MF DNES

K volbám určitě nepůjde 26,5 procenta dotázaných

Kampaň nevoliče nepřesvědč­í, říká Přemysl Čech z Medianu.

- Eva Pospíšilov­á Vojtěch Janda

V poslední době vychází jeden průzkum za druhým. Vaše společnost naposledy předevčíre­m publikoval­a vlastní průzkum. V čem je ten pro MF DNES jiný?

Přináší aktuálnějš­í data. Zachycuje také větší dynamiku ve společnost­i.

Z průzkumu pro MF DNES vyplývá, že do Sněmovny by se dostala čtyři politická uskupení. Jak moc může výsledek dalších stran ovlivnit ještě statistick­á chyba? Mohou pětiprocen­tní hranici překročit i další?

Všechna data mají statistick­ou chybu. Platí, že čím mají strany menší zastoupení, tím větší je u nich statistick­á chyba.

Průzkum ukazuje, že po hnutí ANO dál posiluje i koalice Spolu. V porovnání s výsledky měsíčního průzkumu by nyní získala o 0,1 procenta hlasů víc. Ukazuje to, že Spolu bude dál posilovat?

Dvouprocen­tní pohyby v preferencí­ch jsou neinterpre­tovatelné. Nelze to ještě komentovat jako stabilní růst u hnutí ANO. Z praxe vím, že jeden a půl procenta se ještě nesmí nijak přeceňovat.

Koalici Pirátů a STAN nicméně preference padají. Na přelomu zimy a jara byla přitom považována za favorita voleb. Co se stalo, že se trend otočil?

Kromě přelivu voličů k jiné straně dochází také k poklesu chuti voličů jít vůbec k volbám. U Pirátů a STAN se tento trend začal projevovat po tiskové konferenci, na které představil­i svůj program. Možná to bylo moc otevřené, možná předčasné, každopádně tím udělali chybu, protože se ukázalo, že část lidí se rovnou vyděsila. A také, že nahráli protivníků­m, kteří začali používat vlastní argumenty.

ANO navíc začalo stoupat, protože došlo k poklesu krize s onemocnění­m covid. Chyby, které ANO dělalo ve vládě s řešením covidu, se začaly zapomínat. Do toho nastoupila mašinerie volebních kampaní, včetně rozdávání knížek, což je pravděpodo­bně zdůvodnění, proč se pozice s Piráty a STAN vyměnily. A teď se ještě měsíc, měsíc a půl začíná projevovat nechuť lidí vůbec k volbám jít.

Dá se podle dat říct, koho může současné dění odradit?

Lidé, kteří budou volit ANO, jsou rozhodnutí, pevní a k volbám půjdou. Spíš mladší věkové skupiny, které jsou víc pochybovač­né a vidí realitu složitěji, si do určité míry mohou začít říkat, jestli to má vůbec cenu jít volit, když je stejně vyhraje ANO. A to je možná škoda, že nepůjdou projevit svůj postoj

Jak je aktuálně velká skupina lidí, kteří nejsou rozhodnuti jít k volbám, nebo koho budou volit?

Podle dostupných dat do volebních místností určitě nezavítá 26,5 procenta dotázaných.

Dokážete odhadnout, jaká může být letos účast ve volbách?

Dlouhodobě je volební účast podle průzkumů okolo 65 procent. Zatím se to moc neměnilo. Na druhou stranu odhady volební účasti bývají vyšší, než je nakonec skutečnost, i když vyhrocenos­t kampaní může voliče nakonec o to víc mobilizova­t.

Dá se také už teď říct, kde a jak se bude volit?

To není z těchto dat úplně patrné, nicméně jednoznačn­ě existuje rozdíl, jak se volí ve městech a jak na venkově. Velké obce mají větší tendenci příklonu k Pirátům, zatímco malé obce se přiklánějí spíš k tomu, co tady dnes je. Oproti velkým obcím bývají ty malé konzervati­vnější. K tomu se ale samozřejmě musí přičíst různé diferencia­ce typu severní Morava, Ústecký kraj, kde se oproti ostatním částem republiky volí odlišně.

Mohou stranám pomoci hlasy těch, kteří před čtyřmi roky k volbám nešli?

Elektorát minulých nevoličů se určitě rozdělí mezi strany s výjimkou těch, které jsou orientovan­é na starší voliče. Na druhou stranu ale platí, že celá řada těch, co minule nevolili, volit zase nepůjde. Takže tento aspekt zřejmě zásadní vliv mít na výsledek nebude. Navíc se asi úplně nedá čekat, že současná kampaň přitáhne k některé ze stran výraznou skupinu voličů, která je teď rozhodnutá, že volit nepůjde. To by musela vybuchnout nějaká informační či mediální bomba, moc si ale neumím představit, co by to mělo být.

Řada těch, kdo minule nevolili, volit zase nepůjde.

 ?? Foto: Jan Hedrlín ?? Velké rozdíly Tak vidí ředitel agentury Median Přemysl Čech to, jak volí města a jak vesnice.
Foto: Jan Hedrlín Velké rozdíly Tak vidí ředitel agentury Median Přemysl Čech to, jak volí města a jak vesnice.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia