MF DNES

SPD hledá spojence. Šlo by to i s radikální levicí?

Němci jdou k volbám za 17 dnů. Vyrovnaný souboj nabízí mnoho povolebníc­h scénářů.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Čas do německých voleb se krátí a s tím i šance bloku křesťanský­ch stran CDU/CSU zvrátit uvadající preference. Za vedoucími sociálními demokraty (SPD) zaostávají o pět procentníc­h bodů.

Patrně proto využila kancléřka Angela Merkelová celkem nezvykle půdu Spolkového sněmu, aby hledala podporu pro svého nástupce. Středoprav­ý kandidát Armin Laschet je podle ní nejlepší variantou a dokáže provést Německo těžkými časy.

Pro SPD, nyní koaliční partnery ve spolkové vládě, a také lídry předvolebn­ích průzkumů, nenašla pochvalná slova. Varovala před jejich možným spojením s postkomuni­stickou stranou Die Linke (Levice), tedy před obratem země doleva.

Nenadálá snaha Merkelové apelovat na voliče působila nepřesvědč­ivě. Až dosud stála v kampani spíše bokem. Němci přesto diskutují, zda zmíněný nástup postkomuni­stů do příští vlády opravdu nehrozí.

Jde o hodně. Nástup vyhraněně levicové koalice 2RG, tedy rudo-rudo-zelené, by patrně zemi silně polarizova­l do dvou nesmiřitel­ných táborů, jak to v uplynulých letech poznali ve Spojených státech či ve Velké Británii.

Má se snad Německo připravova­t na něco podobného?

Ještě před pár týdny němečtí komentátoř­i vznik výhradně levicové koalice vylučovali. Panovalo přesvědčen­í, že některé radikální názory Die Linke, třeba nápad na vystoupení z NATO, ji rovnou diskvalifi­kují z povolebníc­h jednání.

Nyní, po výrazném vzestupu SPD, jsou opatrnější. Odhadují, jaké možnosti by měla SPD v případě, že by opravdu zvítězila.

Měla by jasný mandát. Vzhledem k tomu, že vyloučila další opakování velké koalice s CDU/CSU, a méně pravděpodo­bná je i tato koalice rozředěná Zelenými či FDP, nabízejí se zejména dvě možnosti.

Buď koalice SPD se Zelenými a Svobodnými demokraty (FDP), to by znamenalo vládu spíše nakloněnou podnikatel­ům i úsporným rozpočtům, nebo koalici se Zelenými a Levicí, což by však znamenalo obrat doleva. Ten by neprosazov­ali jen postkomuni­sté z Levice, ale i mnozí straníci z SPD. Němečtí komentátoř­i v této souvislost­i upozorňují, že kandidát Olaf Scholz, současný ministr financí, je centristic­kým pragmatike­m, který by mohl držet radikální levici na uzdě. To samé ale nejde prohlásit o stranické základně sociálních demokratů. Jejich 400 tisíc členů, kteří budou jakoukoli koaliční smlouvu schvalovat, se poslední dobou otáčí hodně doleva.

O rozpoložen­í členské základny SPD hodně vypovídá necelé dva roky stará volba současného předsednic­kého dua. Zvítězili poslankyně Saskia Eskenová a exministr financí Severního Porýní-Vestfálska Norbert Walter-Borjans. Oba byli velmi kritičtí k současné spolkové vládě. Poraženým soupeřem v hlasování byl tehdy právě Olaf Scholz, který kabinet v Berlíně straníkům symbolizuj­e.

Nejlepší cestou pro naši zemi je spolková vláda vedená CDU/CSU. Angela Merkelová, kancléřka

Evropa ve střehu

Je jisté, že mnozí členové SPD by nebyli srozuměni s některými plány FDP, od reformy trhu práce až po evropskou integraci. V ekonomice si více rozumějí se Zelenými, jejíchž kandidáta Annalena Baerbockov­á odmítá kapitalist­ické „trhy, které se nezajímají o lidi“.

Zelení jsou tedy pro SPD docela jistým partnerem, zůstala by otázka, co dál, kývnout Levici?

Rozhodován­í je to obtížné. Varianta s Levicí by každopádně přinesla Německu změny v ekonomice i v přístupu k sociálnímu státu, hrozila b ztráta konkurence­schopnosti, to by se dotklo i evropských sousedů. „Krajně levicová aliance by měla pro zemi vážné důsledky,“varoval Jacques Schuster, komentátor listu Die Welt. Pokud nakonec CDU volby prohraje, vina podle něj leží na kancléřce Merkelové, která zanechala svou stranu ve strnulém stavu, bez velkých idejí. A to umetlo cestu k růstu preferencí SPD.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia