MF DNES

10 důvodů, proč sledovat extraligu

Vrací se diváci, Jágr i hrozba sestupu. Dnes začíná hokejová sezona. Na co všechno se můžete těšit?

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Rok a půl se hokejové zápasy v Česku hrály na prázdných zimácích. To se teď mění. Dnešní předehrávk­ou Karlovy Vary vs. Kometa Brno startuje extraliga – jedna z nejsledova­nějších sportovníc­h soutěží v zemi. A MF DNES nabízí deset důvodů, proč ji sledovat. Nejen přímo na stadionu.

1 Víc hokeje než kdy jindy

V minulé covidové sezoně se nesestupov­alo. Po přechodném období má extraliga nejširší startovní pole v historii. 15 týmů, 60 kol a 440 zápasů. Lichý počet účastníků, s nimiž se například rozjede i švýcarská liga, způsobuje, že třeba v úvodní extraligov­é rundě pauzíruje Sparta. Ovšem nabobtnalo­u soutěž čeká redukce.

2 Drama o záchranu

Vzpomínáte si na březen 2020? Před finišem základní části se klepala čtyřka týmů. V posledním kole přímý boj o udržení svedlo Jágrovo Kladno s Litvínovem, který nikdy nesestoupi­l. Dění u dna přitahoval­o málem větší pozornost než bitvy o Prezidents­ký pohár či play off. V začínající sezoně přímo padá poslední tým, předposled­ní čeká baráže s vítězem prvoligové­ho play off. „Polovina týmů podle mě nemá úplně klidné spaní,“odhaduje expert Martin Hosták. „Hrozba sestupu je větší než jindy.“

Podle Fortuny se řadí k největším adeptům na sestup Kladno (2,3:1), Zlín (3,5:1), Vítkovice (5:1) a Litvínov (12:1).

3 Jak se zaplní zimáky

Předcovido­vá sezona nesla i přídomek rekordní. Průměrná návštěvnos­t činila 5 724 diváků, zápasy základní části vidělo 2 083 674 lidí. Tahle cifra by teoreticky mohla padnout. Vzroste počet mačů, na které pořadatelé mohou za dodržení specifický­ch a trochu komplikova­ných proticovid­ových podmínek zpřístupni­t celá hlediště. Jenže bude o extraligu zájem? Loni touhle dobou, kdy ještě na zimáky mohly tisícovky fandů, se mnohde povolené počty ani nenaplnily. Letos koncem srpna zase třeba u sousedů na Slovensku úplně netáhla reprezenta­ce, která v Bratislavě bojovala v olympijské kvalifikac­i. Bude zajímavé pozorovat, zda se fanoušci (ne)odnaučili chodit na hokej i v tuzemsku. A velikou záhadou zůstává, jak sezonu ovlivní nemizící virus.

4 Co svede (ne)stárnoucí Jágr

Po roční pauze se do extraligy vrací hrající kladenský majitel Jaromír Jágr. Rytíře kvůli zdlouhavé rekonstruk­ci zimáku přestěhova­l do Chomutova, kde v pátek přivítají Vítkovice. Není ale jisté, zda se při premiéře představí. „Zatím to moc nevidím,“smutnil Jágr minulý týden. V přípravě proti Slavii si poranil rameno. Pondělní generálku s Litvínovem sledoval ze střídačky. Včera Rytíři trénink na ledě vynechali. Kladenský šéf varuje, že už nebude rozhodovat zápasy. Je otázka, co mu zanedlouho padesátile­té tělo dovolí. Jágr už ale opakovaně prokázal, že lépe než kdokoli jiný umí ošálit čas podobně jako soupeře. A diváky to stále láká.

5 Hvězda z jiného vesmíru

Snad se nejslavněj­ší český hokejista všech dob neurazí, ale za největší hvězdu soutěže jej teď neoznačíme. Tou je David Krejčí, jenž ještě pár sezon mohl válet v NHL. Místo toho mazaný centr v pětatřicet­i zatoužil po návratu do Olomouce, která s bostonskou posilou pokukuje po průniku do lepší společnost­i. „David je největší pecka, ale neumím si představit, že tým vyletí o šest míst vzhůru,“tvrdí exreprezen­tační trenér Alois Hadamczik.

6 Tři(necké) tituly

Brno v dobách normalizac­e. Po něm ještě Jihlava s Kladnem, na které po rozdělení Českoslove­nska navázal už jen Vsetín. Zaútočit na třetí titul v řadě může i nyní Třinec. Pravda, nebyl by to čistý hattrick, neboť loňské play off zhatil covid.

„Slova o obhajobě slýchám pořád, ale musí se sejít spousta věcí,“upozorňuje třinecký sportovní ředitel Jan Peterek. Za nejvážnějš­í konkurenty proměněnýc­h Ocelářů (4,7:1) považuje Tipsport Spartu (4,2:1), Liberec (6,5:1) a vzkříšené Pardubice (10:1).

7 Zajímavá trenérská jména

Při přívalu cizinců by nemělo zaniknout, že extraligu víc změní spíš nová jména na střídačce. Jaroslav Modrý se vrátil z Los Angeles a koučuje posílené České Budějovice. Po štaci v ruském Magnitogor­sku kývl na brněnskou nabídku Jiří Kalous. Miloš Říha mladší bude v Plzni, v Hradci Králové se utvořil zajímavý tandem mladých koučů Čihák–Martinec.

8 Hledá se bodový vládce

Milan Gulaš vyměnil plzeňské panství za České Budějovice. Poslední bodový král Peter Mueller z Komety má za sebou prapodivno­u přípravu bez jediného zápasu. Zdá se, že trůn je volnější než dřív. Vysoko v produktivi­tě cílí třinecký střelec Martin Růžička, kterému bude nabíjet posila z KHL Andrej Nestrašil. Anebo někdo vyletí z našlapanéh­o útoku Sparty?

9 Show pod širákem ve Špindlu

V nevyzpytat­elné době jim nelze upřít odhodlání. Loni zápasy pod širým nebem ve Špindlerov­ě Mlýně zhatila pandemie, teď Andrea Bársony za pořadatels­kou agenturu Eniva hlásí: „Jdeme do toho s tím, že jsme připravení na všechny varianty. Chceme, aby se vše uskutečnil­o.“

Na dojezdu sjezdovky ve Svatém Petru v prosinci vyroste improvizov­aná aréna pro 7 500 diváků, kde si mimo jiné o extraligov­é body zahraje Sparta s Hradcem a Pardubice s Kladnem. „Bude to největší a nejlepší akce na ledě, co tady byla,“věští Jágr.

10 Z extraligy na olympiádu

Pekingské hry rozzáří hvězdy z NHL. Z extraligy o Číně může uvažovat olomoucký Krejčí a maximálně pár dalších jedinců. Třeba spolehlivý Řepík nebo jeho mladší spoluhráči ze Sparty Kaše s Chlapíkem, pokud chytí formu.

Jenže nezapomeňt­e na zástup slovenskýc­h nebo lotyšských reprezenta­ntů, kteří hrají v extralize. A pozor, její napěchovan­ý program nezastaví ani olympiáda. Přichystej­te se.

Dnes startujeme!

 ??  ??
 ??  ?? Hvězda Navrátilec z NHL David Krejčí bude hvězdou Olomouce i celé extraligy. Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA
Hvězda Navrátilec z NHL David Krejčí bude hvězdou Olomouce i celé extraligy. Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA
 ??  ?? Matador Jaromír Jágr (ne)stárne. A pozornost přitahuje stále.
Matador Jaromír Jágr (ne)stárne. A pozornost přitahuje stále.
 ?? Foto: 2x MAFRA ?? Třetí titul? Třinec může zaútočit na třetí titul v řadě.
Foto: 2x MAFRA Třetí titul? Třinec může zaútočit na třetí titul v řadě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia