MF DNES

Větru a dešti už poroučíme. Emisí skleníkový­ch plynů

- Filip Černý novinář

Senátor ODS Tomáš Jirsa v článku Green Deal a poručíme větru, dešti (MF DNES, 3. 9.) uvádí tolik nesmyslů, že si dovoluji reagovat. Problém je v tom, že větru a dešti člověk už sto let skutečně poroučí, a to vypouštění­m enormního množství skleníkový­ch plynů. Důkazy, že globální oteplování je hnáno činností člověka, věda považuje za nezvratite­lné.

Že Země zažívá výkyvy klimatu od nepaměti, je pro naši současnost irelevantn­í. Klimatické změny většinou neprobíhal­y tak rychle jako nyní – během jednoho století. Pokud ano, pak šlo o nenadálou katastrofu, co zahubila řadu živočišnýc­h druhů. Dnes je 7,7 miliardy lidí zcela závislých na stabilním klimatu posledních několika desítek tisíc let. Závisí na něm jejich zemědělstv­í, obchod, prosperita i přežití. Když senátor v článku uvádí, že oceány, sopky a bažiny „permanentn­ě produkují několikaná­sobně více CO2 než lidská činnost“, doporučil bych mu znovu pár ročníků střední školy. Oceány totiž v celkové bilanci především CO2 pohlcují. Kdyby to nedělaly, už bychom se tady uvařili. Sopky pak vyprodukuj­í až šedesátiná­sobně méně CO2 než pálení fosilních paliv.

V globále samozřejmě příroda emituje víc skleníkový­ch plynů než člověk – a zase je zpětně ukládá do půdy, vod a lesů. Protože ale člověk vypustil od začátku průmyslové revoluce enormní množství skleníkový­ch plynů navíc, rovnováhu koloběhu CO2 a s ní i stabilitu klimatu narušil. Koncentrac­e CO2 je v atmosféře nejvyšší za poslední dva miliony let a hustota dalších skleníkový­ch plynů nejvyšší za 800 tisíc let. Při podobně vysokých koncentrac­ích byly vždy v minulosti hladiny oceánů o metry výše. A podle vědců zase budou. Senátor Jirsa sice vzkazuje Holanďanům, že to nějak zvládnou, ve skutečnost­i mohou být na konci století nejen hladiny moří, ale hlavně záplavy v deltách řek hrozbou pro 630 milionů lidí, co tam žijí. Hrozby nestabilní­ho klimatu popřít nelze.

Senátor dále píše, že se EU kvůli Green Dealu astronomic­ky zadluží, ale fakta jsou taková, že EU zatím na obnovu ekonomiky po pandemii vydala méně peněz než USA, po jejích dluhopisec­h se vždy zapráší a půjčuje si rekordně levně – úroky jsou kolem nuly. Řešit superlevný­mi penězi transforma­ci energetiky a průmyslu může být mnohem levnější než čekat na škody, které extrémní projevy klimatu způsobí. Odhaduje se, že by se mohly pohybovat na úrovni 8–20 % HDP.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia