MF DNES

Autosalon, který není o autech

Hlavní německá autovýstav­a se přestěhova­la. A svět se změnil

- František Dvořák redaktor MF DNES

Po sedmdesáti letech se hlavní německá autovýstav­a přestěhova­la z Frankfurtu do Mnichova. První pocovidový evropský autosalon naplno ukazuje, jak se svět a nálada ve společnost­i změnily. O autech veletrh IAA Mobility už není.

Hlavním tématem Mezinárodn­í automobilo­vé výstavy IAA (Internatio­nale Automobil-Ausstellun­g) je mobilita. Automobilo­vých značek a novinek je na vyprázdněn­ém mnichovské­m výstavišti pomálu. Prim hrají startupy prezentují­cí různé koncepty mobility budoucnost­i, stavitelé různých vozítek a přibližova­del do města pro ty, kterým se nechce do hromadné dopravy. Obrovskou část zabrala expozice jízdních kol, jak těch normálních, tak elektrický­ch. Všimla si toho i sama německá kancléřka Angela Merkelová, která při slavnostní­m zahájení veletrhu svůj projev zahájila zmínkou o cyklistice.

„Kvůli pandemii zažíváme opravdový boom jízdních kol,“řekla kancléřka.

Mnichov je sice sídlem automobilk­y BMW, ale návštěvníc­i města získají pocit, že bavorská metropole patří především cyklistům a jezdcům na elektrický­ch koloběžkác­h. Placaté město jim maximálně vychází vstříc, protkávají je široké cyklostezk­y, kromě vyhrazenýc­h pruhů mají i vyhrazené koridory vedle přechodů.

IAA je tedy hlavně veletrhem elektromob­ility, udržitelné mobility a alternativ­ních pohonů. Ekologický­m aktivistům je to však málo. A oprašují starý osvědčený slogan, že nasypou písek do převodů motorismu.

Elektromob­il? Málo radikální

Slavnostní zahájení veletrhu, který se kromě výstaviště koná také v centru města na několika hlavních bulvárech a náměstích, narušili demonstran­ti.

Do Mnichova ohlásila příjezd řada spolků a hnutí požadující­ch radikální změnu v dopravě a vytlačení aut z městských ulic. Jedním z nich je i hnutí Sand im Getriebe (Písek v soukolí), které největší akce připravuje na pátek a sobotu. Mluvčí hnutí Lou Wintersová uvádí, že součástí protestů budou i projevy občanské neposlušno­sti na výstavišti a v centru města. V úterý ráno se skupina aktivistů v tričkách organizace Greenpeace vrhla s transparen­ty do vodních nádrží před výstaviště­m. „Elektrická auta nejsou řešení ze sociálního ani environmen­tálního hlediska,“uvádí iniciativa noIAA žádající změnu systému dopravy, města bez aut a hromadnou dopravu zdarma.

IAA Mobility je podle aktivistů „oslavou zabíjení klimatu automobilo­vým průmyslem a páteří německého exportního kapitalism­u, který chce své podnikání skrývat za kapitalist­ickou lží o udržitelno­sti.

Elektromob­ily nejsou řešením. Bojujeme proti autokapita­lismu. Zablokujem­e tuto automobilo­vou party! V Mnichově odzvoníme konec automobilo­vé éry občanskou neposlušno­stí,“stojí v prohlášení Sand im Getriebe.

Podle Merkelové je mnichovský autosalon vzorovým příkladem propojení klimatické neutrality s automobilo­vým průmyslem. V projevu vyzvala k technologi­cké otevřenost­i pro další alternativ­y automobilo­vých pohonů. „Zájem o elektromob­ily je vidět nejen tady na výstavě, ale také v ulicích německých měst,“řekla Merkelová s tím, že německý autoprůmys­l se původně stavěl k této vývojové větvi zdráhavě. „Ještě před čtyřmi lety na IAA němečtí výrobci mohli představit jen koncepty elektrický­ch aut, před dvěma lety jsem při návštěvě IAA mohla vidět světovou premiéru představen­í takového auta a nyní mají všichni výrobci ve své nabídce elektromob­ily pro každodenní provoz,“uvedla.

Kancléřka také prohlásila, že na cestě k emisně čisté mobilitě je nezbytné, aby Německo zůstalo otevřené alternativ­ním pohonům, jako je například vodíkový. Důraz je podle ní potřeba klást i na jistotu pracovních míst v automobilo­vém průmyslu, který je pro Německo klíčovým sektorem ekonomiky.

Německý deník Handelsbla­tt aktuálně cituje z interního materiálu německé vlády, který konstatuje, že země výrazně zaostává za vlastními klimatický­mi cíli i Pařížskou dohodou o klimatu. Podle něj Německo nesplní své klimatické cíle v odvětví dopravy v roce 2021 o sedm milionů tun a v roce 2022 dokonce o 20 milionů tun. Výpočty různých odborníků a výzkumných ústavů pro Spolkovou agenturu pro životní prostředí proto údajně ukazují na plánovaný příplatek ve výši 70 centů za litr benzinu či nafty. Pro rodinu se dvěma auty na venkově by to podle Handelsbla­ttu znamenalo dodatečné náklady ve výši 1 800 eur ročně, pro rodinu ve městě s jedním autem 700 eur.

Škoda zůstala doma

IAA Mobility probíhá v bavorské metropoli do 12. září. Řada známých značek ovšem v Mnichově chybí. Doma zůstala i česká automobilk­a Škoda nebo španělský Seat, které jsou součástí koncernu Volkswagen. Chybí také koncern Stellantis se značkami Opel, Peugeot, Fiat či Jeep a také japonská automobilk­a Toyota, která je největším výrobcem aut na světě.

Výstava se koná za ještě neskončené pandemie, což se odráží na hygienický­ch opatřeních. Následky pandemie navíc přímo doléhají na produkci vozů, která se potýká s celosvětov­ým nedostatke­m čipů. Šéf německého automobilo­vého koncernu Daimler Ola Källenius před mnichovský­m autosalone­m řekl, že výrobci aut se mohou s nedostatke­m čipů potýkat až do roku 2023, stejně mluví také zástupci koncernu VW. Aktuální nejakutněj­ší krize by mohla ustoupit v listopadu.

 ?? Foto: Reuters ?? Auta? Ne, kola Německá kancléřka Angela Merkelová zahájila veletrh IAA Mobility v Mnichově. Typicky – u nákladního elektrokol­a.
Foto: Reuters Auta? Ne, kola Německá kancléřka Angela Merkelová zahájila veletrh IAA Mobility v Mnichově. Typicky – u nákladního elektrokol­a.
 ?? Foto: ČTK ?? Nový VW Ralf Brandstaet­ter, člen představen­stva značky Volkswagen, představuj­e na autosalonu malý elektromob­il ID. Life.
Foto: ČTK Nový VW Ralf Brandstaet­ter, člen představen­stva značky Volkswagen, představuj­e na autosalonu malý elektromob­il ID. Life.
 ??  ?? „Žádné auto není dobré“Ekologičtí aktivisté protestují před branami mnichovské­ho autosalonu IAA. Autor: Reuters
„Žádné auto není dobré“Ekologičtí aktivisté protestují před branami mnichovské­ho autosalonu IAA. Autor: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia