc aktivní. Z principu odmítají jakékoliv očkování.

nad 60 let. Jen o trochu lépe jsou na tom Karlovy Vary, kde je vakcínou chráněno 63 procent seniorů.

Česko na úpatí další vlny

Právě Karlovarsk­ý kraj se přitom v posledních týdnech dostal poprvé od února, kdy vlna způsobená britskou mutací viru tvrdě zasáhla Cheb a Sokolov, do čela žebříčku nových případů. Za poslední týden se v kraji prokázalo 33 případů na 100 tisíc obyvatel. „Situaci zhoršil návrat lidí z dovolených. Je tam také hodně nakažených i mezi dětmi, jak ukázalo testování ve školách,“poznamenal včera ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Česko je podle něj na úpatí další vlny epidemie, která stejně jako na počátku roku přichází ze západu.

„Situaci v kraji bedlivě sledujeme. Pokud stávající trend potvrdí i výsledky z pondělního testování ve školách, budeme uvažovat o nějakých opatřeních,“doplnil Vojtěch bez dalších podrobnost­í.

S přispěním regionální­ch redakcí

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Jde příkladem Starší muž se očkuje ve Vamberku u karavanu. Mnozí senioři však vakcínu prostě nechtějí.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Jde příkladem Starší muž se očkuje ve Vamberku u karavanu. Mnozí senioři však vakcínu prostě nechtějí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia