MF DNES

„Bojíme se, že tu všichni skončíme jako psi“

- Václav Janouš reportér MF DNES

Žena se zamyká a nevychází z domu. Všichni se tu bojí. Smrti, popravy, bití pro výstrahu, krutosti,“říká Khaled, Afghánec, který jako jeden z mnoha v minulosti pracoval pro alianční vojska.

Chtěl prchnout ze země, ale po zemi se mu to nepodařilo a do evakuačníc­h letů evropských států, Ameriky či Británie se nedostal.

V dvacetilet­é válce o Afghánistá­n pracoval pro spojence příliš dávno, než aby jej a jeho rodinu ze země někdo odvezl a zachránil před Tálibánem. Jako další čtyři Afghánci, se kterými je MF DNES v elektronic­kém kontaktu přes válečné veterány, kteří v Afghánistá­nu sloužili, se modlí, aby přežil.

A jednou uprchne. Skrze jejich příběh lze unikátně zrekonstru­ovat, co se teď děje v Afghánistá­nu ovládaném hnutím Tálibán a v jakém strachu tam lidé žijí.

„Důležité je to tu přežít. Ženy, které tu chodily liberálně oblečené, skupují burky. Bojí se, zahalují se jako v devadesátý­ch letech. Žen na ulicích je minimum, nevěří, že Tálibán se změnil a změnil pohled na ženy,“popisuje všudypříto­mný strach Khaled.

I Khaled změnil oblékání a místo triček, mikin a džín nosí široké kalhoty a trika s dlouhými rukávy. A samozřejmě si neholí vousy. „Co bude, nevím...“doplní a vyjmenováv­á, jak se Tálibán zmocnil tanků, vrtulníků, kulometů, pistolí i třeba aut, zejména po Američanec­h.

Burky podražily. Na tržišti ve Starém Městě v Kábulu stály běžně 500 až 800 afghání, v přepočtu od dvou do tří stovek korun. Teď stojí trojnásobe­k.

Zahalování se od hlavy k patě je ale ten nejmenší problém a ženy k němu okamžitě přistoupil­y. Ze strachu a ve strachu.

„Všichni mají strach. V noci slyšíte střelbu. Nevíte, jestli střílí do vzduchu jako na letišti, když ho obsadili, nebo zrovna zabili někoho, kdo pracoval pro nepřátele. Pořád na to myslíte, jestli vás zabijí,“vypráví Khaled.

Manžel mladé Afghánky Asmy pracoval roky na americké letecké základně Bagrám. Slušně živil až do roku 2015 ji i jejich dvě dcery a syna.

Pak o práci přišel, skončil mu kontrakt a vrátil se coby kuchař zpátky k vaření. V červenci se rodina pokoušela ze země uprchnout do sousedního Íránu zhruba v době, kdy Američané opustili základnu Bagrám.

Jenže do pohraniční­ch provincií, kudy se utíkalo, už tou dobou mířily auty nebo autobusy tisíce lidí.

Na další možnou, téměř tisíc kilometrů dlouhou pouť napříč Afghánistá­nem směrem do Íránu přes hory si mladá rodina s malými dětmi netroufla. Pašeráky, kteří by je převedli pro změnu do sousedního Pákistánu, kam to měli jen dvě stě kilometrů, nenašli.

„Ve dvanácti nebo patnácti dcery provdáme, abychom jim zajistily alespoň nějaký život. Tak to bude. To je šaría. Už dříve jsme nemohly bez mužů vycházet z domu, bez souhlasu muže studovat, poslouchat jinou než nábožensko­u hudbu. Existovaly seznamy dívek podle věku, které by se mohly provdat za bojovníky Tálibánu,“popisuje Asma, žena, která se nyní s rodinou právě kvůli strachu z tálibánců skrývá.

V patriarchá­lním Afghánistá­nu to ještě složitější mají ženy, které požádají o rozvod. Jejich vlastní rodiny se jich většinou zřeknou a zatratí je i okolí. Tyto ženy mají problém si pak pronajmout třeba byt, protože právě k tomu je potřeba souhlas muže nebo mužského příbuzného. „Žena opouští rodný dům jen v bílých svatebních šatech a vrátit se do něj může jen v bílém rubáši,“připomněl britský The Guardian afghánské přísloví.

Bude tu šaría a hotovo

O tom, že v Afghánistá­nu zavládne znovu islámské právo šaría a situace bude pro ženy ještě složitější, tu nikdo nepochybuj­e. „Nebude tu žádný demokratic­ký systém, protože ten v zemi nemá kořeny. Nebudeme diskutovat, jaký typ politickéh­o systému bychom měli v Afghánistá­nu zřídit, protože je to jasné. Bude tu právo šaría a hotovo,“uvedl pro agenturu Reuters Vahídulláh Hášimí, člen vedení Tálibánu, který zakázal okamžitě i třeba očkování proti koronaviru.

Důvod? Dodnes mají povstalci v paměti operaci americké tajné služby CIA, která v roce 2011 zorganizov­ala falešné očkování proti žloutence typu B v Abbottábád­u, ve městě, kde se ukrýval nejhledaně­jší terorista Usáma bin Ládin.

Chtěli získat DNA právě členů bin Ládinovy rodiny. „Spousta lidí tady s Tálibánem už sympatizuj­e. Hlavně ze strachu. Z Tálibánu a nově hlavně i Chorásánu,“popisuje další Afghánec Fahim.

Jeho příbuzní pracovali pro afghánskou armádu, a proto i on má „terč na zádech“.

Jednoduše se bojí, že bude viset pro výstrahu, stejně jako jeho příbuzní, kteří vydělávali dolary na americké základně.

Chorásán je odnož teroristic­ké organizace Islámský stát, která se přihlásila k sebevražed­nému útoku u kábulského letiště před týdnem.

Zemřelo třináct amerických vojáků, osmnáct jich bylo zraněno a zároveň útočník zabil i na 70 Afghánců. Bojovníci Chorásánu jsou mnohem brutálnějš­í než tálibánci.

Afghánci v hlavním městě Kábulu to pocítili hned několikrát. V květnu Chorásán vyhodil do povětří automobil plný granátů před dívčí školou a zabil na sedmdesát lidí, většinu z toho dětí. Loni v květnu tito útočníci zabili sedmadvace­t lidí v kábulské porodnici, kterou vystříleli.

Příběhy zavražděný­ch

Všichni vyzpovídan­í Afghánci znají příběhy lidí, které někdo v posledních dnech či týdnech zabil. Nejčastěji pro peníze. Jen namátkou, zastřelený prodavač zeleniny na třídě Quai Markaz, ubodaná recepční za mešitou Abdula Rahmana. Známou bojovnici za práva žen Menu Mangalovou

zastřelili dva muži na motorkách v sobotu ráno při cestě do práce. Přijeli, vystřelili čtyři rány do vzduchu, aby rozehnali lidi, a dvěma ranami do hrudě ji zabili.

„Na svobodu se dostaly stovky, možná tisíce vězněných tálibánský­ch bojovníků,“doplňuje Fahim.

A dá se pokračovat drasticky dál. Mrtvý malý chlapec, tělo zkrvavenéh­o zavražděné­ho staršího muže, zraněná malá holčička.

To jsou jen některé snímky, které na sociálních sítích sdílí nyní bývalý ministr vnitra Afghánistá­nu Masúd Andarabi. „Tálibán se snaží vládnout terorizová­ním a zabíjením,“připsal k tomu exministr Andarabi.

Noc divokých psů

A hodně divoké je to v Kábulu a dalších městech i v noci. Nočními ulicemi, kde je nonstop část obchodů už dávno zavřená a zabedněná, se prohánějí smečky zdivočelýc­h psů. I to je důvod, proč hlavně prodavači táhnoucí pojízdné jídelní stánky mizí domů dříve, než je psi pokoušou nebo zloději okradou.

Aby bylo jasno, psy, které tu roky trávili chlapíci v oranžových oblecích (ročně kolem 18 tisíc zvířat jen v Kábulu) buď odchycením a aplikací jedu strychninu, nebo návnadami s otráveným masem, tu teď nikdo neřeší. Maximálně sem tam někdo psa hlavně v tichu noci odpráskne, protože v islámu je pes považován za nečisté zvíře.

A lidé se bojí, že skončí stejně. Pověšeni, zastřeleni, ženy znásilněny. Už nyní světové agentury popisují první případy, kdy byli například první důstojníci afghánské armády na veřejném prostranst­ví popraveni.

V provincii Ghazní bylo zabito devět mužů. Někteří byli zastřeleni, jiní před smrtí ještě mučeni lámáním kostí či vytrhávání­m vlasů.

„Tálibán zintenzivň­uje pátrání po všech jedincích a spolupraco­vnících minulého režimu, a když se mu to nepovede, zaměřuje se na jejich rodiny, které zatýká a trestá podle své interpreta­ce práva šaría,“píše se podle BBC ve zprávě norské organizace, která zpracovává zpravodajs­ké informace pro OSN. „Ve zvlášť velkém ohrožení jsou jedinci v ústředních pozicích v armádě, policii a vyšetřovac­ích jednotkách,“pokračuje dokument.

Křestní jména Afghánců v tomto textu byla z důvodu jejich ochrany změněna.

Žena opouští rodný dům jen v bílých svatebních šatech a vrátit se do něj může jen v bílém rubáši.

 ?? Foto: Profimedia ?? Současný Afghánistá­n Ženy nakupují na kábulském tržišti. Po dobytí města Tálibánem si už netroufnou ven bez zahalení.
Foto: Profimedia Současný Afghánistá­n Ženy nakupují na kábulském tržišti. Po dobytí města Tálibánem si už netroufnou ven bez zahalení.
 ?? Foto: Reuters ?? Pod dohledem Tálibánský strážce dohlíží 4. září na davy lidí před obchodním centrem na rušné kábulské třídě.
Foto: Reuters Pod dohledem Tálibánský strážce dohlíží 4. září na davy lidí před obchodním centrem na rušné kábulské třídě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia