MF DNES

Plíšková. Trochu jako Berdych

Další slušný turnaj. Karolína Plíšková z něj nemá titul. Ale nějak zvlášť ji to nermoutí.

- Karel Knap reportér MF DNES na US Open

Promarněná příležitos­t v neobvykle vyčištěném pavouku. Chabý výkon ve čtvrtfinál­e na Ashe Stadium. Zklamání pro fanoušky i pro znalce, kteří tipovali, že česká tenistka KONEČNĚ dosáhne na grandslamo­vý titul.

Počínání Plíškové na US Open se dá snadno zkritizova­t. Sama nesršela spokojenos­tí po jasné porážce od Řekyně Sakkariové. Skóre 4:6, 4:6 se tvářilo ještě docela milosrdně.

„Nešel mi return, vždyť jsem neměla ani jeden brejkbol.“

„Podávala jsem jakž takž. Ale určitě hůř než v minulých zápasech.“

„Odzadu to nebylo ono. Z forhendu tisíc chyb.“

„Během celého turnaje jsem se tu necítila nejlíp. Určitě ne tak jako ve

Wimbledonu, kde jsem hrála agresivněj­i.“

V Londýně se po jalovém období poněkud překvapivě prosmýkla do finále. A když teď na Flushing Meadows postoupila mezi osm nejlepších, kdekdo ji považoval za kandidátku na titul.

Vždyť se jí z cesty k poháru klidily nejobávaně­jší sokyně Bartyová, Ósakaová, Halepová a další.

„Musí číhat na šanci. A jakmile se naskytne, musí ji využít,“řekl MF DNES slavný Švéd Mats Wilander, komentátor Eurosportu.

Nepovedlo se. Sakkariová byla dravější a odvážnější. V semifinále nevídaně otevřeného US Open se v noci na pátek střetla s britskou kvalifikan­tkou Raducanuov­ou.

Škoda pro Plíškovou, která právě před pěti lety prorazila do Top 10, z níž vypadla jen na pár týdnů.

Na největších akcích to dvakrát dotáhla do finále (US Open 2016, Wimbledon 2021), dvakrát do semifinále (Roland Garros 2017, Australian Open 2019) a pětkrát do čtvrtfinál­e.

Bývá považována za nejlepší současnou hráčku, která zatím nedobyla grandslam. Podobná pověst provázela v tenisové branži jejího krajana Berdycha.

Čahoun z Valmezu se rovněž opíral hlavně o servis a forhend. Do zhroucení těla dřel, měnil trenéry, zkoušel nové recepty. Marně. Časem se smířil se skutečnost­í, že na některé úspěchy prostě nedosáhne.

„A já to teď mám asi podobně,“tvrdí Plíšková. „V jednu dobu se mě lidi dost ptali, kdy ten grandslam vyhraju, všichni to řešili. Ale já už to nechávám být. Nechci se moc stresovat. Opravdu nejde dělat nic jiného než se snažit.“

A ona se snaží, byť se tak třeba na kurtu netváří. Od konce června se chlubí bilancí 19–5. Má takřka jistou účast na Turnaji mistryň, pakliže ho WTA na podzim uspořádá.

Příští týden jí mezi tisícem profesioná­lek z celého širého světa bude na žebříčku patřit číslo 3. V devětadvac­eti se dál potýká s proměňujíc­í se konkurencí na okruhu. Sleduje, jak se stále vynořují nové rivalky. Kromě zmíněné Raducanuov­é do newyorskéh­o semifinále senzačně pronikla i další teenagerka Fernandezo­vá z Kanady.

„Je trochu náhoda, že jsou tu dvě tak málo známé holky tak daleko.

Ale každou chvíli se nějaká objeví. Překvapení je spousta. Podepisuje se na nás únava. Turnaje jsou hodně otevřené.“

Taky proto Plíšková hodlá zabrat i ve zbytku sezony. Zvažuje start na podniku v Ostravě, láká ji prestižní akce v Indian Wells, nevylučuje ani start na týmovém BJ King Cupu v Praze. Podobně jako dřív Berdych dál „jede“jako mašina s vírou, že si jednou z grandslamu odveze tu nejvzácněj­ší trofej. Zatímco on při svých taženích za věčnou slávou nejčastěji narážel na Federera, Nadala, Djokoviče a Murrayho, ona ztroskotáv­á na různých rivalkách, které jsou v daný den kurážnější a nabroušeně­jší. I kdyby se však ukázalo, že se za nejblýskav­ějšími poháry trmácela marně, nemusí se topit ve splínech. Stačí se podívat právě na Berdycha. Mnoho českých příznivců nyní se slzou v oku vzpomíná na jeho pokusy o průlom, zatímco se v nejlepší stovce ATP potlouká jediný jeho krajan – Veselý.

Legendy jako Wilander či Becker označují jeho kariéru za skvělou a mluví o něm s úctou.

A že by v penzi strádal? Nezdá se. Aspoň podle fotek na Instagramu cestuje, hraje golf, šlape na kole, vychutnává si se ženou i přáteli víno a dobré jídlo. Zjevně se dá docela pěkně žít i bez titulu z grandslamu.

Musí číhat na šanci. A jakmile se naskytne, musí ji využít.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia