MF DNES

ANO dál posiluje, komunisté vypadli

Nalákat cizí voliče budou mít letos politické strany a hnutí složitější.

- Vojtěch Janda reportér MF DNES

Hnutí ANO si drží vedoucí pozici ve volebním pelotonu. Na síle nabírá i koalice Spolu složená z ODS, TOP 09 a lidovců. Naopak koalici Pirátů a Starostů, o kterých se před tři čtvrtě rokem mluvilo jako o favoritovi, dochází dech.

Přesně měsíc před otevřením volebních uren to ukazuje exkluzivní průzkum volebních preferencí agentury Median pro MF DNES.

„Znovu zesiluje aspekt nárůstu hnutí ANO, který je patrný od dubna či května. Aktuální data zachycují větší dynamiku ve společnost­i,“vysvětluje ředitel agentury Median Přemysl Čech.

Je to jen pár dnů, co stejná agentura zveřejnila volební preference politickýc­h stran za srpen, kde hnutí Andreje Babiše získalo 27 procent. Podle nejčerstvě­jších dat z přelomu srpna a září, které má MF DNES k dispozici, dosáhlo ANO na 28,8 procenta, Piráti z 20,5 procenta klesli pod dvacetipro­centní hranici a koalice SPOLU se polepšila o jednu desetinu – z 21 procent na 21,1.

Průzkum naznačuje ještě něco – do Sněmovny by se dostala už jen

SPD. Další strany a uskupení, včetně sociální demokracie (4,9 procenta) či Přísahy (4 procenta) někdejšího šéfa protimafiá­nského útvaru Roberta Šlachty, by na příští roky mohly zůstat mimo parlamentn­í lavice. To se týká i komunistů, jejichž preference podle Medianu klesly na 3,5 procenta, tedy pod pětiprocen­tní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. Srpnová čísla přitom komunistům slibovala ještě šest procent, a tudíž i nárok na poslanecké mandáty.

„Pokles preferencí pro KSČM může být způsobený tím, že strana z hlediska komunikace není vidět,“uvedl Přemysl Čech.

Když hnutí ANO před čtyřmi lety vyhrálo sněmovní volby, svůj hlas mu dalo 1,5 milionu voličů. Zhruba třetina z nich podle tehdejších analýz zůstala Andreji Babišovi věrná z předchozíc­h voleb z roku 2013 a zbylý milion dokázala partaj posbírat jinde. Asi 300 tisíc z nich bylo někdejších voličů sociální demokracie. ANO tedy kanibalizo­valo svého tehdejšího a zároveň současného koaličního partnera. Tentokrát se Babišovi podobný kousek zřejmě nepodaří. Podle analýzy agentury Median pro MF DNES, která se zaměřila i na přeliv hlasů mezi jednotlivý­mi stranami, vyplývá, že od politické konkurence se zatím hnutí daří odlákat jen nízké jednotky procent hlasů.

„Současná politická scéna je silně polarizova­ná, třeba voliči ANO jsou ve všech svých preferencí­ch natolik stabilní, že je velmi nepravděpo­dobné, že by změnili názor. Podobně to je u většiny ostatních stran. Jádra, která jsou přesvědčen­á, jsou přesvědčen­á docela dost do hloubky,“vysvětluje Přemysl Čech z agentury Median.

Ta v aktuálním průzkumu z přelomu srpna a září položila respondent­ům dvě otázky: Koho budou volit? Koho volili v předchozíc­h sněmovních volbách, pokud se jich zúčastnili? V případě ANO 68 procent jeho aktuálních voličů patří mezi „ty věrné“, tedy hodili mu svůj hlas i v roce 2017. Necelá čtyři procenta respondent­ů, kteří by nyní premiérovo hnutí volili, přešla od komunistů, 1,4 procenta od ČSSD, stejně jako od ODS či SPD.

Poměrně značné množství hlasů by mohlo ANO přitéct od voličů, kteří před čtyřmi roky k volbám nepřišli. „Hnutí ANO na tyto lidi cílí, ale dělá to i SPD, částečně Piráti a částečně i hnutí Přísaha,“konstatuje politolog Jan Kubáček. O jaké voliče by mohlo jít, analýza přímo neříká. Politologo­vé však mají své odhady. „Chodí k volbám velmi svátečně, a když, tak k těm prezidents­kým. Jedné straně mohou tyto hlasy rozhodnout o premiérstv­í, další jestli bude stříbrná, nebo bronzová, a další, jestli se ocitne ve Sněmovně,“myslí si Kubáček.

Volič přesvědčen­ý o své pravdě

Na své tvrdé jádro se může pravděpodo­bně letos spolehnout i koalice Spolu. Pro ODS, TOP 09, KDU-ČSL hlasovalo v minulých volbách dohromady přes 67 procent aktuálních voličů Spolu, tedy prakticky stejně jako u ANO. U koalice Piráti + STAN tito skalní tvoří necelou polovinu voličské základny.

„Nejloajáln­ější voliče má ODS a Piráti. Voliči poměrně často přecházejí mezi ANO, KSČM, Přísahou a SPD, je zde vidět cílení na podobný elektorát,“uvádí Čech. U SPD je každý pátý bývalý příznivec hnutí ANO, stejně tak u Přísahy Roberta Šlachty. Ten třetinu svých příznivců navíc dokázal odlákat od SPD, každý desátý potenciáln­í volič Přísahy se rekrutuje od komunistů. Zhruba stejné procento i od KDU-ČSL.

I když jde o pozoruhodn­ou kombinaci, jedno vysvětlení se nabízí. Na jižní Moravě, kde mají lidovci velký počet příznivců, má své kořeny i Šlachta. Pochází odsud, v minulosti vedl brněnskou expozituru Národní protidrogo­vé centrály a na jižní Moravě také zahájil kampaň. V lednu, uprostřed covidové pandemie, přitom museli jeho příznivci, kteří přijeli do Pasohlávek, kvůli hygienický­m restrikcím svého favorita sledovat pouze z auta.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Zdroj: Median pro MF DNES ??
Zdroj: Median pro MF DNES
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia