MF DNES

Recenze: seriál Pan profesor

Zatímco na ČT v seriálu Ochránce řeší školský ombudsman reálné případy se smrtící vážností, ležérní Pan profesor na Nově hýčká studenty jako svatý patron všech kantorů.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Tentokrát je v tom Nova nevinně, tedy alespoň co se kvality scénáře týče. Její seriálová novinka Pan profesor totiž vznikla podle zahraniční předlohy, která se již uchytila na Slovensku či v Maďarsku.

Co se škádlívá

Stačilo tudíž najít charizmati­ckého představit­ele titulní role, což Vojtěch Dyk dokonale splňuje, jeho ženský protipól, jejž Beáta Kaňoková pojímá jako vlnivě kráčející okrasu, a pestrou paletu teenagerů, jejichž osobní problémy mají zprvu odměřený pár postupně sblížit.

Po jedinečném nápadu Pan profesor vskutku neprahne, jeho nejsilnějš­í položkou jsou zábavné prology, kdy výstřední hrdina pojímá výuku jako kříženec kaskadéra s bavičem. Jenže sotva nastoupí nová, navenek odtažitá kolegyně, započne šablona „co se škádlívá, to se rádo mívá“jako z Dvojky na zabití. Jinými slovy, chladná dáma objevuje, jak vřelé srdce skrývá frajírek ve vypracovan­ém hrudníku.

Vypravěčsk­ý obal se chce zavděčit mladým, takže používá klipový styl včetně hudby, ať už se hraje basketbal, nebo si středoškol­áci posílají zprávy mobilem. Současně si však neodpustí ani tuctová městská panorámata nadužívaná zejména krimiseriá­ly, ani figurkářsk­ou sestavu ve sborovně, z níž se výrazněji vydělují postavy Martina Pechláta či Matouše Rumla.

Samy „případy“, jejichž řešení bere oblíbený pedagog na vlastní bedra, se dotýkají oborů psychologa, sociálky a mnohdy i konkurenčn­ího Ochránce. Nejprve si vezme pod křídla přecitlivě­lého outsidera sportovníh­o týmu, jenž se zhroutí objevem, že jej rodiče adoptovali, pak zase tajně pečuje o miminko nalezené přímo ve škole, respektive o jeho domnělou i skutečnou matku, postižené navíc domácím násilím.

Ve skladu s Cibulkou

Typické je, že se zásadně nevolají úřady, policie či záchranka, dokud není vyloženě zle, a že veškeré záludnosti samozvanýc­h dobrodinců se provozují ve skladu, jehož úloha v situační komice přibližuje Pana profesora klasickému filmu Šest medvědů s Cibulkou.

Zkrátka se zrodil seriál, který spoléhá na vděčnou líbivost, úpornou odlehčenos­t a dojímání v míře, kterou ne každý divák unese. Vedle Dyka mu lze připsat k dobru, že objevuje zajímavé mladé tváře mezi představit­eli gymnazistů, počínaje zhrzeným puberťákem a konče odhodlanou premiantko­u.

Ale jinak jde o sériový prefabriká­t, bez kterého by se obrazovka klidně obešla. I když totéž se dá říci téměř o všech letošních novinkách televizníh­o podzimu.

 ??  ??
 ?? Foto: Nova ?? Výstřední a charizmati­cký Učitel v podání Vojtěcha Dyka pojímá výuku jako kombinaci kaskadéra s bavičem.
Foto: Nova Výstřední a charizmati­cký Učitel v podání Vojtěcha Dyka pojímá výuku jako kombinaci kaskadéra s bavičem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia