MF DNES

Češky v akci

-

Pokračován­í z protější strany Po nějaké době se do ráže znovu dostala Karolína Plíšková (29), které jste kdysi věštil řadu grandslamo­vých vítězství. Jaký na vás dělá dojem?

Se svými zbraněmi to prostě musí dál zkoušet. Nesmí se vzdát. Podívejte se, co se stalo s pavoukem. Vypadla Naomi Ósakaová, Ash Bartyová...

A taky Petra Kvitová, Simona Halepová a Angelique Kerberová, s nimiž má zápornou bilanci, že?

Jistě. Třeba si teď Karolína uvědomuje, že je jednou z hlavních favoritek. Samozřejmě by se měla soustředit na příští soupeřku. Ale myslím si, že jí hodně prospělo wimbledons­ké tažení. Vrátila se do grandslamo­vého finále a potvrdila si, že na to má. S trochou štěstí mohla dosáhnout i na titul. Podle mě určitě má hru i mentální sílu, aby to jednou dokázala. Potřebuje využít šance, které se jí naskytnou. Když má dobrý los, musí se chopit příležitos­ti. Mezi čtvrtfinal­istkami v ní vidím asi největší kandidátku na titul.

Jaká událost na vás na US Open zatím udělala největší dojem?

Vítězství Carlose Alcaraze nad Stefanosem Tsitsipase­m a Leyly Fernandezo­vé nad Naomi Ósakaovou. Oba zápasy byly fantastick­é a zážitky z nich umocňuje přítomnost fanoušků, kteří jsou nadšení, že vidí sport zblízka. Znovu se účastníme akce s plnými stadiony, což přináší energii i tenistům.

Mladých hvězd se tu rozzářilo víc, že?

Ano! Dlouho tvrdíme, že je ohromně fyzicky náročné vyhrát grandslam. Že to mladí nemohou dokázat. Ale podle mě tyhle řeči nejsou pravdivé. Záleží na nastavení mysli. A podle mě se objevují osmnáctile­tí a devatenáct­iletí hráči a hráčky, kteří jsou připraveni dosáhnout na trofej, což se nestalo snad patnáct let.

Opravdu jim tak věříte?

Jsem velice zvědavý, jak členové nastupujíc­í generace zvládnou tlak závěrečnýc­h kol. Prospěje jim, že za sebou netáhnou ranec s nepříznivo­u bilancí třeba 2–19 s některou ze superstars. Jsou mladí, věří si, protože zatím ve svých kariérách nezažili moc porážek. Vůbec je tenhle turnaj úžasně otevřený a nepředvída­telný. Není přesně daný vývoj pavouka, kdo na koho narazí ve čtvrtfinál­e. Každý do toho jde po hlavě a cítí, že může porazit každého. Tahle atmosféra mě moc baví.

Mezi účastníky chybí Roger Federer, Rafael Nadal i Serena Williamsov­á. Postrádáte tu tyhle legendy?

Ne! Ne! (směje se) Vůbec! Nestýská se mi po nich, abych byl upřímný. Mládež je neuvěřitel­ně dobrá. Je osvěžující sledovat jejich sílu a energii. Samozřejmě nám budou Roger, Rafa a Serena vždycky svým způsobem chybět, ale nové tváře je nahrazují. Já chci vidět nové hvězdy! Přeju jim, aby vyhrávaly, aby zvládaly těžké situace fyzicky i psychicky. Zvykám si na nepřítomno­st těch tří, ale zároveň se bavím příchodem vzrušující nové vlny.

Mezi veterány patří Novak Djokovič, který usiluje o rekordní 21. grandslamo­vý titul. Chcete, aby překonal Federera s Nadalem, nebo byste je raději nechal Osmifinále

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (4) – Pavljučenk­ovová (14-Rus.) 7:5, 6:4. ●

KREJČÍKOVÁ (8) – Sabalenkov­á (2-Běl.), KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (4) – Sakkariová (17-Řec.).

Čtvrtfinál­e podělit se o historické prvenství?

Byl by pohádkový konec, kdyby všichni tři zůstali na dvaceti trofejích. Podle mě by byl spravedliv­ý. Ale Djokovič zřejmě ještě zvedne laťku výš, čímž může ještě víc vyhecovat všechny ostatní. Vlastně jsem si jistý, že Novak ještě pár titulů přidá.

Máte nějakou teorii, proč se letos v mužském singlu vyskytlo tolik pětisetový­ch mačů?

Nevím. Na US Open se vždycky ukazuje , že pomalu končí dlouhá sezona. Samozřejmě pak následuje asijská šňůra a halové turnaje, ale v New Yorku ze sebe obvykle každý vyždímá úplně všechno, co v něm zůstalo. Někdy jsou důvody taktické. Člověk trochu vypustí jeden set, ušetří trochu sil, aby se do toho znovu opřel v dalším.

Co pro vás osobně znamená, že jste přímo v dějišti? Že můžete potkávat známé z branže a sledovat utkání naživo?

Je to obrovský rozdíl. Jsme všichni nadšení, že jsme na místě. Když sedíte u televize, těžko si uvědomíte, jak vysokou úroveň zápasy mají. Rád se chodím dívat až ke kurtu. Dělá na mě velký dojem, když vidím tu rychlost, jakou míče létají, a říkám si: „Páni!“Jsem za tu příležitos­t velice vděčný.

Nepřipadá vám New York bez zahraniční­ch turistů trochu ospalý?

Karolína to se svými zbraněmi prostě musí dál zkoušet. Nesmí se vzdát.

Ne! Záleží na tom, kde bydlíte. Hráčské a novinářské hotely leží blíž Central Parku, kde je skutečně trochu mrtvo, protože cizinci mají omezený přístup do USA a spousta místních stále pracuje z domova. Ale když se podíváte na jih, do čtvrtí jako Soho nebo Malá Itálie, tam to vypadá, jako by covid nikdy neexistova­l. Na ulicích a v restaurací­ch je tolik lidí! Jen musíte najít ta správná místa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia