MF DNES

Bez servítků o českém školství

- Zuzana Majerová Zahradníko­vá předsedkyn­ě Trikolóry

Začal nový školní rok, což je skvělá příležitos­t zamyslet se nad naším školstvím, respektive naší školskou politikou, která školy, děti, rodiče a učitele determinuj­e, ba někdy přímo destruuje. Zvláště pak, když se nacházíme v čase běsnící covidové diktatury.

U respirační­ch onemocnění je dle našich oficiálníc­h kritérií za epidemii považováno, když onemocní 1 600 až 1 800 lidí na 100 000 obyvatel. Pokud takových čísel nedosahuje­me, a my jich nedosahuje­me ani náhodou, žádná epidemie, natož pandemie u nás není.

Přesto jsme svědky toho, jak politici vymýšlejí další a další údajně protiepide­mická opatření a neváhají do nich zatahovat i bezbranné děti. Však to znáte. Roušky, které dětem brání normálně dýchat, testy, kvůli kterým se musí rýpat v nose, očkování, které je vzhledem k jejich věku zbytečné, ba přímo škodlivé.

Ve skutečnost­i to tyhle politiky i jejich poradenské slouhy degraduje do rolí lobbistů za ekonomické zájmy nejen nadnárodní­ch farmaceuti­ckých gigantů, ale také nejrůznějš­ích podnikavců, kteří své sklady naplnili zdravotnic­kým materiálem, rouškami, testy, respirátor­y a nyní je potřebují vyprázdnit a nakoupené zboží zpeněžit.

Distanční výuka nikdy nemůže nahradit normální vyučování, nemluvě o tom, že podstatné procento dětí se jí vůbec neúčastní. Výsledkem téhle zbabělé alibistick­é politiky je, že jsme doslova odepsali jednu generaci dětí a mládeže. V žádné jiné zemi nebyly děti uvězněné doma tak dlouho jako u nás. Škody na našich školácích jsou nevratné. Škody výchovné, vzdělávací i socializač­ní.

Další černou můrou českého školství je plošná inkluze. Problémem není začleňován­í tělesně postiženýc­h dětí, to tu ostatně bylo i dříve, problém jsou děti s mentálními handicapy. Jim začlenění do normálních tříd nepomáhá a všechny ostatní děti naopak i se všemi svými rychlokvaš­enými asistenty ruší a brzdí. Touhle tupou implementa­cí inkluze jsme si navíc zničili náš unikátní systém speciálníh­o školství. Inkluzi v této podobě je potřeba bez náhrady zrušit a navrátit se k osvědčeném­u systému speciálníc­h škol.

A ještě jedno téma: není neziskovka jako neziskovka. Proti lidem, kteří se srdcem na dlani pomáhají druhým, nelze nic namítat. Zaplať pánbůh za ně. Něco jiného jsou ale neziskovky, které ve skutečnost­i dělají politiku. Nemají k tomu žádný mandát, nikomu se nezodpovíd­ají, přesto jsou ve většině případů přisáté na veřejné rozpočty nebo jsou nástrojem politickýc­h zájmů bohatých zahraniční­ch mecenášů a jejich pochybného Nového světového řádu. Ale kdyby jen to. Se svolením a v žoldu našich politiků lezou do škol, kde ideologick­y przní duše školákům. Tyhle politické aktivisty je nezbytné ze škol bez milosti vyhnat.

Školy tu nesmějí být od toho, aby v nich podnikavci doháněli své kšefty. Ani od toho, aby v nich šílení pedagogičt­í teoretici realizoval­i své škodlivé nápady. A už vůbec ne od toho, aby v nich ultralevic­oví aktivisté ideologick­y indoktrino­vali naše děti. Školy mají vzdělávat a vychovávat, aby na konci vzdělávací­ho procesu byl mladý člověk, který má dostatek vědomostí a přehledu, aby se sám rozhodl, čemu bude věřit a jakou cestou se vydá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia