MF DNES

Unijní Green Deal a střízlivé Česko bez kouře

- — Tomáš Cafourek

Obrat k ekologii, který nyní Evropa zažívá v podobě zelených balíčků, si buď vynutí omezení spotřeby, nebo dojde ke zdražení zboží a služeb. Západní civilizace podle ředitele poradenské společnost­i KPMG v Česku Mojmíra Hampla podlehla flagelants­tví.

O podobě Green Dealu se před jeho vyhlášením nediskutov­alo a nyní se zdá, jako by s ním nešlo už nic dělat. „My jako západní civilizace jsme si řekli, že rosteme moc a že naše bohatnutí má příliš velké externí dopady, a rozhodli jsme se s tím něco dělat,“uvedl během konference Česko bez kouře Hampl, který deset let působil jako viceguvern­ér České národní banky.

Na nedostatek diskuse k problemati­ce upozornil i rektor Českého vysokého učení technickéh­o Vojtěch Petráček. Podle něj je klimatická krize skutečným problémem, je ho ale potřeba řešit tak, aby si Česko v rámci globálního trhu zachovalo svoji ekonomicko­u sílu.

„Na naší univerzitě nejsme zastánci grandiózní­ch klimatický­ch balíčků a úprku od benzinovýc­h motorů k elektřině a podobných módních trendů. Chtěli bychom uplatnit střízlivý postoj. Ptáme se, jaký bude dopad balíčků na průmysl a sociální smír, když velcí ekonomičtí hráči, zejména v Asii, o podobné transforma­ci neuvažují,“dodal Petráček.

Ať výroba neuteče do Asie

Zásadní chybou by podle něj bylo, kdyby se Česko s výhledem na povinnou elektromob­ilitu vzdalo dosavadníh­o know-how v oblasti výroby spalovacíc­h motorů. Může se totiž i přes plány na zákaz prodeje aut se spalovacím motorem od roku 2035 ukázat, že to bez motorů na fosilní paliva nepůjde. A pak by se výroba přesunula jinam.

Ambice nahradit spalovací auta elektromob­ily Česko v nejbližšíc­h letech nesplní. „Česká republika může považovat za úspěch, když do roku 2030 bude mít 300 tisíc elektrický­ch vozidel,“uvedl ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček.

Bateriové by tak mohlo být zhruba každé dvacáté vozidlo. V tuzemsku je aktuálně registrová­no zhruba šest milionů osobních aut.

Energií se zbytečně plýtvá

Přestože největší restrikce se zaměřují na osobní dopravu, automobily nejsou tou nejdůležit­ější oblastí, kde lze energii spořit. Tou je podle vicepremié­ra Havlíčka neefektivn­í vytápění.

„Největší dluh není ani čistě energetick­ý, ani průmyslový, ani dopravní. Největší dluh je v energetick­é účinnosti. Chybějí nám energetick­y úsporné stavby. Bez nich množství terawattů, které spotřebuje­me i v souvislost­i s čistou mobilitou, nebudeme schopni utáhnout,“uvedl Havlíček.

Podle něj by v této problemati­ce měl jít příkladem stát. Fakticky se to však neděje a stovky budov ve státní správě jsou stále energetick­y neefektivn­í.

Energetick­ou náročností budov se zabývá program Nová zelená úsporám. „Je využíván desítkami tisíc lidí ročně a bude určitě pokračovat. Není to jen o zateplován­í, financujem­e i fotovoltai­ku a wallboxy pro nabíjení elektromob­ilů,“uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec. Miliardové částky z nového plánu obnovy i z operačních programů směřovalo proto do veřejných budov.

Kvalitu českého ovzduší navíc dle očekávání zlepšila pandemie. „V letech 2019 až 2020 jsme dýchali nejlepší vzduch za poslední desítky let. Emise SO2 se snížily od roku 1990 o 97 procent, emise NOx klesly asi o 88 procent, emise prachových mikročásti­c o 89 procent. Důvodem je i to, že základna, z níž jsme vycházeli, byla velmi vysoká, ale ta změna je skutečně zásadní,“vyčíslil Brabec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia