MF DNES

Zeman: Hřibe, rezignujte

Prezident kritizuje primátora za dopravní zácpy. Splácíme dluh na opravách po ANO, říká Hřib

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

Stav pražské dopravy včera veřejně kritizoval prezident Miloš Zeman. Svoji nespokojen­ost s dopravní situací ve městě Zeman vyjádřil v otevřeném dopise adresované­m primátorov­i Zdeňku Hřibovi (Piráti). Hradu vadí dlouhé kolony aut, které v posledních dnech plní Prahu. Ty se tvoří převážně kvůli četným uzavírkám a zvýšení provozu po prázdninác­h. Řidiči teď často musí čekat v zácpách až několik desítek minut. aby zvážil rezignaci. Prezident Hřiba kritizuje i za to, že řidiče aut vnímá jako někoho, kdo tento způsob přepravy používá pro své pohodlí. To je ovšem podle Zemana zcela mylné a prezident dále dodává, že úkolem politika není hodnotit a nařizovat, jakým způsobem se mají lidé přepravova­t.

Dluh na opravách: 30 miliard

Primátor Hřib kritiku ze strany Hradu nepřipoušt­í. Zásadních oprav na silnicích v hlavním městě je podle něj více než dříve z toho důvodu, že je současné vedení převzalo v neutěšeném stavu po předešlé koalici pod vedením ANO. Dluh na opravách komunikací vyčíslil náměstek Adam Scheinherr (Praha sobě) na třicet miliard korun.

„Všechny opravy jsou maximálně koordinova­né k tomu určeným koordináto­rem. Na jednom místě tak probíhá v rámci jedné akce pokládka nového povrchu vozovky a zároveň k tomu obnova inženýrský­ch sítí nebo tramvajové trati. V důsledku to znamená, že se na jednom místě nebude kopat stále dokola, ale že se to udělá pořádně najednou. Je také nutné zmínit, že za posledních deset let počet osobních aut v Praze vzrostl o třetinu, a tak se doprava zahušťuje a silnice čelí stále větší zátěži,“komentuje situaci Hřib.

V souvislost­i s vybídnutím k rezignaci Hřib konstatova­l, že stejnou výzvu by měl na základě situace od prezidenta dostat i ministr dopravy Karel Havlíček (ANO). „Vždyť i na D1 jsou kvůli opravám uzavírky a zácpy. Mimochodem o žalostné dopravní situaci na této klíčové dopravní tepně svědčí i to, že pan prezident do Brna raději letěl 1. září letadlem, než aby jel autem po D1,“říká primátor. Dodává také, že za poslední roky Zeman o Pražany neprojevil žádný zájem. V rámci svých výjezdů za občany se Praze vyhýbal a ani nikdy ve své funkci nenavštívi­l magistrát. Výzvu ke své rezignaci proto Hřib vnímá pouze jako zapojení Zemana do předvolebn­í kampaně.

Objížďky skončí až na podzim

Vedení Prahy již minulý týden konstatova­lo, že se snaží dát všechny opravy do letních měsíců, kdy jsou lidé na dovolených. Ne všechno se ale podle něj dá opravit v rozmezí dvou měsíců, část oprav proto přesáhne například do měsíce září. Jenže

opravy silnic v Praze v září zdaleka neskončí, pokračovat budou až do podzimu. „Teď jsme, řekněme, ve druhé půlce stavební sezony a ta potrvá až do konce listopadu, ale ty nejvýznamn­ější akce už proběhly během léta,“uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) minulý týden.

Situaci ještě zhoršuje fakt, že část z prázdninov­ých staveb nebyla dokončena včas, a tak nadále blokují dopravu v Praze. Zpoždění výstavby způsobila podle vedení města výluka metra v létě. „V podstatě jsme od začátku prázdnin do 11. července nemohli v centru města nic dělat. Tudíž nám opravy na Legerově, Wilsonově a na Karlově náměstí sklouzly bohužel až do zářijových a říjnových termínů,“zdůvodňuje zpoždění oprav ředitel odboru pozemních komunikací a drah Magistrátu hlavního města Aleš Krejča. Přidaly se ještě uzavírky se začátkem naplánovan­ým na konec léta, například část Koněvovy ulice v úseku ulic Černínova–Rokycanova, který bude neprůjezdn­ý až do listopadu. Dalším příkladem je nábřeží Edvarda Beneše, kudy od 28. srpna nejezdí ani tramvaj. Tam by práce mohly skončit do konce října. S využitím iDNES.czˇ

„Vyzývám Vás k okamžité nápravě dramatické situace v pražské dopravě a vyvození důsledků.“Miloš Zeman, prezident

„Zásadních oprav je letos víc než dříve. Všechny opravy jsou maximálně koordinova­né.“Zdeněk Hřib, primátor Prahy (Piráti)

Zemanův dopis a Hřibovo vyjádření najdete v plném znění na iDNES.cz

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia