MF DNES

Babiš: Auta se spalovacím­i motory budeme dál vyrábět

-

Premiér Andrej Babiš (ANO) včera odmítl zákaz prodeje aut se spalovacím­i motory, který Evropská komise navrhuje od roku 2035. Budeme je dál vyrábět, zákaz je jen politika, zdůraznil v pořadu Rozstřel. V rámci předvolebn­í série rozhovorů šéf hnutí ANO hovořil i o problémech v Ústeckém kraji, kde kandiduje do Sněmovny.

„Nemůžeme si nechat diktovat, co vymysleli zelení fanatici v europarlam­entu. Jsou tu důležitějš­í témata jako bezpečnost, vnitřní trh, Schengen. Podpoříme třeba síť pro elektromob­ily, ale normální auta se budou vyrábět normálně dál. Elektroaut­a jsou luxus, nejsou dostupná běžným lidem,“řekl premiér.

V Ústeckém kraji, kde kandiduje, lidé podle premiéra nyní označují za největší problém, že Ústavní soud zrušil spornou část zákona o pomoci v hmotné nouzi, která umožňovala zřizovat „bezdoplatk­ové“zóny. Prostředni­ctvím zón se některé obce snažily bránit obchodu s chudobou a vzniku vyloučenýc­h lokalit. Soud vyhověl návrhu skupiny senátorů, mimo jiné z KDU-ČSL a ČSSD.

„Lidé to považují za skandální,“řekl Babiš. Systém sociální podpory se podle něj musí změnit. „Chceme dávky jen pro ty, kteří pracují, a také zodpovědné rodiče,“uvedl. (iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia