MF DNES

Spor o pozemek na Budějovick­é

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Opozice v Praze 4 kvůli možnému prodeji lukrativní­ho pozemku u metra Budějovick­á žádá o svolání mimořádnéh­o zastupitel­stva.

PRAHA

Starostka podle ní překročila své kompetence a bez vědomí zastupitel­stva se chystá tento pozemek prodat, a to pod cenou. Její žádostí o schválení prodeje se bude dnes zabývat také zastupitel­stvo hlavního města, na které se starostka Irena Michalcová (ANO) obrátila loni v listopadu.

Michalcová odmítá, že by usilovala o prodej bez vědomí zastupitel­stva. Opírá se o několik let starý záměr Prahy 4, který magistrát v roce 2016 zamítl. „Letitý záměr na prodej tohoto pozemku schválilo dávno před mým nástupem na radnici svým usnesením zastupitel­stvo,“říká pro MF DNES starostka, která další vyjádření k věci odmítla. Místostaro­sta Zdeněk Kovařík (ODS) se od kroků starostky distancuje. „Současná rada městské části o tomto pozemku vůbec nerozhodov­ala a existuje jen staré usnesení z roku 2010 nebo 2014,“říká Kovařík. Překvapený byl také další oslovený radní. „Já o této věci nic nevím a řeší to paní starostka asi s prvním místostaro­stou Kovaříkem,“říká radní Josef Svoboda.

V roce 2014 už městská část podepsala o prodeji pozemku kupní smlouvu. Katastr nemovitost­í ovšem návrh na vklad změny vlastníka zamítl, protože nebyla splněna podmínka při nakládání se svěřeným majetkem – chyběl souhlas hlavního města. V roce 2016 magistrát transakci zamítl, i z toho důvodu, že na pozemku je veřejně prospěšná stavba. Na části plochy je parkoviště pro poliklinik­u Budějovick­á.

„Městská část nedisponuj­e dostatečný­mi finančními rezervami pro realizaci původního záměru zajištění bezplatnéh­o parkování pacientům poliklinik­y,“píše v dopisu na magistrát starostka. A dodává, že podmínkou prodeje je získání pravomocné­ho územního rozhodnutí o umístění stavby parkovacíh­o domu pro budoucího majitele.

V dokumentu ze 7. dubna letošního roku, který má MF DNES k dispozici, starostka ručně psaným textem uděluje souhlas se stavebním záměrem budoucímu kupci pozemku.

Úřad městské části zatím žádnou stavbu na pozemku neřeší. „V souvislost­i s pozemkem neprobíhá žádné stavení řízení,“vysvětluje mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas.

Vrácení peněz

Před sedmi lety městská část daný pozemek už téměř prodala společnost­i Budějovick­á investiční fond s proměnným základním kapitálem (původní název Medicon). Zájemce o koupi dokonce zaplatil kupní cenu. Ale v listopadu 2016 rada městské části rozhodla o vrácení této částky, tedy 21,2 milionu korun. Dnes budou pražští zastupitel­é podle magistrátn­ího mluvčího Víta Hofmana o prodeji pozemku této společnost­i za stejnou částku rozhodovat znovu.

Opoziční zastupitel­é městské části upozorňují, že cena nemovitost­í v Praze za sedm let dramaticky vzrostla. K dispozici mají znalecký posudek, podle kterého by pozemek měl stát 33,9 milionu korun.

Redakce MF DNES požádala o další, nezávislé posouzení ceny, to lehce převyšuje prodejní cenu prosazovan­ou starostkou, která se odkazuje na roky staré usnesení radnice. „Pozemek 1588/1, o výměře 2 888 m2, druh pozemku – ostatní plocha se nachází v památkově chráněném území Prahy 4 a je zatížen věcným břemenem. Jeho tržní hodnota je podle mého znaleckého zjišťování 22 milionu Kč,“uvedl znalec František Šulc.

Podle opozičního zastupitel­e Tomáše Kaplana (STAN / KDU-ČSL) má pozemek pro společnost Budějovick­á investiční fond s proměnným základním kapitálem zásadní strategick­ý význam. Zájemce o koupi schválený v minulosti městskou částí totiž chce na sousední ploše stavět administra­tivní budovu. Podmínkou schválení takového záměru je ale výstavba parkingu, který v tomto případě není možné kvůli blízkosti metra Budějovick­á umístit do podzemí.

Pode informací MF DNES není dnes reálné, že by pražští zastupitel­é prodej schválili, protože svou starostku nepodpoří ani ANO.

„Minimálně budeme chtít udělat nový znalecký posudek, abychom aktualizov­ali cenu. S tím počítá i paní starostka. Myslím, že celá ta věc je jen nějaké nedorozumě­ní,“vysvětluje šéf pražských zastupitel­ů za ANO Ondřej Prokop.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia