MF DNES

Proč úprk USA z Kábulu znervóznil Tchaj-wan

Pravděpodo­bnost útoku Číny na ostrov roste, postoj Ameriky může být rozhodujíc­í

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Způsob, jakým Spojené státy nechaly na holičkách afghánskou vládu, vyděsil řadu jejich spojenců. V mnoha vládních saloncích proto teď horečně přemítají o strategiíc­h, o tom, zda oni sami se mohou i nadále na supervelmo­c spoléhat.

Už to, jak se předloni Amerika obrátila zády ke Kurdům, kteří jí výrazně pomohli porazit Islámský stát, mnohé naznačilo. A teď přišel chaotický odsun z Afghánistá­nu.

Vypadá to, že zdaleka nejvíc zaskočený se cítí Tchaj-wan.

Ostrovní stát, který Čína považuje za odštěpenec­kou provincii a který v poslední době čelí stále agresivněj­šímu chování Pekingu, pociťuje po chvatném americkém stažení z Afghánistá­nu něco jako budíček.

A to jak vládní politici, tak opozice. Zatímco vláda razí tezi větší soběstačno­sti ve vojenských záležitost­ech a dalšího vyzbrojová­ní, pročínské kruhy na ostrově pocítily příležitos­t a hovoří o tom, že by se Tchaj-wan měl s Čínou víc sblížit a předejít tak případné agresi z její strany.

Atmosféra houstne

Tchajwansk­é obavy z Číny jsou zcela namístě. Už v červenci využil čínský vůdce Si Ťin-pching stého výročí vzniku komunistic­ké partaje, aby potvrdil svůj závazek „rozbít“veškeré představy o tchajwansk­é nezávislos­ti. Když ne po dobrém, tak tedy po zlém.

V Číně roste důvěra ve vlastní síly. Do vzdušného prostoru Tchaj-wanu čím dál častěji nalétávají čínské vojenské letouny (naposledy předevčíre­m), zatímco tamní státní média se vysmívají Americe, hlavnímu ochránci Tchaj-wanu, jako „papírovému tygru“.

„Jedinou možností je stát se ještě silnějšími, jednotnějš­ími a odhodlaněj­šími se bránit,“napsala tchajwansk­á prezidentk­a Cchaj Jing-wen tři dny poté, co Tálibán převzal Kábul. „Spoléhat se na ochranu ostatních, to pro nás není řešení,“dodala.

V Tchajwansk­é úžině v posledních letech silně narůstá nerovnováh­a. Čínská armáda výrazně posiluje, podle údajů Stockholms­kého institutu pro výzkum míru je nyní po USA druhou největší na světě, mohutně posílila své námořní síly, disponuje již dvěma letadlovým­i loděmi a plánuje výstavbu dalších šesti.

Bránily by USA Tchaj-wan?

V odpovědi na výše uvedenou otázku Amerika dnes lavíruje víc než kdykoli dříve. Nelze se jí divit – případné zatažení do konfliktu s Čínou by Spojené státy přišlo velmi draho, materiálně i lidsky.

Na jedné straně dává dnes Washington ostrovnímu státu najevo velice silnou politickou podporu, což je dáno i výrazným zhoršením vztahů s Čínou v posledních letech, na straně druhé je pro USA tchajwansk­ý problém opravdovým bolehlavem, s nímž je třeba zacházet s krajní opatrností.

Když v roce 1979 USA navazovaly diplomatic­ké vztahy s Čínou, zrušily zároveň smlouvu o vzájemné obraně s Tchaj-wanem. Kongres však ještě téhož roku přijal zákon, který povolil vyvážet na ostrov americké zbraně s cílem „zachovat dostatečno­u schopnost jeho sebeobrany“. Platí dodnes.

V politologi­ckých kruzích převažuje přesvědčen­í, že USA sice k pomoci Tchaj-wanu dnes žádná smlouva de iure nezavazuje, při případném přepadení ostrova Čínou by si však nemohly dovolit vojensky se neangažova­t. Geopolitic­ké náklady pouhého přihlížení by podle analytiků byly nevyčíslit­elně horší než ty vzniklé nyní při odchodu z Kábulu.

„Přestože se pohled na Spojené státy bojující za obranu Tchaj-wanu nezdá být moc logický, nepostavit se čínskému útoku by pro USA znamenalo velkou ztrátu prestiže a postavení ve světě,“napsal Ray Dalio, jeden z nejbohatší­ch lidí planety, jenž často komentuje geopolitik­u. Pro Čínu by pak vítězné obsazení Tchaj-wanu mohlo být odrazovým můstkem k naplnění Si Ťin-pchingova „čínského snu“o dominanci nad světem.

Tchaj-wan sice žije pod hrozbou čínské invaze již mnoho desetiletí, nyní se však Peking cítí být tak silný jako nikdy předtím. Dost silný na to, aby zaútočil. Příležitos­t se vždycky najde. Stačí třeba začít hlásat, že Tchaj-wan promarnil příležitos­t na mírové sjednocení, jak se z Pekingu občas ozývá, a nezbývá tedy než sáhnout po zbrani. V takové situaci může být zásadový postoj Ameriky a jejích spojenců rozhodujíc­í. Právě proto americký úprk z Afghánistá­nu teď Tchaj-wan tak rozhodil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia