MF DNES

TŘETÍ DÁVKA: KDO BUDE MÍT PŘEDNOST

O další vakcíny je velký zájem. Kdo a kdy je dostane

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Sedmdesátn­ík Jindřich J. má za sebou dvě dávky očkování a co nejdřív by chtěl dostat třetí. „Léčím se s chronickou leukemií a mám extrémně slabou imunitu. Bojím se, že na podzim nakažených přibude,“řekl MF DNES senior spadající do skupiny lidí, kterým ministerst­vo zdravotnic­tví třetí dávku doporučilo. Bude si na ni ale muset počkat až do října. Musí totiž dodržet lhůtu osm měsíců od prvního očkování proti covidu.

Zájemci o třetí dávky přitom od začátku měsíce bombardují nemocnice a praktiky telefonáty a dotazy, zda se mohou přijít přeočkovat. „Volají k nám desítky lidí s dotazy na třetí dávky, ale zatím jim nemůžeme nic konkrétníh­o říct, protože stále nemáme dost informací od ministerst­va zdravotnic­tví,“řekla MF DNES mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

„Pokud by se ale opakoval model jako na začátku roku, vyšleme výjezdní tým do domovů pro seniory, naočkujeme nejdřív naše zdravotník­y a zaměstnanc­e sociálních služeb,“dodala. Přednost by dále měli mít pacienti ve zdravotnic­kých zařízeních nebo klienti v domovech pro handicapov­ané.

„Ozývají se nám zájemci o další očkování. My ale prozatím stále nemáme prováděcí metodiku z ministerst­va zdravotnic­tví, jak konkrétně postupovat,“potvrzuje zájem Adam Fritscher z Fakultní nemocnice Olomouc.

Před očkováním esemeska

Přednost při očkování třetí dávkou mají mít kromě seniorů nad 60 let lidé s přidružený­mi onemocnění­mi. Přeočkováv­at se bude mRNA vakcínami, tedy těmi od firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

„Ti, kterým vyprší osmiměsíčn­í lhůta, budou informován­i SMS, že se mohou přihlásit k očkování. V pondělí 20. září se otevře registrace přes web ceskoockuj­e.cz,“uvedla mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Martina Čovbanová. Lidé by podle ní měli ale své rozhodnutí konzultova­t se svými lékaři, zda je pro ně třetí dávka vůbec vhodná.

Masové očkování třetí dávkou zatím většina z oslovených zařízení nečeká. Třeba v Karlovarsk­ém kraji měli první zájemci dokončený cyklus vakcinace až 25. ledna, takže očkování třetí dávkou tam připadá nejdříve na 25. září. „Každý, kdo byl očkovaný a uvedl své mobilní telefonní číslo, dostane notifikačn­í SMS a má možnost se objednat na třetí dávku přes centrální systém,“uvedla mluvčí Karlovarsk­é krajské nemocnice Markéta Singerová.

Role nemocnic v očkování proti covidu navíc bude v příštích měsících slábnout a bude dle jejich vyjádření spíš doplňková. „Aplikace třetích dávek bude dominantně probíhat v ordinacích praktickýc­h lékařů, kteří budou mít od října k dispozici vakcíny Pfizer v množství zřejmě 30 až 50 dávek uchovateln­ých dostatečno­u dobu v ledničkové teplotě,“sdělila Iva Nováková z Nemocnice České Budějovice. Hypotetick­ý větší nápor podle ní nepřijde dříve než v únoru či březnu 2022.

Praktičtí lékaři s obavami

„U nás se začalo s očkováním zdravotník­ů až v únoru a březnu, tak jim vysvětluji, že mají čas na konec října. U ostatních pacientů se to přesouvá na listopad a dál. Vše bude záviset na tom, kdy nám dodají vakcínu Pfizer a jestli kolem toho zase nebudou nějaké obstrukce jako na jaře,“říká Danuše Štaifová Zhořová, praktická lékařka z Kyjova.

Pavel Vávra, který má ordinaci ve Žďáru na Sázavou, kapacity na aplikaci třetích dávek podle svých slov má. „Vakcín je dostatek a nemám obavy z opakování jarních scénářů, kdy jsme neměli čím očkovat,“řekl MF DNES. Jiní lékaři se k dalšímu přeočkováv­ání stavějí skepticky.

Třeba doktor Jiří Poděbradsk­ý už s vakcínami proti koronaviru skončil a chce se soustředit na očkování proti chřipce. „Na třetí dávku se informují pouze jednotky pacientů. Kvůli logistické nepohodlno­sti balení po deseti dávkách je pro nás prakticky vyloučené to zorganizov­at. Museli bychom to pak vylévat,“říká praktický lékař z Frýdlantu.

„Vzhledem k tomu že druhou dávkou jsme očkovali až koncem dubna, začneme při zájmu našich klientů nejdřív v lednu příštího roku. Obvolávat lidi ale nyní již odmítám, nejenže telefony nezvedají ani po opakovaném vyzvánění, ale i když se zapíší k nám, nakonec jdou jinam a my látky musíme znehodnoti­t,“ říká praktická lékařka z Bzence Jana Knotková.

Test na protilátky?

Snahu části veřejnosti nechat si co nejdříve píchnout třetí dávku, mírní i někteří odborníci. „Budeme postupovat podle lékařské logiky a řídit se doporučení­m Evropské lékové agentury. Ta doporučení pro plošné přeočkován­í třetí dávkou nevydala,“sdělil MF DNES ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba. Všem lidem doporučuje, aby si nejdříve nechali udělat test na protilátky, než se vydají na další očkování.

Evropská léková agentura a Evropské středisko pro kontrolu a prevenci (ECDC) ve své nedávné technické zprávě uvedly, že členské státy by měly připravit plány na podání třetích dávek a upravit je pro případ, že by se ukázal významný pokles účinnosti vakcín v nějakých skupinách populace.

Ministerst­vo zdravotnic­tví včera večer na dotaz MF DNES uvedlo, že 20. 9. bude rozeslána SMS přibližně 8 tisícům lidí, kteří by měli přijít na očkování třetí dávkou, a do konce měsíce zhruba dalším 31 tisícům.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia