MF DNES

Film: život Miloslava Stingla

Rok po smrti Miloslava Stingla přichází do kin snímek Stingl – Malý velký Okima, v němž režisér Steve Lichtag vychází ze životopisn­é knihy Adama Chrousta. A to je poněkud problém.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Stingl – Malý velký Okima

Předpoklád­alo by se totiž, že ústřední postavou vyprávění bude sám titulní hrdina, etnograf, indiánský náčelník, cestovatel a spisovatel Miloslav Stingl, jehož dětský dopis Ježíškovi „naděl mi prosím mapu“dokument otevírá.

Kondomy pro Gagarina

Jenže vzápětí se slova ujme Chroust, který líčí, jak ve Stinglovi našel téma své diplomové práce, jak se seznámili a spřátelili, jak se scházeli v hospodě u svíčkové, jak postupně pronikl do Stinglova domu a ve sklepě objevil 280 kufrů s poklady z cest. Zkrátka část Stinglova barvitého osudu převypráví autor jeho biografie včetně klišé typu „byla to pro mne velká výzva“nebo „své publikum miloval“.

Druhou průvodní linku tvoří zpovědi tří klíčových žen Stinglova života. Naplní sice lačnost části publika po skrytém soukromí, nicméně nic objevnější­ho, než že na rodinu neměl čas, se z nich nevyčte. Jedině zajímavý rozpor mezi tvrzením matky, jak děti bez otce strádaly, a syna, podle nějž braly jeho častou nepřítomno­st zcela samozřejmě.

Naštěstí pro diváka však ve filmu vystupuje i Stingl sám, a to jsou okamžiky navzdory jeho pokročilém­u věku stejně jiskřivé jako historky stvrzující pověst zábavného vypravěče. Ze vzpomínek pokaždé vyloupne vtipný detail počínaje nákupem kondomů pro kosmonauta Jurije Gagarina a konče obžerstvím na palubě letadla do Havany, kdy snědl porce zbylé po pasažérech, kteří při mezipřistá­ní v Kanadě emigrovali. Navíc snímku sluší milé animace, jež jej dobarvují a rytmizují.

Paradoxně nejméně prostoru se dostalo Stinglovým unikátním výpravám za poznáním. Film těká od návratů do rodných míst přes autogramiá­dy až po ryze propagační záznam ceremoniál­u, kdy Chroustova kniha věnovaná Stinglovi získala cenu Magnesia Litera.

Několik expedic sice zachytily dřívější jiné filmy, ovšem existují i jiné Stinglovy portréty od GEN po dokument Indiáni ve městě, indiáni ve mně. Novinka kin je vlastně jen doplňuje a sumarizuje.

 ?? Foto: Falcon ?? Cestovatel
I v pokročilém věku dokázal být Miloslav Stingl zábavným vypravěčem. Jeho jiskřivé historky jsou tím nejlepším z celého snímku.
Foto: Falcon Cestovatel I v pokročilém věku dokázal být Miloslav Stingl zábavným vypravěčem. Jeho jiskřivé historky jsou tím nejlepším z celého snímku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia