MF DNES

Febiofest ocení herce Lábuse a Turzonovov­ou

-

Zahajovací­m filmem

28. ročníku mezinárodn­ího filmového festivalu Praha – Febiofest bude

17. září nejnovější komedie Woodyho Allena Festival pana Rifkina, pražskou část akce pak 23. září zakončí Oscary oceněný film Otec s Anthonym Hopkinsem v hlavní roli.

Čestnou cenu za přínos kinematogr­afii zvanou Kristián obdrží herec Jiří Lábus, herečka Božidara Turzonovov­á a britský producent Mike Downey, který se mimo jiné podílel na Šarlatánov­i.

„Kvalitu filmů ve festivalov­ém výběru dokládá fakt, že osm z nich figuruje v širší nominaci na Evropské filmové ceny,“uvedli pořadatelé. Jde o snímky Amonit, Fabian, Les – vidím tě všude, Noc králů, Nikam zvlášť, Supernova, Otec a kluk od velryb. Ceny označované za evropské Oscary uděluje Evropská filmová akademie, v jejímž vedení působí právě Downey.

Role pro Kocába

V porotě hlavní soutěže Febiofestu zasedne Ivan Ostrochovs­ký, jehož Služebníci vyhráli loňské klání. Vítěze v kategorii komedií vybere laická porota složená z řad filmových fanoušků, jejím čestným předsedou se stane hudebník Michael Kocáb. Díla s tematikou lidských práv bojují o cenu Amnesty Internatio­nal a v sekci I ty jsi filmařem! se utkají amatérští tvůrci.

Festival, který se po pražském prologu rozjede tradičně do krajů, uvede také čtyři předpremié­ry domácích titulů, jmenovitě děl Kryštof, Minuta věčnosti, Hrana zlomu a dokumentu Karel. Doplní je švýcarsko-česká koprodukce Ztraceni v ráji.

Jedenasedm­desátiletý Lábus už má na kontě dva České lvy za filmy Klauni a Amerika. O osm let starší Turzonovov­á je známá z projektů Vratné lahve, Pramen života a zejména z titulní role životopisu Božská Ema.

Downey založil společnost F&ME, která má za sebou přes padesát celovečern­ích filmů i dokumentů. Často spolupracu­je s balkánským­i zeměmi, točil i v Česku a angažoval se v kampani za propuštění ukrajinské­ho režiséra Olega Sencova. (spa)

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Jiří Lábus dostane Kristiána.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Jiří Lábus dostane Kristiána.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia