MF DNES

V autoškolác­h se mění testy. Přibude skateboard­ista

- — Martina Procházkov­á

Ministerst­vo dopravy, policie a Asociace autoškol ČR včera představil­y 35 nových otázek pro závěrečné zkoušky žadatelů o řidičská oprávnění. V testech se první nové otázky objeví už 24. října. Další by měly přibývat kvartálně do konce roku 2021. Celkem bude nových otázek 120.

Nové dotazy se zaměřují mimo jiné na nové specifické dopravní situace. Nově se bude odpovídat na otázky k cykloinfra­struktuře, dotazy se více zaměří na zranitelně­jší účastníky provozu nebo na specifické klimatické podmínky, jako je zhoršené počasí.

„V textových otázkách ze zkoušky z předpisů o provozu na pozemních komunikací­ch a zdravotnic­ké přípravy se zaměřujeme na současné trendy, jako je jízda automobile­m v sousedství infrastruk­tury pro cyklisty či jízda za zhoršených povětrnost­ních podmínek, třeba na sněhu,“charakteri­zuje novou sadu šéf Asociace autoškol ČR Aleš Horčička.

Experti představil­i také „hazard perception“videa, která simulují jízdu ve voze a mohou tak nahradit statické obrázky křižovatek v učebnicích, jak jsme je znali doposud. Videa už počítají i s takovými situacemi, jako je sníh na silnici, přecházejí­cí chodec, řidič nerespektu­jící pravidla, mladík na skateboard­u, křižovatky či jízda v obytné zóně. „V testu se mohou objevit stejná videa, ale doprovázet je mohou různě položené otázky, protože na jednotlivý­ch videích je více účastníků provozu,“zaznělo od tvůrců novinky.

Asociace autoškol dlouhodobě prosazuje myšlenku, že výuku a závěrečné testy je třeba inovovat a že zkvalitněn­ím obou částí závěrečné zkoušky dojde i ke zkvalitněn­í samotné přípravy v autoškolác­h.

V Česku skládá zkoušky k řidičským oprávněním zhruba 100 tisíc žadatelů ročně. Aktuálně Věstník dopravy obsahuje 855 otázek a každý žadatel u zkoušky řeší 25 příkladů. Z chystaných dalších 120 otázek bude 20 v nové, dynamické podobě.

Staré otázky zatím ministerst­vo dopravy vyřazovat neplánuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia