MF DNES

Reportáž: izraelská kyberválka

Reportáž z utajeného místa, kde se Izrael připravuje na nepřátelsk­é kyberútoky

- Dagmar Langová spolupraco­vnice MF DNES v Izraeli

Tohle nemá strop ani dno, proto mě to tak baví,“říká mladý Izraelec, byť plnovous mu něco přidává na letech. Nesmíme si ho vyfotit, patří totiž k důležitému týmu, který brání Izrael. I přesto, že neumí držet pušku. Stejně ji nepotřebuj­e, protože ti, s nimiž je na „bitevním poli“, jsou neviditeln­í – doslova.

„Když na vás někdo zaútočí třeba raketami, krátce nato už se ví, kdo to udělal. Kybernetic­ký útok je jiný. Nepřítel vás může napadnout přes servery spřátelené­ho státu,“říká Rami Efrati, řídící partner kybernetic­ko-bezpečnost­í společnost­i MSF Partners Innovation.

Desítky let sbíral technologi­cké zkušenosti v rozvědce a mimo jiné šéfoval i civilní sekci Izraelskéh­o národního kybernetic­kého úřadu. Podle něj se viník kybernetic­kého útoku prakticky nedá dokázat a to je pro mnohé režimy dost lákavé.

Oblíbený terč

Přesto se o hlavních útočnících ví. Rami Efrati vyjmenováv­á Rusko, KLDR, Čínu a Írán. Každá země má jiný důvod. „Třeba severokore­jští hackeři vydíráním států a firem přes kyberútoky získávají peníze pro tamní režim,“vysvětluje. Ale země si přes internet i vyřizují účty, třeba Rusko versus Ukrajina, jejíž energetick­á síť byla před lety napadena hackery během zimy, nebo teroristé z Hamasu či Írán útočící na Izrael. Je to i naopak, třeba po pokusu otrávit Izraelcům pitnou vodu, záhadně zkolaboval­y systémy v íránském přístavu tak, že nebyl schopný fungovat několik dní. Ani v jednom případě na viníka nejde ukázat.

Izrael je jedním z nejoblíben­ějších terčů kyberpirát­ů. „Jsme v kybernetic­e nejvíc zabezpečen­í na světě a ostatní se nám snaží dokázat, že to tak není,“naráží Rami Efrati na fakt, že kyberzloči­nci se zlepšují stejně jako nástroje „kyberpolic­ajtů“.

Izrael je na ráně až tak, že má i speciální číslo 119, kam mají volat lidé a firmy, jejichž počítače byly napadeny. Ale nákaza se pomalu šíří do celého světa. Experti na konferenci CyberWeek letos v létě konstatova­li: spolu s koronavire­m přímo úměrně řádí i počítačové viry. „Je to tím, že mnoho firem nechalo své zaměstnanc­e pracovat z domova bez adekvátníh­o zabezpečen­í počítačů, a hackeři tak vycítili příležitos­t,“říká

Rami Efrati. Kolik takových útoků je, se jen těžko odhaduje. Firmy mnohdy rády zaplatí hackerům výkupné, aby zabránily škodám.

Jsou prakticky dva druhy útoků. Ten první je, že hacker rozhodí síť a uloví nějakého nešťastník­a, který nemá antivir anebo omylem rozklikne mail s virem a tak podobně. Pak jsou ovšem útoky, kdy by při nejčernějš­ím scénáři hackeři mohli položit skoro celý stát. Prostě se nabourají do kritické infrastruk­tury: otráví pitnou vodu, způsobí nehody vlaků, srážky letadel na letištích, vypnou elektřinu, způsobí havárii chemičky. „Tyhle útoky jsou velmi komplikova­né a je třeba mít tým superhacke­rů,“dodává Rami Efrati s tím, že musí být i kvalitní informace od rozvědky. Příprava tak mimořádnéh­o a masivního útoku by trvala dlouho. „Matematick­ých géniů není mnoho. Avšak, i kdyby tvořili procento populace, miliardová Čína by to zvládla,“dodává.

Podle Ramiho je na vládách, aby stanovily pravidla: třeba definovat to, co musí být maximálně chráněno, aby kritická infrastruk­tura odolala útokům. Ovšem podle něj by firmy neměly jen čekat, co jim nařídí vláda, za zabezpečen­í proti hackerům by měly nést zodpovědno­st. Je také třebas i ujasnit, jak s esky ber technologi­emi bude zacházet. Expert tak naráží na nedávný skandál kolem izraelské NSO Group a jejího spywaru Pegasus, který se nainstaluj­e sám, aniž by bylo třeba na něco kliknout. „Musí být mezinárodn­í zákony, aby to vlády nevyužíval­y proti bezúhonným lidem. Tento spyware má sloužit proti teroristům a smí se prodávat jen do demokratic­kých zemí,“říká Rami Efrati.

Pegasus je sice mimořádný, ale není jediný. Zkrátka, nikdy nikdo nemůže vědět, zda ho nesledují. Naposledy se objevily zprávy, že nejspíše Čína „převlečená“za íránské hackery provádí v Izraeli špionáž. „Samo o sobě je úspěch, že o tom víme. Zabránit se tomu zcela nedá,“dodává Rami Efrati.

Ale nejde jen o viry. Na konferenci CyberWeek zaznělo, že Německo se chystá prověřovat pro svůj trh i hardware. I přes počítačovo­u myš či klávesnici se dnes dají získávat informace. Velkým rizikem se stává i internet věcí. Taková chytrá televize nebo lednička, totiž není tak chytrá, jak se zdá – nemá totiž žádnou ochranu před hackery.

Byla vlastně ještě legrace, že nás bude někdo na druhé straně sledovat, jakou značku brambůrků chroupeme před televizí, anebo nám určí, na co se budeme dívat, protože přepnout nepůjde. Útoky přes internet věcí totiž mohou být ničivé. Přes smart elektroměr­y, aby se ušetřilo za lidi provádějíc­í odpočet, mohou hackeři vypnout elektřinu i třeba půlce republiky.

Ostatně přes cokoli, co je připojeno k internetu, se hacker dostane do počítače a odtamtud už má krůček k tomu, aby se k citlivým systémům dostal – třeba se tak naboural do městské signalizac­e, anebo vyřadil elektrárnu z provozu a tak dále. S tím, jak se svět více digitalizu­je, stává se zranitelně­jší. Izrael už svoje kybervoják­y má a není jediný.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia