MF DNES

Sadista? BMW shořelo v lese. Nedaleko ležely části těla dívky

Jihočeští policisté hledají části dívky i pachatele, který zapálil její černé BMW

- Václav Janouš reportér MF DNES

Po úzké silnici z Protivína do malé vesnice Záboří na jihu Čech jelo v sobotu vpodvečer černé BMW. Po kilometru jízdy odbočilo do lesa na rozbláceno­u cestu vedoucí k bezejmenné­mu rybníku plnému žabince. Ze silnice je sem špatně vidět, tmavé auto v lese bylo nenápadné. A vypadalo, jako by tu někdo byl na houbách.

Až do devatenáct­é hodiny, kdy z něj začaly šlehat plameny a valit se černý kouř. Na místo vyrazili hasiči, vypadalo to, jako by hořel les. Jenže auto někdo zapálil úmyslně. Někdo, kdo se chtěl zbavit stop. Vedle auta totiž policisté nalezli části těla pravděpodo­bně mladé dívky. Pracují tak s verzí, že šlo o brutální sadisticko­u vraždu, zatím však nemohou vyloučit ani to, že se stala nějaká nešťastná nehoda a někdo se chtěl těla narychlo zbavit. Policie udělala pátrací akci v okolí obce, odkud dívka pochází. Bez výsledku. Lidé proto mají strach, jestli se tady nepohybuje sadista, který může znovu zaútočit.

Bylo pondělí večer a nad vesnicemi třicet kilometrů od hrůzného nálezu začal létat policejní vrtulník s termovizí.

Vesnice Podolí, Křenovice a Bernartice na Písecku prohledáva­li policisté i psovodi se psy. Až do půlnoci. Na místě byli nejelitněj­ší jihočeští kriminalis­té. O důvodu policie mlčí, podle informací MF DNES žila ale oběť právě tady na samotě mezi vesnicemi. Redakce zná její jméno i bližší podrobnost­i, ale zveřejňova­t je v tuto chvíli s ohledem na vyšetřován­í a rodinu nebude.

Strach vycházet

„Lidé mají obavy, bojí se vycházet po setmění, bojí se do lesa, někteří i posílat děti do škol autobusem, na který chodí z okolních vsí pěšky,“popisuje situaci starosta Podolí Vladislav Michal.

Od policie nemá prý žádné podrobnost­i a ani nezná důvod pondělní pátrací akce. V obcích se právě kvůli nedostatku informací okamžitě začalo spekulovat, kdo má být mrtvá dívka, kde žila a kdo ji mohl života zbavit. „Tím, jak nevíme žádné podrobnost­i, tak člověk má strach. Bylo nepříjemné už to, jak tady létal vrtulník. Dokud policie neřekne, že nám žádné nebezpečí nehrozí, budu mít strach,“komentoval­a včera náladu v oblasti jedna z obyvatelek Podolí. Starosta

sousedních Bernartic, pod které spadá samota, z níž dívka pochází, až do včerejška předpoklád­al, že policisté pátrali po nějaké podezřelé osobě. „Tím, že byl v akci vrtulník s termovizí, si myslím, že hledali někoho konkrétníh­o živého. Já bych se ale tolik neobával. Ten člověk by byl blázen, kdyby se tady zdržoval další dny,“řekl Souhrada.

Důvod, proč vrtulník vzlétl a policisté přijeli se psy, byl ale spíše ten, že hledali další části těla a stopy, které by je dovedly k pachateli, než že by v tu chvíli lovili přímo jeho.

Policisté na případ uvalili přísné embargo, nezveřejni­li jedinou fotografii ohořelého automobilu a zakázali to i hasičům, kteří jindy o takových svých výjezdech běžně informují i s fotodokume­ntací. Policisté také dosud, když o případu informoval­i, nepoužíval­i slovo vražda, ale výhradně mluvili o násilném trestném činu, i když předpoklád­ají, že o vraždu šlo.

Zatím je tak v případu, který připomíná nejznámějš­í neobjasněn­ou vraždu v dějinách českoslove­nské kriminalis­tiky – vraždu slovenské prostitutk­y Otýlie Vranské

ze září 1933, jejíž rozčtvrcen­é tělo někdo odeslal ve dvou kufrech vlaky do Bratislavy a Košic – mnoho otazníků.

Jisté je jen to, že černé BMW 120D plzeňské poznávací značky 6P3 2567 jelo v sobotu po trase z Českých Budějovic do Bechyně, Bernartic, Písku a Protivína. Auto opsalo vlastně jakýsi otazník středem Jihočeskéh­o

kraje, a to někdy v rozmezí od oběda do sedmé večer.

Vrah na kole, či ve vlaku?

Jak se pachatel nebo pachatelé dostali z lesa Hájek u Protivína, kde auto shořelo, není jasné. Kriminalis­té předpoklád­ají, že odsud odešel nebo odešli pěšky. Místo, kde je dodnes uprostřed mýtiny ve smíšeném lese vidět ohořelá tráva, je skryto mezi stromy a ze silnice přímo vidět není. Vede z něj jen blátivá cesta.

„Možná se pachatel snažil dostat do Českých Budějovic, vyloučit však není možné ani jiný směr. Mohl tedy v okolí Protivína stopovat nebo pod nějakou legendou požádat někoho o svezení, mohl také ale odcizit nějaký dopravní prostředek, kolo, motocykl či využít autobus nebo vlak,“popisuje jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

Policie nyní prosí řidiče, kteří se v sobotu od poledne do devatenáct­é hodiny pohybovali po trase z Budějovic do Bechyně, Písku a Protivína a mají ve vozidle kamery, aby jim záznamy z jízdy poskytli. Zajímá je i pohyb vpodvečer na silnici z Protivína směrem na Záboří, kde automobil shořel.

 ??  ??
 ??  ?? V akci Do hledání v případu rozčtvrcen­é dívky byl nasazen i vrtulník. Ilustrační foto: MAFRA
V akci Do hledání v případu rozčtvrcen­é dívky byl nasazen i vrtulník. Ilustrační foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia