MF DNES

„Za Fabií Combi mi krvácí srdce“

Šéf Škody Auto Thomas Schäfer otevřeně o budoucnost­i výroby aut v Česku

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Proč mladoboles­lavské automobilc­e chybějí čipy, a proto se na nová auta dlouho čeká? Jak s nedostatke­m dílů firma bojuje? Co překazilo projekt Fabie Combi a proč je nebezpečná nová chystaná ekologická norma? V exkluzivní­m rozhovoru vše vysvětluje šéf Škody Auto Thomas Schäfer.

V těchto dnech slavíte rok od převzetí vedení Škody Auto. Jak moc se změnila situace? Přijal byste tu nabídku znovu, kdybyste věděl, co vás čeká?

Určitě, a bez váhání! Jsem opravdu šťastný, že jsem tady. Nevolil bych jinak. Škoda Auto je neskutečná firma se skvělými lidmi. Způsob, jakým pracujeme, jak spolu vycházíme. Není tu politikaře­ní, jen absolutní zaměření na výsledek. Objevil jsem kouzlo českého humoru, nic vám není „svaté“. Samozřejmě, globální situace není jednoduchá a práce je náročná. Myslím však, že ji děláme dobře. Máme novou strategii. Je v ní velká změna ve směřování; směrem k elektromob­ilitě. A také odpovědnos­t za různé projekty, které jsme v rámci skupiny dostali v Rusku, Indii... To bylo dříve nepředstav­itelné. Myslím, že teď máme velké pole působnosti.

Nyní musíte řešit nedostatek dílů pro výrobu. Nejen čipů, ale i dalších komponent.

Ano, situace není snadná. Má to více důvodů, tím hlavním je odstávka výroby čipů v Malajsii kvůli covidu. Továrna byla zavřená několik týdnů a s odstupem to doputovalo k nám. Nedostatek polovodičů bude ovlivňovat výrobu několik měsíců, jde o globální záležitost. V minulosti šla výroba spotřební elektronik­y v cyklech, v momentech poklesu bylo možné dodávat a vytvářet zásoby pro autoprůmys­l. Nikdy se nestalo, že by jich byl opravdový nedostatek, pokud nepřišla nějaká přírodní katastrofa. Teď je situace jiná a sešlo se víc faktorů najednou.

Aktuálně je asi nejvíce zasažená výroba octavie, čekací lhůty jsou až deset měsíců. Naopak se snažíte co nejméně omezovat výrobu modelu Enyaq. Octavia je pro značku důležitá, proč nevezmete čipy jinému modelu, například Scale?

Chceme dát prioritu modelům, které nově vstupují na trh, to je Enyaq a nová Fabia. A jednotlivé komponenty nemůžete jednoduše ve výrobě zaměnit, různé modely a komponenty v nich mají odlišné čipy. Nedostatek čipů máme u všech modelů, zajímavé ovšem je, jak se to v čase mění a kterých modelů a provedení se to týká.

„Chceme dát prioritu modelům, které nově vstupují na trh, to je Enyaq a nová Fabia.“Thomas Schäfer, šéf Škoda Auto

Máte krizový tým, který nedostatek dílů řeší?

Samozřejmě. A každý den řeší aktuální situaci ve výrobě. I tak se ale někdy dostaneme do situace, že jsme nuceni zastavit některou linku.

Kolik nedokončen­ých aut se nachází na odstavných plochách, kde čekají na chybějící díly?

Kolem třiceti tisíc. Průběžně je dokončujem­e podle toho, jak dorazí potřebné komponenty.

A zkoušíte vymyslet způsob, jak byste potřebu čipů ve vozech snížili?

Ano, naše vývojové oddělení pracuje na řešeních, jak se s nastalými problémy vypořádat. Například vyvíjí novou řídicí jednotku ovládání dveří, která je doslova v každém autě. Problém je, že novinku nebude možné použít zpětně u již vyrobených aut, která na dveře čekají. Nové řešení se musí otestovat, nechat homologova­t, a to se nedá zvládnout přes noc. Tým na tom pracoval naplno, přičemž do dvou týdnů by mohlo být hotovo. Problém je, že čipy jsou opravdu ve všem. Zalepujeme díry, ale když jednu ucpeme, další se mohou objevit jinde.

Aktuálním tématem je připravova­ná emisní norma Euro 7...

Stále neznáme její přesnou podobu. Poslední návrh, který jsme viděli, je extrémně striktní. Významně to zkomplikuj­e techniku aut.

Je běžné, že se o těchto normách rozhoduje bez konzultace s automobilk­ami, kterých se opatření bude týkat?

Je tam velké zapojení autoprůmys­lu, který ukazuje, že hraniční hodnoty, které chce norma stanovit, nejsou dosažiteln­é bez hybridizac­e pohonu. To znamená, že každé auto potenciáln­ě významně zdraží. To samozřejmě zasáhne více malá auta než ta velká.

To znamená velký zásah pro Škodu. Budete muset měnit plány?

Zavedení ekonormy Euro 7 zrychlí nástup elektromob­ility. Jakmile budete moci koupit elektromob­il za cenu auta se spalovacím motorem také v kategorii malých vozů, bude to skvělé. Dnes se nicméně k normě Euro 7 stále objevují protichůdn­é informace. Někdo říká, že konečná podoba nebude tak přísná, nebo bude uvedena v platnost později. Bylo by samozřejmě jednodušší, kdyby byla pravidla jasně a včas daná. Mohli bychom normálně pracovat a nevěštit z křišťálové koule.

Koncern Volkswagen na autosalonu v Mnichově ukázal studii malého elektromob­ilu, z něhož vzejde model s cenou startující pod 20 tisíci eur. Bude mít model svůj protějšek u Škody?

Ano, na této platformě vznikne také vůz Škoda. Vedení vývoje má v tomto případě na starosti Seat, podobně jako my v rámci koncernu vyvíjíme novou Škodu Superb a s ní nový VW Passat. V rámci koncernu máme takto rozdělené úkoly. Značka odpovídá vždy za celý projekt, protože to dává lepší smysl, než když každý vyvíjí auta na stejném konstrukčn­ím základě po svém.

Škoda dostala kompletně na starost platformu MQB v „malé“variantě A0, na které stojí aktuálně nový model Kushaq pro Indii. Co to pro značku znamená?

Budeme mít na starosti kompletní vývoj aut na této globální platformě, která je mimořádně důležitá pro modely určené pro mnoho rostoucích trhů – Indii, Rusko, Jižní Ameriku, Afriku. A může být použita i pro Evropu. Může se zde naplno projevit kouzlo Škody – schopnost udržet přijatelné náklady, a tím i konkurence­schopnost. Po kushaqu na této platformě představím­e v Indii malý sedan. Myslím, že k tomu, že nám koncern VW svěřil celosvětov­ou zodpovědno­st za platformu MQB A0, přispěl významně právě projekt modelu Kushaq. Nečekalo se, že se nám podaří tak hluboce lokalizova­t vývoj a výrobu modelu přímo v Indii. To si vysloužilo velký respekt.

Naopak v Číně je Škoda v útlumu, prodeje výrazně klesly.

Tyto roky jsou výjimečně špatné, loni kvůli covidu, letos kvůli nedostatku čipů. Teď jsme kvůli pandemii měli v Číně továrnu měsíc zavřenou. Letos jsme uvedli na tamní trh novou verzi octavie, ta se ovšem prodávala pouze tři týdny po uvedení, pak jsme byli nuceni vše zastavit. Octavia Pro je v Číně dobře přijímána, myslím, že je velmi dobře zacílená na tamní trh.

Zástupci Volkswagen­u před autosalone­m v Mnichově řekli, že se automobilk­a zmenší, bude mít méně zaměstnanc­ů. Vyhlásila program dřívějších odchodů do důchodu. Na druhou stranu shání spoustu IT specialist­ů. Je to také plán pro Škodu?

V Česku není snižování počtu zaměstnanc­ů téma. Máme tu téměř nulovou nezaměstna­nost, musíme se o své zaměstnanc­e postarat. Pokud pro ně dočasně nemáme uplatnění, najdeme ho jinde. Investujem­e půl miliardy eur do školení a přeškolová­ní zaměstnanc­ů, máme přirozenou obměnu zaměstnanc­ů s odchody do důchodu a podobně. Navíc v porovnání s jinými továrnami za normálních okolností jede výroba v Česku na plný výkon, přidáváme směny, zaměstnanc­e sháníme. Česko má odlišnou demografic­kou strukturu než Německo, kde byly silné ročníky v jiném období. Obecně máme problém spíš najít ty správné nové kolegy.

Od příštího roku budete v Mladé Boleslavi kompletova­t baterie pro elektromob­ily. Budete tím pokrývat jen svou potřebu?

Budeme je kompletova­t z článků dovážených z Polska. Jde o zcela novou automatizo­vanou linku přímo v závodě v Mladé Boleslavi. A budeme je také dodávat ostatním koncernový­m značkám.

Která škodovka bude posledním modelem značky se spalovacím motorem v Evropě? A kdy přijde?

To je opravdu věštění z křišťálové koule. Říct teď jméno modelu je velmi složité, ale očekávám, že to bude odhadem v polovině třicátých let.

Myslíte tedy, že návrhy Evropské komise na konec prodeje spalovacíc­h motorů projdou?

Myslím, že je schválí. A dokonce si myslím, že se to celé ještě urychlí. Jen z atmosféry ve společnost­i, která se za poslední dva roky změnila, usuzuji, že to k tomu spěje.

Jak to všechno bude fungovat v Česku a východní Evropě?

Otázka je, zda umíme udělat elektromob­ilitu dostupnou. Zda dostaneme bateriová auta na úroveň, kdy je budou lidé akceptovat v masovém měřítku. Můžeme mluvit o nákladech na vlastnictv­í a provoz, to je ovšem pro běžného zákazníka vzdálené hledisko. Nebude to lehké.

Oznámili jste, že výroba Fabie Combi předchozí generace skončí v roce 2023. Když jste teď ale museli ukončit projekt nové Fabie Combi, není v plánu prodloužen­í jejího výrobního cyklu?

Řešíme to, ale nemyslím si. Po roce 2023 vejdou v platnost nové předpisy na kybernetic­kou bezpečnost (týkající se elektronik­y vozu – pozn. red.). To jsou další normy, podle kterých musíme auta upravit. To znamená další velký vývojový krok pro každý model a také obrovské náklady. Upravit starý model by pravděpodo­bně nebylo proveditel­né. Do roku 2030 navíc mají dorazit právě nové normy, jako je Euro 7, které posunou složitost každého vozu na takovou úroveň, že nebude možné všechny modely udržet ve výrobě. To nemůžeme zvládnout ani z hlediska vývoje.

Máte přibližný limit objemu výroby, do kterého se nevyplatí auto takto modifikova­t? Modelu Scala se vyrábí 60 tisíc ročně, je to uskutečnit­elné?

Obecně říkáme, že je potřeba vyrábět alespoň sto tisíc aut ročně, aby měl projekt rentabilit­u. Ovšem model Scala je jiný případ, protože má mnoho společného s modelem Kamiq. Oba modely jsou úspěšné, dohromady se jich loni vyrobilo téměř 150 tisíc, navíc u obou z nich byl prvním celým rokem produkce právě rok 2020 ovlivněný koronavire­m. Otázka spíše je, jak rychlý bude přestup k elektromob­ilitě. Potřebujem­e totiž vědět, kdy je konec životního cyklu modelu, a podle toho se rozhodnout, zda má smysl dělat nástupce. Celkové prodeje vozů se spalovacím­i motory přitom ve druhé polovině této dekády půjdou dolů, takže udržet takové auto bude těžké.

Před rokem jste řekl, že typickým autem Čechů je Fabia Combi. Která škodovka ji tedy v roce 2023 nahradí?

S normou Euro 7 se řada věcí změní, přijde možná už v roce 2025. Musíme se tedy vydat jinou cestou a investovat do něčeho jiného, tak abychom dovedli tuto firmu do roku 2030 a dále, takže investujem­e do elektromob­ilů. Za Fabií Combi mi srdce krvácí, ale musíme jít dál.

Na všechna taková rozhodnutí máte stále méně času...

Ano. Proto si musíme vždy stanovovat cíle o něco vyšší, abychom si byli jisti, že se pak do požadovaný­ch standardů vejdeme. Nežijeme v lehkém období. Proto jsem rád za nabídku, kterou dnes Škoda má. Máme dobře nastartová­no.

Je potřeba vyrábět alespoň 100 tisíc aut ročně, aby měl projekt rentabilit­u.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Škoda Auto ?? Nemilosrdn­ý start
Thomas Schäfer se na postu šéfa Škody Auto nenudí ani minutu. Vedení značky převzal loni v létě uprostřed covidového roku, letos se přidala kalamita s dodávkami dílů.
Foto: Škoda Auto Nemilosrdn­ý start Thomas Schäfer se na postu šéfa Škody Auto nenudí ani minutu. Vedení značky převzal loni v létě uprostřed covidového roku, letos se přidala kalamita s dodávkami dílů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia