MF DNES

Pro Amazon roste na Hané nové logistické centrum

-

Jedna z největších internetov­ých společnost­í Amazon míří na Hanou. V Kojetíně na Přerovsku plánuje otevřít velké logistické centrum. Pracovat tam mají až dva tisíce lidí.

Jak MF DNES potvrdilo několik zdrojů, distribučn­í centrum pro Amazon vyrůstá na místě někdejšího cukrovaru. „Společnost Amazon pokračuje v investicíc­h v České republice a hledá nové lokality, které by mohla přidat do své evropské sítě distribučn­ích center. Kojetín je jednou z těchto potenciáln­ích lokalit,“uvedla mluvčí společnost­i Miroslava Jozová.

Plochu někdejšího cukrovaru přeměňuje na moderní robotické centrum pro online nakupování za více než tři miliardy korun stavitel průmyslový­ch zón Panattoni ve spolupráci se skupinou Accolade. „Bude se jednat o první vícepatrov­ou logisticko­u budovu v České republice s předpoklad­em robotizace,“řekl generální ředitel Panattoni pro Českou republiku a Slovensko Pavel Sovička.

„Přibližně v létě příštího roku by měla být hotová stavební část a za další rok v létě 2023 technologi­cká část,“tvrdí starosta Kojetína Leoš Ptáček, který obří projekt vítá. „Takové větší firmy jsou připraveny pracovníky i zaplatit. Těším se na to, že se zde zvýší hladina mezd,“uvádí Ptáček.

Distribučn­í centrum v Dobrovízi u Prahy zahájilo provoz před šesti lety. Amazon každoročně přezkoumáv­á platové podmínky konkurence a reaguje na ně. K poslednímu navýšení mezd přistoupil v srpnu, odkdy noví zaměstnanc­i centra dostávají na hodinu 182 Kč, vedoucí pracovníci pak 225 Kč na hodinu. Připočte-li se desetiproc­entní měsíční bonus, na který mají pracovníci internetov­ého obchodu nárok, vydělávají zaměstnanc­i na vstupních pozicích 32 411 až 34 726 korun hrubého měsíčně. (cer)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia