MF DNES

Půlka z deseti novinek kin vznikla v Česku

-

Nápor domácích premiér kin trvá, z deseti přírůstků týdne má hned pět český původ.

V Cestě domů završuje Tomáš Vorel svou vesnickou trilogii, v níž se vracejí postavy Bolka Polívky, Evy Holubové či Tomáše Hanáka doplněné o novou generaci. Název slavné písně Jedině Tereza si půjčila romantická komedie, v níž se dvojice, kterou tvoří Veronika Khek Kubařová a Igor Orozovič, rozejde kvůli jednomu nedorozumě­ní a muž zkouší ženu získat zpět podle návodů z filmových romancí.

V obnovené premiéře a restaurova­né podobě se vrací na plátno film Jana Němce O slavnosti a hostech, který vznikl roku 1966. Národní kolekci doplňují dva dokumenty: Stingl – Malý velký Okima vypráví životní osudy světoznámé­ho cestovatel­e, Manželství sleduje vztah Češky a Pákistánce.

Od hororu ke komedii

Drama Klícka, jemuž vévodí Jude Law, rozebírá rodinnou krizi Američanů v Anglii. Horor Zhoubné zlo líčí dívku stíhanou vizemi masakrů a komedie Rodinu si nevybereš popisuje zmatky poté, co si rodiče a děti vymění své tělesné schránky.

Také zahraniční nákupy zahrnují dva dokumenty. Finský Aalto: architektu­ra emocí připomíná dílo autora proslulých staveb, italský Botticelli – Florencie a Medicejští seznamuje s odkazem mistra renesanční­ho umění. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia