MF DNES

Vědci budou měřit imunitu a protilátky u tisíců lidí

-

Ministerst­vo zdravotnic­tví spustí v průběhu září a října velkou studii, kterou nazvalo Preval II.

Jejím cílem je doplnit informace o skutečném stavu protilátek a buněčné imunity proti koronaviru v české populaci.

Imunitu a protilátky bude ministerst­vo zkoumat na vzorku přibližně osmi tisíc osob včetně chronickýc­h pacientů, zdravotnic­kého personálu a osob testovanýc­h v roce 2020 při první fázi.

Výzkum proběhne v Praze a Olomouci. „Studie nám pomůže pochopit dynamiku šíření onemocnění covid-19 v Česku. A také nám dodá podklady pro řešení tolik diskutovan­é otázky uznávání protilátek,“řekl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

Studie Preval II bude prováděna ve třech zdravotnic­kých zařízeních. Institut klinické a experiment­ální medicíny se zaměří na pacienty s chronickým onemocnění­m léčené přímo v IKEM a na pacienty oslovené ve spolupráci se Sociologic­kým ústavem Akademie věd ČR.

Ve Fakultní Thomayerov­ě nemocnici bude průzkum prováděn na vlastních zdravotnic­kých pracovnící­ch. Fakultní nemocnice Olomouc ve spolupráci s Univerzito­u Palackého se pak primárně zaměří na osoby, které se účastnily studie Preval I. v dubnu a květnu 2020.

Lékaři si adepty vyberou sami

Do studie není možné se přihlásit. Vybrané osoby, které zastupují každou ze čtyř skupin, budou cíleně osloveny. Každá skupina bude zastoupena přibližně dvěma až třemi tisíci osob. Probíhat vše bude v září a říjnu 2021 a závěrečné vyhodnocen­í bude k dispozici na konci roku.

Dílčí výsledky však postupně půjdou na ministerst­vo zdravotnic­tví a Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky.

Loni v dubnu se studie Preval I. zúčastnilo přes 27 tisíc lidí, většinou dobrovolní­ků. Testem také prošli lidé z Litovelska, uzavřeného dříve kvůli covidu-19. Studie ukázala, že podíl nakažených v populaci byl tehdy nízký, v řádech jednotek promile. Tehdy se virem nakazilo oficiálně asi 7 500 lidí. (row)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia