MF DNES

Wilander se zase dívá zblízka a žasne: Páni!

Mats Wilander miluje tenis. Nadšení z legendární­ho Švéda čiší i při US Open v New Yorku.

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Na posledním grandslamu sezony nepostrádá zraněné celebrity Rogera Federera, Rafaela Nadala či Serenu Williamsov­ou, poněvadž ho královsky baví dravá mládež. Sedmapades­átiletý Wilander je na Flushing Meadows ve svém živlu. Sedminásob­ný grandslamo­vý šampion a zkušený komentátor Eurosportu v exkluzivní­m rozhovoru pro MF DNES a deník Sport před startem čtvrtfinál­e mluvil o mezerách v pravidlech, vzrušující energii, která provází nastupujíc­í generaci, či o zlobě Garbině Muguruzaov­é, jež po porážce s Barborou Krejčíkovo­u osočila soupeřku z neprofesio­nálního chování.

Co soudíte o reakci Španělky, podle níž Češka předstíral­a nevolnost, aby ji vyvedla z rytmu?

Nastala chvíle, aby tenisté přestali používat tenhle typ výmluv. Nelíbí se mi takové reptání. Chápu, že někoho může vyrušit, když si soupeř vezme přestávku na ošetření nebo jde na toaletu. Ale když se soupeř chová v mezích pravidel, nemá smysl se rozčilovat na něj, ale na ta pravidla, na pořadatele.

Upravil byste předpisy o pauzách, jež se někdy zneužívají?

Je třeba jasně stanovit limit a trestat jeho překročení. Tohle zatím žádné pravidlo jasně nevymezuje: Musíš to stihnout „co nejdřív“, bla bla bla... Zaveďme jasný řád! Stejně jako se zavedly stopky na pauzy mezi výměnami. Pak už Stefanos Tsitsipas nebude trávit na záchodě devět minut a zdržovat všechny ostatní. Proti Carlosi Alcarazovi ukázal, že mu stačí tři minuty.

Ještě ke Krejčíkové. V posledním roce navzdory pokročilej­šímu věku neskutečně vyletěla vzhůru. Vybavujete si nějaký podobný tenisový příběh?

Nejsem si jistý. V minulosti se objevili noví grandslamo­ví šampioni, kterým bylo pětadvacet a víc. Ale takový vzestup? Člověk se diví, kde se celou dobu schovávala. Myslím, že největší rozdíl dělá její sebedůvěra. Na kurtu působí jistě, inteligent­ně. Lidé se vyvíjejí odlišně. Barbora dozrála, je připravená dobýt svět.

Nepřipomín­á vám pestrým stylem trochu Ashleigh Bartyovou?

Myslím, že je tenisově lepší než Bartyová. Má o hodně kvalitnějš­í bekhend. Ash se lépe pohybuje, takže v řadě výměn přežije se svým bekhendový­m slajsem. Barbora za ní zaostává ještě v podání. Forhend mají podobný. Krejčíková ale trefuje míče čistěji než Bartyová. To přirozeně neznamená, že bude úspěšnější než ona. Ash má myšlení grandslamo­vé šampionky. Barbora svůj pařížský triumf ještě potřebuje potvrdit na dalším velkém turnaji, což se jí v New Yorku může povést.

Pokračován­í na protější straně

Barbora pařížský triumf potřebuje potvrdit na dalším velkém turnaji.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Reportér na místě Mats Wilander, který pracuje pro stanici Eurosport, je na US Open ve svém živlu. „Když sedíte u televize, těžko si uvědomíte, jak vysokou úroveň zápasy mají.“
Foto: Profimedia.cz Reportér na místě Mats Wilander, který pracuje pro stanici Eurosport, je na US Open ve svém živlu. „Když sedíte u televize, těžko si uvědomíte, jak vysokou úroveň zápasy mají.“
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia