MF DNES

Indie v pohotovost­i, v Kérale objevili nový smrtící virus

-

Jihoindick­ý stát Kérala pronásledu­je v posledních letech jedna katastrofa za druhou. Jakoby nestačilo, že nyní je tam daleko nejhorší covidová situace ze všech indických svazových států, teď se tam objevil další „neviditeln­ý nepřítel“. Neobyčejně nebezpečný a smrtící virus Nipah.

Přestože nákaza byla zatím prokázána jen u několika lidí, tamní úřady jsou v plné pohotovost­i, neboť se obávají možného vzniku nové epidemie.

Virus Nipah, který nijak nesouvisí s koronavire­m, není žádná legrace. V neděli na něj v pobřežním městě Kozhikode zemřel dvanáctile­tý chlapec, jehož přijali před týdnem do nemocnice s vysokými horečkami. Lékaři měli nejprve podezření na zánět mozku, teprve Národní virologick­ý ústav ze vzorků jeho krve odhalil Nipah. Zdravotníc­i poté neprodleně zahájili důsledné vyhledáván­í jeho kontaktů a izolovali už několik stovek lidí, kteří s chlapcem přišli do styku. Mezitím už byly potvrzeny nové infekce.

Až tři čtvrtiny nakažených umírají

Nipah není úplná novinka. Poprvé byl identifiko­ván na konci 90. let v Malajsii, od té doby se objevilo několik dalších ohnisek, všechna v jižní a jihovýchod­ní Asii. Celkově, pokud je známo, zahubil přes 260 lidí. Na člověka se přenáší ze zvířat, zejména z netopýrů, prasat, koz a ovcí, popřípadě konzumací kontaminov­aných potravin. Dále se pak šíří z člověka na člověka. Způsobuje prudké, vysoké horečky, dýchací obtíže, křeče a zvracení. Neexistuje proti němu vakcína. Jedinou léčbou je podpůrná péče s kontrolou možných komplikací.

Podle Světové zdravotnic­ké organizace má virus úmrtnost čtyřicet až pětasedmde­sát procent.

Kérala se už před třemi lety dokázala s Nipahem úspěšně vypořádat, tenkrát na virus zemřelo dvanáct lidí. Nynější situace je o to horší, že svazový stát v posledních týdnech hlásí nejvyšší denní přírůstky nakažených koronavire­m. (kro)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia