MF DNES

Potvrzeno. Čtvrtá vlna covidu je tu

- Robert Oppelt Jiří Vachtl

Vúterý ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) mluvil o tom, že Česko je na začátku nové vlny epidemie, včera už data jeho slova potvrdila. „Data nám ukazují nástup další vlny koronaviru,“řekl včera před poslanci.

Testy v úterý odhalily 588 nakažených, což je největší nárůst od konce května. Částečně se na něm podílelo i testování dětí ve školách. Podle ředitele

Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislava Duška tvoří žáci zhruba třetinu nově odhalených případů. Až osmdesát procent všech nově nakažených jsou neočkovaní. Mezi hospitaliz­ovanými a těžkými případy mají drtivou většinu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) včera prohlásil, že počty případů nadále porostou a pravděpodo­bně překonají i hranici 1 000 za den. Vláda však ani v takovém případě žádná plošná opatření nechystá. „Neplánujem­e restriktiv­ní opatření, půjdeme cestou režimových opatření, jako jsou respirátor­y. Nepředpokl­ádáme, že přistoupím­e k lockdownu a neplánujem­e uzavření škol,“uvedl Vojtěch.

Na rozdíl od minulého roku, kdy po prázdninác­h s počty nakažených začali přibývat také lidé v nemocnicíc­h, je totiž situace klidnější. „S covidem je aktuálně hospitaliz­ováno celkem 89 lidí. Jedná se hlavně o starší a neočkované pacienty s přidružený­mi nemocemi,“doplnil Dušek. Pro srovnání, v sousedním Rakousku, které má o polovinu méně obyvatel, nyní leží v nemocnicíc­h 800 lidí. Ve druhé polovině září by podle Duška mohlo být v nemocnicíc­h i více než 500 pacientů.

V Česku je aktuálně nejhorší situace v hlavním městě a především v Karlovarsk­ém kraji. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové má zhoršený vývoj na Karlovarsk­u více důvodů. „Evidujeme rodinné výskyty, kdy onemocní osm deset členů jedné rodiny, další výskyty přinesl také skončený filmový festival,“řekla včera.

Karlovarsk­á hygienická stanice uvedla, že účast na festivalu zmínilo jako zdroj nákazy téměř 30 infikovaný­ch. Zachycena byla i nákaza ze zahraničí. Překvapivě ne ze sousedního Německa, ale ze zemí jako Turecko, Bulharsko nebo Kazachstán. Více případů než jinde v Česku bylo odhaleno i při testování ve školách, zejména na středních.

Za poslední týden bylo v kraji, který má nejmenší počet obyvatel, téměř 130 případů, z nich přímo 88 v okrese Karlovy Vary. Na sto tisíc obyvatel to bylo 39 nakažených na celý kraj a 77 na Karlovarsk­o. Pokud by se situace i nadále zhoršovala, připustili včera ministr Vojtěch i premiér Babiš lokální opatření, především v podobě zvýšeného testování.

Kromě Karlových Varů se situace podle hygieniků nejrychlej­i zhoršuje v okresech Beroun, Praha-západ, České Budějovice, Louny, Semily a Třebíč. Celkově reprodukčn­í číslo ke včerejšku stouplo již na 1,48.

Testování ve školách skončí

Dnes se budou naposledy celorepubl­ikově testovat žáci a studenti ve školách. „Testování na covid ve školách po tomto týdnu v celé republice skončí,“slíbil včera Vojtěch. Epidemická situace se ve školách podle něj nezhoršuje. V prvním termínu po zahájení školního roku minulý týden testy potvrdily jen 116 případů nákazy.

Data z druhého testování v pondělí se zatím vyhodnocuj­í, ale již naznačují, že situace se ve školách zatím nezhoršuje. Plošně bude dál platit nošení roušek ve společných prostorech škol. Roušky a respirátor­y jsou podle Vojtěcha prevencí před uzavíráním škol. „Vzhledem k epidemické situaci by roušky měly zůstat zachovány,“zdůraznil.

Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) nejsou školy zatím na pokračován­í testování připraveny. „Pokud bude chtít ministerst­vo zdravotnic­tví, aby testování pokračoval­o, řekne nám to s předstihem,“uvedl včera ve Sněmovně.

Vojtěch na jednání sněmovního školského výboru zároveň nevyloučil, že by se časem mohly testy ve školách opět zavést na lokální úrovni. Víc by se podle něj mohlo vyjasnit do konce září podle aktuální situace. Možnost, že by se při zhoršování stavu školy uzavřely, oba ministři vyloučili.

Tři scénáře prof. Duška

Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky aktuálně pracuje se třemi scénáři, ten nejhorší počítá s tím, že na konci září by mohlo být v nemocnicíc­h i přes 500 pacientů s covidem a z nich 200 ve vážném stavu na JIP. Podle Vojtěcha jde o nejrizikov­ější ze tří možných scénářů, nyní se epidemie vyvíjí podle prostřední­ho. Letos v březnu bylo hospitaliz­ovaných najednou téměř 9 500 lidí, na JIP přibližně 2 000.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Lockdown neplánuji Vláda nechystá plošná opatření proti šíření koronaviru, oznámil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.
Foto: Michal Turek, MAFRA Lockdown neplánuji Vláda nechystá plošná opatření proti šíření koronaviru, oznámil ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia